Snabb hjälp mot smärtande knä

Press Releases - Published: 2022-01-13 13:14 CET - Sophiahemmet

När Birgitta behövde hjälp för sitt onda knä sökte hon vård via den digitala förmedlingstjänsten Sophia Direkt och fick omgående tid hos en fysioterapeut på Capio Artro Clinic vid Sophiahemmet.

Nationell life science-konferens med VGR som en av värdarna

Press Releases - Published: 2022-01-13 12:21 CET - Västra Götalandsregionen

Innovationskraft och samverkan för allas hälsa är viktigt. Därför bjuder Västra Götalandsregionen och den västsvenska klusterorganisationen Health Innovation West tillsammans med Regeringskansliet in till en digital nationell konferens med fokus på konkreta resultat inom Life Science-området.

Kritik mot Region Halland för att inte alla kunnat boka vaccination digitalt

Press Releases - Published: 2022-01-13 11:23 CET - Riksdagens ombudsmän - JO

JO riktar kritik mot Region Halland för att man under våren och sommaren 2021 inte gav personer bosatta utanför regionen samma möjlighet att boka vaccination mot covid-19 som regionens egna invånare. Detta strider mot hälso- och sjukvårdslagstiftningen.

Vill förebygga skador bland unga idrottare

Press Releases - Published: 2022-01-04 09:44 CET - Sophiahemmet

Det är relativt vanligt att ungdomar råkar ut för skador som gör att de inte kan fortsätta med sin idrott. Det vill forskaren Martin Asker vid Sophiahemmet Högskola ändra på. Nu utvecklar han en metod som ska förebygga skador hos unga handbollsspelare.

”Viktigt att hjälpa till med covid-19 vaccineringen”

Press Releases - Published: 2021-12-21 12:07 CET - Sophiahemmet

Pensionerade sjuksköterskan Catharina Westrin är en av dem som arbetat i Sophiahemmets vaccination. Det är viktigt att kunna hjälpa till tycker hon.

Fysisk aktivitet en hjälp mot smärta

Press Releases - Published: 2021-12-15 10:06 CET - Sophiahemmet

För tjugo år sedan fick kvinnor med långvarig smärta rådet att vila. I dag vet forskarna att det är tvärt om – fysisk aktivitet är en viktig byggsten för att hantera smärtan.

Influensavaccinering extra viktig i år

Press Releases - Published: 2021-12-06 13:28 CET - Sophiahemmet

Christina Rönnmark, läkare och specialist i allmänmedicin vid Husläkarmottagningen Sophiahemmet, förklarar hur vaccin fungerar, varför vissa bör ta influensavaccin och varför det är extra viktigt denna säsong.

Vill lära ungdomar om fertilitet och livsstil

Press Releases - Published: 2021-11-30 10:21 CET - Sophiahemmet

Ungdomars kunskap om fertilitet och hälsa inför graviditet är ofta bristfällig. Kunskaper som är viktiga för framtida beslut om och i sådana fall när det är dags för barn. Jenny Stern, forskare vid Sophiahemmet Högskola, studerar om en ”reproduktiv livsplan” kan vara en möjlig hjälp.

Nya numret av Revansch handlar om kamratstöd

Press Releases - Published: 2021-11-29 10:51 CET - Riksförbundet för Social och Mental Hälsa

​”Idag är jag vän med min ångest”, säger Fredrik Steen, känd som hundcoachen i TV4. Han är snart 50 år och berättar i Revansch om sitt mående och hur det skiftat med tiden. Han tar såklart upp vad hundar betyder för honom. Temat för årets sista nummer av Revansch är kamratstöd. Det kan vara en livsviktig ventil att träffa människor med liknande erfarenheter som en själv, och vi får möta flera exempel på det.

”Möttes av en enorm tacksamhet”

Press Releases - Published: 2021-11-24 13:13 CET - Sophiahemmet

När Mikael Horal fick frågan om han kunde vara en av de ansvariga läkarna som arbetade med Sophiahemmets vaccination mot covid-19, tackade han ja direkt. Det kändes både relevant och meningsfullt att få hjälpa att bekämpa pandemin.