Undersköterskan – en viktig person på lasarettets äldreenhet

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-20 08:58 CEST - Region Kronoberg

Inom ramen för projektet Äldrehälsa Kronoberg har det på lasarettet i Ljungby skapats en enhet för de mest sjuka äldre patienterna, MSÄ. Enheten har sex vårdplatser och syftet med platserna är att utveckla nya arbetssätt för att skapa trygghet, delaktighet och kontinuitet för äldre personer med komplexa behov.

Satsning på servicevärdar ger mer patientfokus

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-18 13:25 CEST - Region Kronoberg

För att underlätta det vardagliga arbetet för vårdpersonalen har Region Kronoberg infört en ny roll, servicevärdar.

72 procent av svenskarna köper kläder som de egentligen inte behöver

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-18 09:12 CEST - Avfall Sverige AB

Med tanke på att den genomsnittlige svensken köper 12,5 kg nya plagg per år och 0,9 kg second hand, är en omställning till en mer hållbar modekonsumtion en viktig fråga för vårt klimat. En majoritet av svenskarna (72 %) säger att de fortfarande köper kläder och skor som de egentligen inte behöver, en i stort sett oförändrad siffra jämfört med för 3 år sedan (då den var 73%). Siffrorna kommer från Tradera och Avfall Sveriges hållbarhetsundersökning, där svenskarnas relation till second hand presenteras.

Fem trender i sommarfjällen

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-18 06:19 CEST - Naturvårdsverket

Under juli och augusti råder högsäsong för turismen i svenska fjällen och allt fler upptäcker svenska fjällen som besöksmål. Med stöd av en ny enkät har Fjällsäkerhetsrådet sammanställt fem aktuella besökstrender. Barnfamiljerna blir fler, de ovana besökarna ökar, utrustningsnivån förbättras, cykling och löpning blir allt mer populärt och allt fler internationella besökare lockas till de svenska fjällen.

Undervattenskarteringar i grunda havsvikar med hjälp av drönare

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-17 20:58 CEST - Länsstyrelsen Västerbotten

Länsstyrelsen kommer att använda drönare för att genomföra undervattenskarteringar i grunda havsvikar. Detta kommer att ske under perioden 18 juli till och med 30 september 2017. En drönare är en typ av fjärrstyrd mikrohelikopter. Drönaren används för att ta flygbilder över de utvalda havsvikarna som senare används till att analysera sammansättning av undervattensvegetation i området.

Eldningsförbud Region Gotland

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-17 10:58 CEST - Storstockholms brandförsvar

Brandchefen i Region Gotland har idag beslutat om eldningsförbud med hänsyn till hög brandrisk i skog och mark. Förbudet gäller från och med den 17 juli 2017, klockan 12:00 och varar tills vidare.

Tennisfesten i Båstad inleddes med serbisk seger

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-15 20:03 CEST - Svenska Tennisförbundet

Andra upplagan av Båstad Challenger är avslutad. Dusan Lajovic och Tuna Altuna/Vaclav Safranek spelade hem titlarna inför fullsatta läktare under lördagens finaldag.

Nationell satsning utvecklar cancervården i Kronoberg

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-12 09:53 CEST - Region Kronoberg

Regeringen och SKL har tidigare kommit överens om att under 2015–2018 genomföra en nationell satsning på att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna i cancervården. En av de viktigaste insatserna har varit att införa det gemensamma systemet med standardiserade vårdförlopp.

Campushälsan värnar om studenternas psykiska hälsa

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-11 09:39 CEST - Region Kronoberg

Det är känt att den psykiska ohälsan ökar bland unga. På vårdcentralen Teleborg i Växjö finns Campushälsan – universitetsstudenternas egen vårdcentral – med ett väl anpassat arbetssätt för att kunna fånga upp de unga studenterna som upplever ohälsa i kropp och själ.

Restaureringsarbeten i Ljustorpsån

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-11 09:18 CEST - Timrå kommun

Efter ett års uppehåll återtas arbetena med att utföra biologisk återställning i Ljustorpsån. Arbetet i fält började igår, måndag 10 juli, och pågår under tre dagar. Vid sommarens projekt kommer biologisk återställning utföras på två sträckor längs Ljustorpsån; Tuna nedanför Edsta och Lagfors, övre nedanför dammen i Lagfors.

