Nu startar en månadslång publik roadshow om ekologisk mat för allmänhet och lokala krögare i tio svenska städer. Med hjälp av kockdueller, matlive-show, kända krögare och gäster, provsmakningar, ekotorg, utställningar, en turnerande ekologisk restaurang m.m. ska fler lockas att efterfråga och servera mat gjord på ekologiska råvaror. Allt kretsar kring hur smak och kvalitet hänger ihop med ekologi.

Kör ekologiskt
Roadshow till tio städer ska locka fram
mer ekologisk mat på landets restauranger

Nu startar en drygt månadslång publik roadshow om ekologisk mat för allmänhet och lokala krögare i tio svenska städer. Med hjälp av kockdueller, matlive-show, kända krögare och gäster, provsmakningar, ekotorg, utställningar, en turnerande ekologisk restaurang med mera ska fler lockas att efterfråga och servera mat gjord på ekologiska råvaror. Allt kretsar kring hur smak och kvalitet hänger ihop med ekologi.

– Intresset för ekologiskt producerad mat växer kraftigt. Många prisbelönade kockar och kvalitetskrogar väljer att använda ekologiska råvaror av kvalitetsskäl. Skolor och andra offentliga restauranger har många gånger varit föregångare. Vi vill visa både restauranggäster och fler krögare att smakupplevelser och ekologi hör ihop. Det här är inte minst en intressant utvecklingsmöjlighet för landets restauranger och storkök, säger Carin Enfors på organisationen bakom turnén, Ekocentrum – Informationscentrum för Ekologiska Produkter.

Roadshowen är höjdpunkten och avslutningen på kampanjen Kör ekologiskt – ett gastronomiskt vägval, som startade förra året och som är gemensamt finansierad av EU och Sverige. Kampanjen riktar sig till hela restaurangbranschen, inklusive storkök, samt restauranggäster och leverantörer. Målet är att öka andelen ekologiska livsmedel inom branschen. Avstampet till den avslutande roadshowen sker i idag i Stockholm.

Under hela roadshowen medverkar kända kockar som Rune Kalf-Hansen (bl a känd från TV-programmet Toppform), Ulrika Brydling (lagledare för Juniorkocklandslaget) och Stefan Eriksson (Årets Kock 2005). Rikskända och lokala gäster kommer att medverka i de tio städer som roadshowen besöker.

Så här ser turnéplanen ut:
* Umeå,15-16 augusti
* Östersund, 19-20 augusti
* Falun, 24-25 augusti
* Västerås, 28-29 augusti
* Karlstad, 1-2 september
* Mölndal/Göteborg, 5-7 september
* Malmö, 13-15 september
* Kalmar, 18-19 september
* Linköping, 22-23 september

För mer information och kommentarer:
Carin Enfors, Ekocentrum, tel: 08-582 444 24, 070-536 26 15,
e-post: carin@ekocentrum.info
Eva Fröman, Ekocentrum, tel: 08-779 59 29, 070-779 59 90,
e-post: eva@ekocentrum.info

Mer information om kampanjen Kör ekologiskt finns på www.koreko.se


Ekocentrum – Informationscentrum för Ekologiska Produkter är en ideell förening som, genom att sprida information om ekologiska produkter, verkar för en bättre miljö och hållbara produktionsmetoder på lång och kort sikt. Mer information om Ekocentrum finns på www.ekocentrum.info
EkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.


Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30