2400 elever och 150 lärare deltar i årets upplevelseverkstäder inom vård och omsorg. Sedan starten för tre år sedan har det skett en tydlig ökning av antalet sökande till vård- och omsorgsutbildningarna i flera av länets kommuner. På måndag startar årets omgång och media är välkomna att vara med.

Verkstäderna arrangeras av Vård- och omsorgscollege i Kronoberg i samverkan med länets kommuner och Region Kronoberg.
- Att alla elever i årskurs 8 deltar på upplevelseverkstäder i en region är unikt och genomförs inte på någon annat ställe i landet på det här sättet. Undersköterskor och motsvarande är vår största yrkesgrupp och där vi behöver öka andelen sökande. Yrket är fantastiskt, personalen gör skillnad varje dag, valmöjligheter och utvecklingsområden i branschen är många och det är viktigt att vi visar våra ungdomar bredden och möjligheterna! säger Catarina Lindahl-Petäjä, verksamhetsledare i Vård- och omsorgscollege Kronoberg.

Verkstäderna har bidragit till att antalet sökande till vård- och omsorgsprogrammet har ökat:

  •          Teknikums vård- och omsorgsprogram har dubblat antalet platser på grund av fler sökande
  •          Växjö Fria har kö in till vård- och omsorgsprogrammet
  •          Tingsryd har ökat från 0 elever hösten 2017 till 14 elever 2018
  •          Uppvidinge har ökat antalet elever på programmet

- Verkstäderna lyfts fram av eleverna som en viktig anledning till att de har valt utbildningen. Studie- och yrkesvägledarna i länet menar att det här är den bästa vägledningen inför yrkeslivet som deras elever får, säger Catarina Lindahl-Petäjä.

Kom och var med

Verkstäderna genomförs på de kliniska träningscentra som finns på sjukhusen i Växjö och Ljungby. Yrkesambassadörerna ni möter är undersköterskor och motsvarande från äldreomsorg, funktionshinderområdet, psykiatri och hälso- och sjukvård, samt elever från Vård- och omsorgsprogrammet. De kommer från Markaryd, Älmhult, Tingsryd, Ljungby, Alvesta, Region Kronoberg, Uppvidinge, Lessebo och Växjö.

Er reporter får också gärna vara med och testa hur det är att arbeta i vård och omsorg.

Datum och tider (i både Växjö och Ljungby):

  • Måndag den 14/1 kl 9.00-11.30
  • Måndag den 14/1: 12.30-15.00
  • Tisdag den 15/1: 9.00-11.30

Kontakt

Catarina Lindahl-Petäjä, verksamhetsledare för Vård- och omsorgscollege i Kronoberg, 070-493 86 73
Charlotte Iburg, processledare Vård- och omsorgscollege Kronoberg, 076-720 77 62Vart fjärde år väljer du som bor i Kronoberg vilka politiska partier som ska besluta om regionens inriktning och utveckling. I Region Kronoberg samlas ansvaret för områden som bidrar till den regionala utvecklingen i hela länet. Hälso- och sjukvård dominerar verksamheten.


Kontakt


Stefan Silvander Ahlrik

Pressekreterare

stefan.ahlrik@kronoberg.se

0470-58 96 70

0709-84 44 22