Ingen titel
Svensk presentation av IPCC:s rapport ”Den naturvetenskapliga grunden” den 9 augusti

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-30 12:13 CEST - SMHI

Välkommen till den svenska presentationen av rapporten Den naturvetenskapliga grunden som FN:s klimatpanel IPCC kommer att offentliggöra några timmar tidigare.

Ingen titel
Byt enkelt till miljövänlig gasol

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-29 17:30 CEST - Heymedia

När du köper gasol från Primagaz stödjer du miljövänliga lösningar. BioGasol är tillverkad av 100% hållbar biomassa och kan byta till BioGasol utan att ändra på din nuvarande utrustning.

Ingen titel
Lägesrapport VGR: Oro för ökad smittspridning under semestern

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-29 14:15 CEST - Västra Götalandsregionen

Antalet fall av covid-19 i Västra Götaland ökade med 19 procent under vecka 29. Smittskydd Västra Götaland ser med oro på att det förekommer en hel del trängsel där många människor samlas. "Vi har sett det under sommaren och nu börjar effekterna komma", säger ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall. Samtidigt fortsätter vaccinationerna mot covid-19. Västra Götalandsregionen uppmanar dem som inte ännu vaccinerat sig att passa på nu, då en period med minskad tillgång på vaccin väntar.

Industrin går på högvarv

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-29 09:00 CEST - Konjunkturinstitutet

Barometerindikatorn steg i juli, till 122,4 från 119,8 månaden innan. För tredje månaden i rad har indikatorn nått en ny högsta nivå. Indikatorns höga nivå förklaras fortfarande till största delen av tillverkningsindustrin som går på högvarv.

Manufacturers firing on all cylinders

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-29 09:00 CEST - Konjunkturinstitutet

The Economic Tendency Indicator climbed from 119.8 to 122.4 in July, hitting a new record high for a third successive month. This high level is still largely a result of manufacturers firing on all cylin- ders.

Ingen titel
Mediainformation inför SM i rullskidskytte

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-23 10:53 CEST - Svenska Skidskytteforbundet

20–22 augusti avgörs SM/USM/JSM i rullskidskytte på Hallstaberget i Sollefteå, där våra svenska skidskyttestjärnor under tre dagar kommer att göra upp om SM-medaljerna. Här nedan följer all mediainformation så som anmälan, bevakning och sändningar inför tävlingarna.

Snart ges sista dos 1 på Närhälsans vaccinationsmottagningar i Dingle och Bäckefors

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-23 09:00 CEST - Närhälsan

Under vecka 31 ges den sista dos 1 av vaccination mot covid-19 av Närhälsan i Dingle och Bäckefors. Skälet är att alla ska hinna få sin dos 2 i samma lokaler, innan Närhälsan behöver lämna över utrymmet till den ordinarie verksamheten. Dosintervallet är 7 veckor.

Ingen titel
Lägesrapport VGR: Ökande smittspridning och färre vaccindoser i augusti

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-22 14:25 CEST - Västra Götalandsregionen

Under vecka 28 konstaterades 377 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, en ökning med 50 procent från föregående vecka. Samtidigt har vaccinationerna i Västra Götaland gått snabbt framåt. Invånare födda 2005 och tidigare kan boka vaccination från den 11 augusti.

Ingen titel
Ny behandling för datorspelsberoende forskas fram på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-22 10:32 CEST - Sahlgrenska Universitetssjukhuset

2018 klassades datorspelsberoende som en sjukdom av WHO. På Mottagning för skärmhälsa och spelberoende pågår ett pionjärarbete med att forska fram nya behandlingar i realtid.

Ingen titel
Sundsvallsregionens erbjudande: Ett unikt ekosystem för att möjliggöra etableringen av ny batterifabrik

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-21 15:00 CEST - Timrå kommun

Sundsvallsregionen har förutsättningarna för en ny batterifabrik och i kampen för att nästa ska etableras här har dialog med markägare pågått under en tid. Nu har man kommit överens om en avsiktsförklaring som innebär att det kommunägda bolaget Timrå Invest AB kommer att förfoga över 150 hektar i Torsboda, Timrå kommun.

Ingen titel
Snart ges sista dos 1 på Scandinavium

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-21 09:02 CEST - Närhälsan

Under vecka 30 ges den sista dos 1 av vaccination mot covid-19 på Scandinavium. Skälet är att alla ska hinna få sin dos 2 i samma lokaler, innan Närhälsan behöver lämna i slutet av september. Dosintervallet är 7 veckor.

