Vill förebygga skador bland unga idrottare

Pressmeddelanden - Publicerad: 2022-01-04 09:44 CET - Sophiahemmet

Det är relativt vanligt att ungdomar råkar ut för skador som gör att de inte kan fortsätta med sin idrott. Det vill forskaren Martin Asker vid Sophiahemmet Högskola ändra på. Nu utvecklar han en metod som ska förebygga skador hos unga handbollsspelare.

Granskning visar: Omvårdnadsbidraget rättsosäkert

Pressmeddelanden - Publicerad: 2021-12-16 12:06 CET - RBU

Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF) kritiserar i en ny rapport Försäkringskassans handläggning av det reformerade omvårdnadsbidraget. Rapporten visar att föräldrar till barn med funktionsnedsättning får olika bedömningar och stöd när de ansöker om det nya omvårdnadsbidraget hos Försäkringskassan. En försämring som slår hårt mot familjerna i RBU.

Fysisk aktivitet en hjälp mot smärta

Pressmeddelanden - Publicerad: 2021-12-15 10:06 CET - Sophiahemmet

För tjugo år sedan fick kvinnor med långvarig smärta rådet att vila. I dag vet forskarna att det är tvärt om – fysisk aktivitet är en viktig byggsten för att hantera smärtan.

Oklart föräldraansvar påverkar rättssäkerheten i omvårdnadsbidraget

Pressmeddelanden - Publicerad: 2021-12-14 06:00 CET - Inspektionen för socialförsäkringen

Det saknas nationella riktlinjer och ett utarbetat stöd för hur Försäkringskassan ska göra bedömningar av vad som ingår i ett normalt föräldraansvar för barn i olika åldrar. Det skapar en rättsosäker situation för familjer som ansöker om omvårdnadsbidrag för barn med funktionsnedsättning. Det visar Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) i en ny rapport.

Skolverket stämt för orättvisa nationella prov

Pressmeddelanden - Publicerad: 2021-12-10 01:00 CET - Dyslexiförbundet

En elev med funktionsnedsättningen dyslexi har stämt Skolverket för att hon inte fått använda hjälpmedel under nationella proven i årskurs sex. Tisdagen den 14 december klockan 13.00 tas målet upp i Solna Tingsrätt.

Funktionsrätten i Sverige - ett steg framåt och två tillbaka

Pressmeddelanden - Publicerad: 2021-12-03 06:30 CET - Funktionsrätt Sverige

Idag firas FN:s internationella funktionsrättsdag världen över. Men vad kan vi fira i Sverige? Ett steg framåt men två steg tillbaka – så kan man beskriva resultatet av årets uppföljning av hur arbetet går med att leva upp till konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Var med på vårt webbinarium och ta del av vår rapport!

Johan Klinthammar ny förbundsordförande i RBU

Pressmeddelanden - Publicerad: 2021-12-01 11:22 CET - RBU

RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, får idag en ny förbundsordförande. Johan Klinthammar efterträder Maria Persdotter, som haft uppdraget i drygt sex år. Johan har tidigare haft rollen som vice förbundsordförande i RBU.

Skamligt att föreslå ny funkisskatt

Pressmeddelanden - Publicerad: 2021-11-19 08:00 CET - Funktionsrätt Sverige

Både regeringen och oppositionen säger i sina budgetförslag att de ska ta bort den så kallade ”funkisskatten”. Men i den skuggbudget som i veckan presenterades av M, KD och SD finns förslag som skapar en ny skatteklyfta mellan löntagare/pensionärer och de som har aktivitets- och sjukersättning. "Den här nya ”funkisskatten” innebär ytterligare ett svek mot många personer med funktionsnedsättning. Vi hoppas att partierna drar tillbaka förslaget", kommenterar Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius.

Grattis Annika Jyrwall Åkerberg och grattis det nya MR-institutet!

Pressmeddelanden - Publicerad: 2021-10-29 08:36 CEST - Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige gläds över nyheten att människorättsjuristen Annika Jyrwall Åkerberg valts till ledamot i styrelsen för det oberoende institutet för mänskliga rättigheter som inrättas i Lund vid årskiftet. ”Vi gratulerar både Annika och institutet”, säger Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sveriges ordförande.

Öppet brev till riksdagspartierna: Nu litar vi på att ni kommer överens om budgetens viktigaste fråga!

Pressmeddelanden - Publicerad: 2021-10-15 08:28 CEST - Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige vill se enighet bakom regeringens förslag att höja nivån i sjuk- och aktivitetsersättningen.