Kända fuskare får vänta på sin andra dos

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-26 16:25 CET - Västra Götalandsregionen

Personer som fuskat sig till vaccination mot covid-19 kommer att få vänta på sin andra dos. Det ställningstagandet gör Västra Götalandsregionen idag. De som fuskat kommer få sin andra spruta först när det är dags för den fas de egentligen tillhör, enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning.

Ingen titel
Träffa Johan Forsberg, ambassadör för NGK SPARK PLUG. Skoteråkaren från Kalix som ingår i det svenska FXR Backcountry-teamet och brinner för både snöskoter och motocross.

Blogginlägg Publicerad: 2021-02-26 16:16 CET - NGK SPARK PLUG EUROPE

Vi har träffat Johan Forsberg, en 37-årig skoteråkare som tävlar för FXR Backcountry Team och är ambassadör för NGK SPARK PLUG. Johan kommer från Kalix i Norrbotten och är född och uppvuxen med allehanda vintersporter. Han var femton när han fick sin första skoter. ”Det var en gammal Yamaha 440. I början använde jag väl den mest för att ta mig fram och tillbaka till skidbacken”, säger han.

Ingen titel
Meet Johan Forsberg, the 37-year-old snowmobile rider for the FXR Backcountry Team and NGK SPARK PLUG brand ambassador.

Blogginlägg Publicerad: 2021-02-26 16:16 CET - NGK SPARK PLUG EUROPE

Meet Johan Forsberg, the 37-year-old snowmobile rider for the FXR Backcountry Team and NGK SPARK PLUG brand ambassador. Born and raised in Kalix, a small town in northern Sweden, Johan has been involved in winter sports as far back as he can remember. At 15, he got his very first snowmobile. “It was an old Yamaha 440. At the beginning, I used it mainly as transportation to the local ski slope,” he informs.

Ingen titel
Så använder du munskydd

Nyhet Publicerad: 2021-02-26 14:44 CET - Sophiahemmet

Alla patienter som besöker Sophiahemmet uppmanas att använda munskydd. Så här gör du det på rätt sätt!

Ingen titel
Ett år med covid-19 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-26 14:44 CET - Sahlgrenska Universitetssjukhuset

För ett år sedan tog Sahlgrenska Universitetssjukhuset emot den första patienten med covid-19. Sedan dess har över 3500 patienter med covid-19 vårdats på sjukhuset, varav drygt 600 inom intensivvården. Sjukhuset har nu beredskap för en tredje våg i pandemin.

Vaccination med Astra Zeneca-vaccin återupptas

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-26 14:00 CET - Västra Götalandsregionen

Läkemedelsverket rapporterar under fredagen att den specifika bacth vaccin från tillverkaren AstraZeneca som användes i Västra Götalandsregionen inte var defekt när den lämnade tillverkaren. Utifrån Läkemedelsverkets besked och i samråd med Smittskydd Västra Götaland återupptar Västra Götalandsregionen vaccineringen med AstraZenecas vaccin.

Valet till grundskolan är avslutat

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-26 10:05 CET - Eskilstuna kommun

Djurgårdskolan och Faktoriet är kommunens populäraste skolor, enligt resultatet av skolvalet till grundskolan. Placeringsbeslut skickas ut med posten under vecka 9.

Ingen titel
Truppen till Världscupen i Nove Mesto

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-26 09:01 CET - Svenska Skidskytteforbundet

Om en knapp vecka drar världscupen igång igen och det är två veckor i Nove Mesto, Tjeckien, som står näst på tur i programmet. Här presenteras den svenska trupp som är uttagen, där också ett par namn som gjort det bra i IBU-cupen nu tar plats.

Offpist-åkare underskattar betydelsen av att mäta lutning i lavinfarlig terräng

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-26 07:00 CET - Naturvårdsverket

Många sportlovsfirare som kommer till fjällen lockas av möjligheten till offpist. Denna vinter är det komplicerade lavinförhållanden i stora delar av svenska fjällen vilket ställer särskilda krav på den som rör sig i lavinterräng. En viktig del i att förebygga lavinolyckor är att ha noggrann koll på hur brant ett möjligt åk är. En ny enkätundersökning visar att det är vanligt bland offpist-åkare att inte mäta lutning. Hälften svarar att de aldrig eller sällan gör det, eller saknar en metod för att mäta.

