Högsäsong för skridsko i norra Sverige

Pressmeddelanden - Publicerad: 2021-11-22 08:25 CET - Naturvårdsverket

Under senhösten är det högsäsong för skridskoåkning i norra Sverige. Nylagda och högblanka sjöisar kan erbjuda enastående upplevelser på isarna. Upplevelsen lockar allt fler men ställer också stora krav på förberedelser.

Fjällbesökarnas vanligaste misstag

Pressmeddelanden - Publicerad: 2021-07-16 08:01 CEST - Naturvårdsverket

Antalet besökare i de svenska sommarfjällen ökar, något som förstärkts av pandemin. En enkätundersökning genomförd av Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd visar dock att många besökare är sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. De vanligaste misstagen är att underskatta vädrets snabba växlingar, överskatta mobiltelefonens täckning samt även i övrigt är dåligt förberedda inför fjällturen.

Fjällen satsar för att öka besökarnas kunskap om allemansrätten

Pressmeddelanden - Publicerad: 2021-07-07 08:04 CEST - Naturvårdsverket

Svenskarnas intresse för fjällsemester har ökat kraftigt under coronapandemin och trenden väntas bestå. Ökat tryck på populära områden i fjällen har samtidigt aktualiserat frågor om allemansrätten. Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd har genomfört en enkätundersökning till destinationsbolag i fjällen och STF:s fjällstationer. Resultatet visar att en stor majoritet planerar insatser i sommar för att öka besökarnas kunskap om allemansrätten.

Jönköping är Sveriges friluftskommun 2020

Pressmeddelanden - Publicerad: 2020-04-29 11:36 CEST - Naturvårdsverket

Jönköping vinner priset som Sveriges bästa friluftskommun 2020. Simrishamn har förbättrat sitt friluftslivsarbete mest de senaste åren och är Årets förbättrare. Priserna delades ut idag på den digitala Tankesmedja för friluftsliv.

Friluftslivet som öppna data

Pressmeddelanden - Publicerad: 2018-06-18 09:00 CEST - Naturvårdsverket

Nu blir det lättare för besökare i Sveriges skyddade områden att se vilka leder och anordningar som finns i området. Informationen presenteras i kartverktyg hos Naturvårdsverket och alla länsstyrelser, samt som öppna data som är fria att använda i egna applikationer.

Påminnelse: Välkommen till pressvisning av Åsnens nationalpark 4 maj

Pressmeddelanden - Publicerad: 2018-04-24 15:16 CEST - Naturvårdsverket

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Kronobergs län bjuder in till pressvisning av den nya nationalparken Åsnen i Småland. Åsnen blir Sveriges 30:e nationalpark. Det är delar av den småländska sjön Åsnen med en spännande övärld, omgivande ädellövskogar och ett rikt fågelliv som bildar Åsnens nationalpark.

Sundsvall är Sveriges friluftskommun 2018

Pressmeddelanden - Publicerad: 2018-04-18 18:50 CEST - Naturvårdsverket

Sundsvall vinner priset som Sveriges bästa friluftskommun 2018. Hagfors klättrar till plats 29 och utses till årets förbättrare. 14 kommuner får toppbetyg i kategorin naturvägledning och aktiviteter.

Rekordmånga går en lavinutbildning

Pressmeddelanden - Publicerad: 2018-04-12 07:30 CEST - Naturvårdsverket

Förra vintern utbildades sammanlagt 316 skidåkare och snowboard-åkare genom Sveriges Lavinutbildningar (SVELAV) som samordnas av Naturvårdsverket. Det är en närmare 50-procentig ökning jämfört med genomsnittet de senaste tio säsongerna. Denna mycket positiva utveckling fortsätter innevarande vinter genom att antalet anmälda deltagare till en kvalitetssäkrad lavinutbildning ökar ytterligare.

Välkommen till pressvisning av Åsnens nationalpark 4 maj

Pressmeddelanden - Publicerad: 2018-04-11 16:10 CEST - Naturvårdsverket

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Kronobergs län bjuder in till pressvisning av den nya nationalparken Åsnen i Småland. Åsnen blir Sveriges 30:e nationalpark. Det är delar av den småländska sjön Åsnen med en spännande övärld, omgivande ädellövskogar och ett rikt fågelliv som bildar Åsnens nationalpark.

Bäst i Sverige på friluftsliv

Pressmeddelanden - Publicerad: 2018-04-10 14:00 CEST - Naturvårdsverket

Sju kommuner har fått mycket bra resultat i en undersökning om kommunernas friluftslivsarbete. Det är Arjeplog, Bromölla, Kalix, Luleå, Sundsvall, Tranås och Vilhelmina. En av dessa blir Sveriges friluftskommun 2018. Vilken avslöjas på Tankesmedja för friluftsliv 18 april.