Ekomatcentrum premierade under måndagen Ekomatsligans vinnare med god hjälp av Bosse Rappne. 59 kommuner och landsting fick diplom för höga ekologiska inköp under 2013. Premieringen skedde under festliga omständigheter och kombinerades med många intressant föreläsare och trendiga presentationer på temat ”Klimatsmarta matvanor”.

Ekomatcentrum premierade under måndagen Ekomatsligans vinnare med god hjälp av Bosse Rappne. 59 kommuner och landsting fick diplom för höga ekologiska inköp under 2013. Premieringen skedde under festliga omständigheter och kombinerades med många intressant föreläsare och trendiga presentationer på temat ”Klimatsmarta matvanor”.

Borlänge och Lund delade på första platsen i årets Ekomatsligan med 49 procent ekologiska inköp vardera. Inte långt efter kom Vellinge med 48 procent ekologiska inköp och Södertälje med 46. Ingen lyckades komma över 50 procent men ovan nämnda var bra nära.

Bästa landsting blev återigen Kronoberg med 45 procent. Motala kommun ökade 26 procent på ett år och nådde 41 procent.  Totalt var det två regioner, tio landsting och 47 kommuner som klassade in i årets Ekomatsliga, där alla över 25 procent får diplom. 

Raketökning i Nora

Ekomatsligans bästa raket var Nora kommun som ökade med osannolika 107 % på ett år, landstinget Gävleborg ökade 57 % och Kävlinge kommun med 50 %. Genomsnittet på ekologiska inköp i hela landets offentliga sektor under 2013 var 23 procent.  

Det är rekordmånga kommuner och landsting som nått 25 procent ekologiska inköp under 2013, 80 procent  fler än året innan.

-  Snart kan vi nog skryta med att Sverige är bäst i världen på ekologisk mat i offentlig sektor, säger Eva Fröman på Ekomatcentrum.

Det pågår en revolution i de offentliga köken. Ekologiska satsningar leder automatiskt till mer klimatsmart mat i skolor, förskolor och äldreomsorg och nya alternativa proteinkällor diskuteras som ersättning till det dyra miljö- och klimatpåverkande köttet.  

-  Nästa stora utmaning är att få barnen att äta mer klimatsmart, att gilla bönor, linser, ärtor, frukt och grönsaker. Och att de i sin tur lär sina föräldrar vad som är klimatsmart mat, menar Mimi Dekker på Ekomatcentrum.


Bilder på alla diplommottagare att ladda ner - klicka på länken nedan; https://www.flickr.com/photos/128562400@N03/sets/72157646425405514/



EkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.


Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30