Omsättningstappet fortsätter att minska i näringslivet

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-20 09:00 CEST - Konjunkturinstitutet

I näringslivet som helhet har omsättningstappet under juli fortsatt att minska något jämfört med undersökningen i juni. Omsättningstappet är nu 5 procent vilket är en förbättring med 2 procentenheter jämfört med förra månaden. Detta framgår av Konjunkturinstitutets senaste extraundersökning som publiceras i dag.

Ingen titel
Vi tar gärna över din tomma stol, Morgan Johansson

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-20 06:00 CEST - Medborgerlig Samling

Justitieminister Morgan Johansson har i sociala medier publicerat en bild på sin tomma kontorsstol, och varnat för hur illa det skulle gå i Sverige om någon annan fick ta över hans arbete. Partiledningen för Medborgerlig Samling påminner nu om det åtgärdsprogram som MED lanserade redan inför valet 2018 för att bekämpa det eskalerande våldet. Den senaste tidens fruktansvärda händelser, med polismord och beskjutning av små barn, är ett tydligt kvitto på att justitieministern inte klarar av sitt arbete och att stolen lika gärna kunde varit tom. Medborgerlig Samling är redo att ta över justitieministerposten efter valet 2022 och börja genomföra åtgärderna i MEDs rättspolitiska program.

Timrå Invest AB kraftsamlar för stor etablering i Sundsvallsregionen

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-19 14:43 CEST - Timrå kommun

Sundsvallsregionen går helhjärtat in i kampen för att Northvolt och Volvo ska etablera nästa batterifabrik i regionen. Timrå kraftsamlar i det kommunala bolaget Timrå Invest AB för att göra det möjligt. Bland annat så bemannas bolaget med kompetens och resurser för att förädla mark i Torsboda och vid Sundsvall Timrå Airport för att möta batteritillverkarnas önskemål.

Fjällbesökarnas vanligaste misstag

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-16 08:01 CEST - Naturvårdsverket

Antalet besökare i de svenska sommarfjällen ökar, något som förstärkts av pandemin. En enkätundersökning genomförd av Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd visar dock att många besökare är sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. De vanligaste misstagen är att underskatta vädrets snabba växlingar, överskatta mobiltelefonens täckning samt även i övrigt är dåligt förberedda inför fjällturen.

Ingen titel
Lägesrapport VGR: Nu är två av tre vaccinerade i Västra Götaland

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-15 14:36 CEST - Västra Götalandsregionen

Tack vare den senaste tidens goda vaccintillgång går vaccineringen av invånare i Västra Götaland snabbt framåt. Nu har 66 procent av alla vuxna fått minst en dos vaccin och över 42 procent är fullvaccinerade. Smittspridningen i Västra Götaland ligger fortsatt på en låg nivå men smittskyddsläkaren varnar för oförsiktigt resande i sommar.

68 miljoner delas ut för rening av läkemedelsrester

Nyhet Publicerad: 2021-07-15 08:23 CEST - Naturvårdsverket

Nu är det klart vilka som får 2021 års bidrag för att minska utsläpp av läkemedelsrester till hav, sjöar och vattendrag. Sammanlagt delas det ut 68 miljoner kronor.

Ingen titel
Så håller du kärlet fräscht och fritt från flugor i sommar!

Nyhet Publicerad: 2021-07-14 09:45 CEST - Kretslopp Sydost

Här kommer några tips till dig:

Ingen titel
Nu finns information till media inför IPCC:s nya rapport

Nyhet Publicerad: 2021-07-13 12:05 CEST - SMHI

IPCC:s information för media (Media Advisory) inför publiceringen av Delrapport 1 – Den naturvetenskapliga grunden – finns nu tillgänglig. Där förklaras hur det går till att följa invigningen av den 54:e sessionen i panelen, registrera sig för tillgång till material under embargo, delta i IPCC:s presskonferens samt boka intervjuer med IPCC:s ledning och författare efter presskonferensen.

Ingen titel
Donika Nimani får ta emot Gärdestad-stipendiet 2021

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-13 07:03 CEST - Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation

I dag står det klart vem som utsetts till årets Gärdestad-stipendiat. Donika Nimani är den lovande unga musiker som får ta emot 40 000 kronor för att fortsätta utveckla sin musikaliska talang.