Nordiska motståndsrörelsen fick mest utrymme i Almedalen

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-11 08:40 CEST - NewsMachine AB

Nordiska motståndsrörelsen fick betydligt större medialt utrymme under Almedalsveckan än någon av de nära 1900 organisationer som anmälts sig som arrangörer. Det visar en jämförelse som medieanalysföretaget NewsMachine gjort mellan Almedalsveckas officiellt deltagande arrangörers genomslag i medierna och och det utrymme NMR fått.

Fetma hos mamman ökar risk för allvarlig fostermissbildning

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-10 12:45 CEST - Södersjukhuset

Förekomsten av övervikt och fetma ökar i Sverige och i världen. Nu har forskare vid Karolinska Institutet och Sachsska barn- och ungdomssjukhuset visat att det finns en ökad risk för allvarlig fostermissbildning hos barnet om mamman är överviktig eller lider av fetman under graviditeten.

Christian Söderberg blir ny näringslivschef

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-07 09:05 CEST - Timrå kommun

Vi kan i dag berätta att det blir visionären med det stora timråhjärtat - Christian Söderberg som blir Timrå kommuns nya näringslivschef.

Nytt avtal för deltidsanställda brandmän i Storstockholm

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-06 15:00 CEST - Storstockholms brandförsvar

Storstockholms brandförsvar har nu tecknat nya lokala kollektivavtal med samtliga arbetstagarorganisationer; Kommunal, Vision och BRF. De lokala tilläggsavtalen innebär bland annat högre ersättningar för deltidsanställda brandmän och mer tid för övning och fysisk träning.

Årets första provtagning av badvatten

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-06 11:19 CEST - Timrå kommun

Årets första provtagning av badvatten i Timrå kommun visar på ett bra resultat.

Antalet elefanter som hålls i skadliga turistattraktioner ökar

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-06 07:00 CEST - World Animal Protection Sverige

I Thailand hålls allt fler elefanter i fångenskap för att turister ska kunna rida på dem och se dem uppträda.

Bröderna Ymer klara för Båstad Challenger

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-03 17:00 CEST - Svenska Tennisförbundet

På lördag går startskottet för sommarens tennisveckor i Båstad då kvalet till Båstad Challenger inleds. Elias och Mikael Ymer kan lägga fullt fokus på huvudtävlingen – dit de båda bröderna har tilldelats wildcards.

20-års jubileum för tornerspel i Lojsta – i eldars sken

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-03 15:34 CEST - Medeltidsveckan

På torsdag hålls för 20 året i rad Tornerspel i Lojsta, en kvällsföreställning med anor. Övriga platser där tornerspel har hållits genom åren har varit Kattlunds, Bunge, Lickershamn och Burgsvik.

Seminarium i Almedalen om klimatförändringens konsekvenser: Ska vi skydda eller överge vår bebyggelse?

Pressmeddelande Publicerad: 2017-06-30 11:00 CEST - Statens geotekniska institut

Det byggs som aldrig förr och samtidigt skapar klimatförändringen med stigande havsnivå nya förutsättningar för att bygga på marken. Hur länge kan vi bo och bygga på kustnära mark som visar på stora risker i ett föränderligt klimat? Det är frågor som diskuteras med miljöminister Karolina Skog vid ett SGI-seminarium i Almedalen.

Pressinbjudan: Medeltidsveckan presenterar årets slottsfru och borgmästare

Pressmeddelande Publicerad: 2017-06-28 11:25 CEST - Medeltidsveckan

Det är dags för Medeltidsveckan att presentera årets tre stora hedersuppdrag. Vilka gotländska profiler gestaltar i år Slottsfru Magdalena Karlsdotter Bonde, Borgmästare Hans Röd, och Borgmästare Hans Cosvelt? På fredag avslöjas detta på Kapitelhusgården i Visby kl 16.

Nya dieselbilar fortsätter släppa ut för mycket kväveoxider

Pressmeddelande Publicerad: 2017-06-28 10:00 CEST - Naturvårdsverket

Ny statistik för utsläpp av luftföroreningar från personbilar visar att dieselbilar släpper ut betydligt mer kväveoxider än vad som tidigare varit känt. Detta har stor betydelse för kommande förslag om miljözoner och andra styrmedel för att minska hälso- och miljöpåverkan från trafiken

Tre nödvändiga seminarier om personlig assistans

Pressmeddelande Publicerad: 2017-06-27 14:59 CEST - RBU

Just nu pågår en mycket destruktiv utveckling när det gäller assistansen och även övriga LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Både barn och vuxna med omfattande funktionsnedsättningar förlorar i rasande fart livsnödvändiga insatser. Vad beror utvecklingen på och vad kan man göra åt den? Och sparar samhället verkligen pengar på att dra in personlig assistans?