VGR pausar vaccination med specifik omgång vaccin

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-25 16:11 CET - Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen har i samråd med Smittskydd Västra Götaland och Läkemedelsverket beslutat att pausa vaccineringen med en specifik omgång (batch) vaccin från Astra Zeneca, i väntan på utredning. Orsaken är akuta allergiska reaktioner som uppstått i samband med ett fåtal vaccinationer.

Från östra hälso- och sjukvårdsnämnden 25 februari

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-25 16:03 CET - Västra Götalandsregionen

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade idag bland annat om åtgärder för ökad tillgänglighet inom BUP och att förlänga tre avtal om grön rehab.

Ingen titel
JVM i Obertilliach startar i helgen – här är den svenska truppen

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-25 16:00 CET - Svenska Skidskytteforbundet

På lördag är det dags för nästa skidskyttemästerskap för säsongen när JVM drar igång i Obertilliach, Österrike. Här presenteras den svenska truppen och tävlingsprogrammet för det stundande mästerskapet.

Styrelsemöte 25 februari: Fler får möjlighet till betald utbildning

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-25 15:20 CET - Skaraborgs Sjukhus

Ännu fler sjuksköterskor får möjlighet att utbilda sig till specialistsjuksköterska eller barnmorska med full lön. Nu har Skaraborgs Sjukhus (SkaS) och personalutskottet (PU) inom Västra Götalandsregionen bestämt vilka sjuksköterskegrupper som prioriteras.

Ingen titel
Stor ökning av sökande till Västra Götalandsregionens naturbruksskolor

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-25 11:00 CET - Naturbruksförvaltningen

Årets preliminära ansökningssiffror till Naturbruksskolorna Sötåsen, Uddetorp och Svenljunga visar en stor ökning av antal sökande. Jämfört med förra årets siffror har antalet sökande ökat med cirka 25 %, både när det gäller förstahandssökande och det totala antalet ansökningar.

Fler svenskar tänker smart om textilier

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-25 11:00 CET - Naturvårdsverket

Jämfört med 2018 har cirka 400 000 fler svenskar kunskap om att textilkonsumtionen har störst miljö- och hälsopåverkan i produktionsledet, Fler konsumenter vill agera mer hållbart och fler uppger att de gör hållbara val. Det visar en konsumentundersökning som Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och Konsumentverket låtit göra i samband med att informationssatsningen Textilsmart snart avslutas.

Barometerindikatorn uppåt i februari

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-25 09:00 CET - Konjunkturinstitutet

Barometerindikatorn ökade i februari, från 100,9 i januari till 103,6. Med undantag för december har indikatorn ökat varje månad sedan fallet i april förra året.

Confidence strengthens in February

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-25 09:00 CET - Konjunkturinstitutet

The Economic Tendency Indicator climbed from 100.9 in January to 103.6 in February. Other than in December, the indicator has risen every month since tumbling in April last year.

Ingen titel
Dalslands folkhögskola i Trollhättan startar socialpedagogutbildning

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-24 15:32 CET - VGR Folkhögskolor

I höst startar en socialpedagogutbildning på Dalslands folkhögskola i Trollhättan. – Vi har sett att kunskaper i socialpedagogik är efterfrågat inom flera olika verksamheter, säger kursansvarige Per Wandel.

Effektivare besök på Lidköpings närakut och akutmottagning

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-24 13:52 CET - Närhälsan

Från 1 mars kommer besökare till Lidköpings närakut och akutmottagning gå in genom samma entré. Väl inne bedöms om patienten ska till akutmottagningen eller närakuten. Syftet är att avlasta akutmottagningen och dirigera om patienter som inte är i behov av akutsjukvård till närakuten.