Hållbar hemester 2.0 - att uppleva och samtidigt göra gott

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-11 07:30 CEST - Energikontor Sydost

Att försöka leva hållbart fullt ut och att kunna behålla sin medvetna livsstil även på semestern har för många blivit allt mer betydelsefullt, men det kan vara en utmaning. Flera företag i Torsås med omnejd har samlats under det gemensamma begreppet #homesofwellbeing och har nu tillsammans blivit synlig som en destination för wellbeing i en ny turistrutt. De vill inspirera fler att upptäcka Gullabo, Torsås och Södermöre på ett medvetet och mer omtänksamt sätt.

Ingen titel
Bronsåldersfyndet från Alingsås går till Lödöse museum

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-09 11:20 CEST - VGR Kulturutveckling

Riksantikvarieämbetet har nu beslutat att bronsåldersfyndet som hittades av en privatperson utanför Alingsås i april kommer att hamna på Lödöse museum. ”Vi arbetar nu för att kunna visa föremålen för allmänheten så snart som möjligt”, säger museichef Christian Mühlenbock.

Södra Älvsborgs Sjukhus anmäler två patientärenden till IVO enligt Lex Maria

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-09 09:00 CEST - Södra Älvsborgs sjukhus

Södra Älvsborgs Sjukhus har skickat in två anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Maria. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.

Lägesrapport VGR: Sex av tio vuxna i Västra Götaland är vaccinerade

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-08 14:16 CEST - Västra Götalandsregionen

Antalet personer som är vaccinerade mot covid-19 ökar kraftigt i Västra Götaland. Nu har mer än 60 procent av alla vuxna fått minst en dos vaccin. Smittspridningen i Västra Götaland ligger samtidigt på en fortsatt låg nivå – men pandemin är inte över och alla måste fortsätta ta ansvar för att stoppa covid-19.

Ingen titel
Ann-Charlotte Järnström blir ny ekonomidirektör i Västra Götalandsregionen

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-08 10:30 CEST - Västra Götalandsregionen

Regiondirektör Ann-Sofi Lodin har utsett Ann-Charlotte Järnström, för närvarande vd för VästKom, till ekonomidirektör. Ann-Charlotte Järnström tillträder senast den 1 januari 2022.

Ingen titel
Jörgen Thorn blir ny primärvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-07 13:45 CEST - Västra Götalandsregionen

Regiondirektör Ann-Sofi Lodin har utsett Jörgen Thorn till ny primärvårdsdirektör. Han tillträder sin nya befattning senast den 1 januari 2022.

Därför lämnar Migrationsverket verksamhetsorter

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-07 10:05 CEST - Migrationsverket

De senaste åren har Migrationsverket dragit ned sin lokala närvaro och lämnat flera verksamhetsorter. Det är en följd av att antalet asylsökande minskat kraftigt. – När antalet asylsökande blir mindre är det också naturligt att behovet av tillfälliga bostäder och mottagningsverksamhet minskar, säger generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Fjällen satsar för att öka besökarnas kunskap om allemansrätten

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-07 08:04 CEST - Naturvårdsverket

Svenskarnas intresse för fjällsemester har ökat kraftigt under coronapandemin och trenden väntas bestå. Ökat tryck på populära områden i fjällen har samtidigt aktualiserat frågor om allemansrätten. Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd har genomfört en enkätundersökning till destinationsbolag i fjällen och STF:s fjällstationer. Resultatet visar att en stor majoritet planerar insatser i sommar för att öka besökarnas kunskap om allemansrätten.

Ingen titel
Överläkaren: Undvik allvarliga olyckor med elsparkcykel

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-06 11:32 CEST - Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Sommaren innebär fler elsparkcykelolyckor vilket skapar en ansträngd situation på sjukhusets akutmottagningar. En undersökning genomförd på Sahlgrenska Universitetssjukhuset visar att över hälften av de som varit med i en olycka med elsparkcykel hade druckit alkohol. Endast 9,9 procent hade använt hjälm.

En alltmer uppdelad skola

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-06 07:05 CEST - Sveriges Skolledarförbund

Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund presenterar idag en rapport som visar att den svenska grundskolan dras alltmer isär. Politikernas mantra om att ”alla skolor ska vara bra skolor” har ingen bäring på verkligheten.