Ekomatsligan når nya höjder. Lund, Malmö och Södertälje toppar med dryga 40 % ekologiskt vardera. 33 kommuner och landsting har klassat in i årets Ekomatsliga där ribban höjts till 25 % ekologiskt.

Ekomatsligan har i år nått nya revolutionerande höjder. Lund med 43,3 %, Malmö 42,3 % och Södertälje med 41,9 % toppar ligan en bra bit före de andra. Lund är vinnare för fjärde året i rad, i år med mindre marginal än någonsin tidigare.

- De första 10 procenten och de sista 10 procenten är svårast, säger en mycket glad Kerstin Andersson, projektledare för EMIL (Ekologisk Mat i Lund) i Lunds kommun. 

Det är ingen slump att Lund, Malmö och Södertälje ligger i topp. Ett långsiktigt och målinriktat arbete har gett resultat. Alla tre kommunerna har högt ställda eko-mål, mycket högre än det nationella 25-% målet. Lunds mål är 40 %, Malmös 100 % och Södertäljes 50 % ekologiskt. 

Inte mindre än 33 kommuner och landsting klarade ribban 25 % ekologiskt och klassade in i årets Ekomatsliga. Bästa landsting är Örebro läns landsting med drygt 35 % ekologiskt lite före Landstinget Kronoberg som redovisat 34 % ekologiskt för 2011.

18 % ekologiskt är genomsnittet för landets offentliga sektor. Fortsätter ökningen i samma takt når vi det nationella 25 % målet under 2013.EkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.


Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30