Nu börjar SMHI informera i sociala medier om det förnyade varningssystemet

Pressmeddelanden - Publicerad: 2021-02-01 15:01 CET - SMHI

I april 2021 införs ett förnyat system för vädervarningar. Varningarna blir konsekvensbaserade och därmed mer relevanta och användbara för samhället. Nu inleder SMHI en kunskapskampanj i sociala medier för att nå ut med informationen till allmänheten.

Inbjudan: Webbinarium för media om SMHIs förnyade vädervarningar 8 dec

Pressmeddelanden - Publicerad: 2020-11-27 16:18 CET - SMHI

Under ett webbinarium den 8 december kommer SMHIs experter att berätta om;

Nu visar vi vägen mot ett förnyat varningssystem

Pressmeddelanden - Publicerad: 2020-06-03 07:08 CEST - SMHI

I april 2021 införs ett förnyat system för vädervarningar. Varningarna blir konsekvensbaserade och därmed mer relevanta och användbara för samhället. Samverkan mellan SMHI och andra samhällsaktörer är en röd tråd i det förnyade varningssystemet. I dagarna får länsstyrelser och andra organisationer i det svenska krisberedskapssystemet därför en vägledning som ska hjälpa dem att så smått börja förbereda sig.

Ny forskning ger indikation om mängden sommarnederbörd i norra Europa

Pressmeddelanden - Publicerad: 2020-06-01 08:01 CEST - SMHI

Den nya kunskapen om kopplingen mellan förhållandena i atmosfären över subtropiska Stilla havet i mars och nederbördsmängden i norra Europa under sommaren (juni-augusti) visar på en sommar med mestadels normal nederbörd. Orange färg på kartan betyder mindre nederbörd än normalt, gult betyder normal mängd, grönt betyder mer nederbörd än normalt.

Säsongen för gräsbränder igång

Pressmeddelanden - Publicerad: 2020-03-26 16:14 CET - SMHI

Under den tidiga våren har SMHI utfärdat risker för gräsbrand i flera län. Det beror på att det varit torrt väder och då kan det torra fjolårsgräset lätt börja brinna.

Blir framtidens somrar som förra sommaren?

Pressmeddelanden - Publicerad: 2019-06-17 13:12 CEST - SMHI

Stora delar av landet hade extremt väder förra sommaren. Temperaturen steg flera grader mer jämfört med normalt. En ny rapport från SMHI visar att sommaren 2018 i stort sett kan motsvara en genomsnittlig sommar kring nästa sekelskifte, med tanke på ett förändrat klimat.

Innovativt samarbete skapar nya beslutsunderlag för skogsmaskinförare

Pressmeddelanden - Publicerad: 2019-06-12 07:40 CEST - SMHI

Att undvika markskador vid skogsbruk är en viktig fråga för branschen. En grundläggande faktor för att skona skogsmarken och vattendragen är att veta hur torrt eller blött det är. I ett samarbete mellan SMHI och Komatsu Forest lanseras nu dynamiska så kallade markfuktighetskartor. Kartorna är en del av en ny digital tjänst i Komatsu Forests skogsmaskiner och är en kombination av en traditionell statisk markvattenkarta och en prognos på hur torrt eller blött det blir de närmaste dygnen. Prognosen visar om det är märkbart torrare eller blötare jämfört med det statiska underlaget.

SMHI och norska väderinstitutet saminvesterar i ny superdator

Pressmeddelanden - Publicerad: 2019-01-31 09:16 CET - SMHI

Nu tar SMHI och norska Meteorologisk institutt nästa stora steg i vårt unika samarbete. För första gången investerar vi en superdator tillsammans och delar på kostnaden. Superdatorn är ett kraftfullt kluster bestående av ”Cirrus”, som står på SMHI, och ”Stratus” på Nationellt Superdatorcentrum.

Internationell samverkan är nödvändig för att möta framtidens klimat

Pressmeddelanden - Publicerad: 2018-09-05 12:56 CEST - SMHI

Sommaren 2018 går till historien som varm och torr, inte bara i Sverige. Generaldirektörerna vid de meteorologiska instituten i Norden och Baltikum beskriver i en gemensam artikel det allvarliga läget och betonar vikten av fortsatt samarbete inom såväl väderprognoser som klimatområdet.

Erik Kjellström tillträder som SMHIs professor i klimatologi

Pressmeddelanden - Publicerad: 2018-09-03 07:04 CEST - SMHI

Nu tillträder Erik Kjellström tjänsten som professor i klimatologi vid SMHI. Med en professor i klimatologi stärker SMHI sin forskning, ökar fokus på internationella samarbeten och utvecklar forskningen inom regional klimatmodellering.