Ingen titel
Sjukvårdens larmcentral flyttar till nya lokaler

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-24 13:00 CET - Regionhälsan

Den 1 mars flyttar Sjukvårdens larmcentral in i nya lokaler i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg. Flytten innebär en ökning av antalet operatörsbord och möjliggör för hela verksamheten att samlas under ett och samma tak.

Förtroendet för vården ökar

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-24 10:53 CET - Västra Götalandsregionen

Förtroendet för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen har ökat under pandemin. Allt fler invånare anser också att de har tillgång till den vård de behöver.

Odlarens förskola i Eskilstuna stänger på grund av personalbrist

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-24 10:48 CET - Eskilstuna kommun

På grund av personalbrist stänger Odlarens förskola från och med torsdag 25 februari. Beslutet togs av förskolenämndens ordförande idag, 24 februari, utifrån att flera av personalen testats positivt för covid-19 och det inte går att bedriva verksamheten med kvarvarande personalstyrka.

Fortsatt distans- och hybridundervisning i Eskilstunas skolor

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-23 16:05 CET - Eskilstuna kommun

Region Sörmland skärper de regionala rekommendationerna för att minska smittspridningen av covid-19. För skolan innebär det fortsatt distans- och hybridundervisning.

IVO uppmanar alla som har tagit bort hudfläckar vid Fläckmottagningen i Kungsbacka att uppsöka vårdcentral för bedömning

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-23 14:19 CET - Inspektionen för vård och omsorg

Fläckmottagningen i Kungsbacka har trots IVO:s beslut om stängning 2019, fortsatt att bedriva verksamhet. IVO uppmanar nu alla som anlitat mottagningen att kontakta vårdcentral för bedömning.

Digital pressträff 24 februari: Så hanterar Västra Götalandsregionen covid-19

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-23 11:25 CET - Västra Götalandsregionen

Under vecka 7 konstaterades 4 762 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är 1 procent mer än föregående vecka. Västra Götalandsregionen bjuder in till en digital pressträff, i morgon onsdag 24 februari klockan 13:00.

Ingen titel
Ny studie följer upp patienter som vårdats för covid-19 inom intensivvården

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-23 09:12 CET - Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Muskelkraft, hjärt- och lungfunktion, kognition och skador på hjärnan. Det är parametrar som nu undersöks i en studie på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där man följer upp patienter som vårdades på intensivvårdsavdelningen i Mölndal för covid-19 infektion under våren 2020. En del av studien görs i samarbete med minnesmottagningen.

Ingen titel
VM-laget hemkomna efter ett historiskt mästerskap

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-22 21:09 CET - Svenska Skidskytteforbundet

Världsmästerskapet i slovenska Pokljuka är avslutat och under måndagen har det svenska VM-laget rest tillbaka hem till Östersund. Det historiska mästerskapet, med hela sex svenska medaljer, är det bästa någonsin för svenskt skidskytte.

Trängselkontroller i Eskilstuna vecka 7

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-22 16:19 CET - Eskilstuna kommun

Miljökontoret har uppdraget att göra tillsyn av eventuell trängsel på serveringsställen. Här redovisar vi information om resultatet av vår tillsyn.

Ingen titel
Spårvagnsdepå Ringön – för stabilare kollektivtrafik på Hisingen

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-22 15:17 CET - Västfastigheter

Västfastigheter fortsätter nu arbetet med att bygga spårvagnsdepå Ringön. I januari 2021 startar etapp 2 i projektet. Nu byggs en drifthall och en verkstadsbyggnad samt en spåranläggning med omkring 600 meter spår. Arbetet är en del i Västra Götalandsregionens satsning på en förbättrad kollektivtrafik.

Trafikverket har ännu en gång glömt bort fyrstegsprincipen i planeringen av tvärförbindelse Södertörn

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-22 09:50 CET - Jordens vänner

Ytterligare en gång driver Trafikverket på för bygget av en trafikalstrande stadsmotorväg. Detta trots att det går rakt emot deras egna beräkningar om att för att klara det av riksdagen beslutade klimatmålet för inrikes transporter krävs trafikminskningar, och att detta främst är genomförbart i storstadsregioner.