Rättelse - Timrå har den lägsta arbetslösheten bland utrikesfödda i länet

Pressmeddelande Publicerad: 2017-06-27 14:43 CEST - Timrå kommun

I maj var arbetslösheten bland utrikesfödda i Timrå kommun 4,9 % lägre jämfört med samma period förra året. Timrå ligger därmed 12,4 % under länsgenomsnittet, som i år har ökat med 1,4 och nu ligger på 36,3 %. Procentuellt ligger Timrå lägst i länet.

Papilly i Almedalen: Så kan vi lösa den svenska stresskrisen

Pressmeddelande Publicerad: 2017-06-27 12:00 CEST - Papilly AB

Papilly i Almedalen: Så kan vi lösa stresskrisen

Radikalisering, medias påverkan, hbtq-kompetens och ungas skolmisslyckanden - Psykologförbundets seminarier i Almedalen

Pressmeddelande Publicerad: 2017-06-27 08:00 CEST - Sveriges Psykologförbund

Hur ska vården agera vid mötet av radikaliserade patienter? Vilket ansvar har media för påverkan av unga? Behövs hbtq-kompetens? kompetens? Kan skolan hjälpa barn och unga som riskerar hamna i utanförskap? Välkommen till Psykologförbundets seminarier i Almedalen! kompetens? kompetens? Kan skolan hjälpa barn och unga som riskerar hamna i utanförskap? Välkommen till Psykologförbundets seminarier i Almedalen!

El och biogas bästa drivmedlen för stockholmarnas hälsa

Pressmeddelande Publicerad: 2017-06-26 08:21 CEST - Miljöpartiet i Stockholms stad

Ny rapport från miljöförvaltningen har undersökt hur olika drivmedel kommer påverka luften i Stockholm när vi har en fossilbränslefri fordonsflotta. Ett av resultaten från rapporten är att avgaserna halveras oavsett vilket fossilfritt bränsle som kommer bli det mest vanligt förekommande i framtiden. Rapporten visar även att de mest gynnsamma drivmedlen, sett ur hälsoaspekt och luftkvalitet, är eldrivna fordon och därefter biogas. Däremot ger en omställning från fossil diesel till biodiesel inga förbättringar av luften.

Kronobergs kulturplan klar för remissrunda

Pressmeddelande Publicerad: 2017-06-22 11:11 CEST - Region Kronoberg

I ett förslag till ny kulturplan för Kronobergs län lyfts bland annat kultur i hela länet, Kronobergs starka muntliga berättartradition, arbetet med yttrandefrihetsfrågor och bild- och formområdet som viktiga utvecklingsområden. Förslaget antogs under kulturnämndens sammanträde torsdag den 22 juni och ska nu skickas ut på remiss.

Brandförsvarets erfarenhetsrapport efter terrordådet 7/4 klar

Pressmeddelande Publicerad: 2017-06-21 13:02 CEST - Storstockholms brandförsvar

Storstockholms brandförsvar har låtit en extern utredare göra en utvärdering av arbetet med räddningsinsatsen vid terrordådet på Drottninggatan den 7 april. Idag onsdag lämnar utredaren sin erfarenhetsrapport.

Starkt startfält när Båstad Challenger inleder sommarens tennisveckor

Pressmeddelande Publicerad: 2017-06-21 13:00 CEST - Svenska Tennisförbundet

Årets tennisfest i Båstad med tre internationella tävlingsveckor i rad inleds den 8 juli. Då lockar andra upplagan av Båstad Challenger, fjolårets populära tävlingsnyhet, ett starkt startfält.

Två naturvårdsbränningar i naturreservat genomförda

Pressmeddelande Publicerad: 2017-06-21 12:37 CEST - Länsstyrelsen Västerbotten

Under förra veckan genomförde Länsstyrelsen Västerbotten två kontrollerade naturvårdsbränningar.