AP-fonderna anmäls för kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöförstöring

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-16 10:07 CEST - Jordens vänner

De pensionsfonder (AP-fonder) som inte går att välja bort ansvarar för mer än 1500 miljarder av svenskarnas pensionspengar. Mångmiljardbelopp investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och orsakar allvarlig miljöförstöring. Dessa företag är några av de värsta koldioxidutsläpparna, såsom vapentillverkare och gruvbolag. Exempelvis har Andra och Fjärde AP-fonden innehav i oljegiganten Chevron. Chevron är sedan de förvärvade Texaco, ytterst ansvariga för de grova föroreningarna som kommit att kallas för Amazonas Chernobyl. Fem urfolksgrupper har fått betydligt försämrad livskvalitet och en grupp kallad Tetetes har försvunnit helt.

Migrationsverket avvecklar verksamhet i Kramfors

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-16 09:55 CEST - Migrationsverket

Då antalet asylsökande i Sverige sjunkit kraftigt de senaste åren har Migrationsverket fått ett minskat uppdrag, och det blir därför naturligt att den lokala närvaron krymper. Vi måste därför anpassa oss efter de förutsättningar som råder och bli en mindre myndighet. Därför har generaldirektör Mikael Ribbenvik beslutat att avveckla verksamheten i Kramfors.

Presskonferens om konjunkturläget och ny prognos

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-16 08:00 CEST - Konjunkturinstitutet

Onsdagen den 23 juni presenterar vi vår prognos över konjunkturläget. Presentationen hålls av prognoschef Ylva Hedén Westerdahl. Med på presskonferensen är även generaldirektör Urban Hansson Brusewitz.

Funktionsrättsrörelsen överlämnar 73-punktsprogram till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-16 07:00 CEST - Funktionsrätt Sverige

Hög- eller lågkonjunktur spelar inte någon större roll, sysselsättningsgraden hos personer med funktionsnedsättning är betydligt lägre än för befolkningen i stort. ”Det här är oerhört kostsamt både för samhällsekonomin och den enskilde. Funktionsrättsrörelsen är beredd att ta tag i problemen och idag överlämnar vi – 50 organisationer – vårt eget 73-punktsprogram om arbetsmarknadspolitiken”, säger Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige.

Ingen titel
Tre stockholmssjöar ska bli friskare - nya åtgärdsplaner klubbas idag

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 18:47 CEST - Miljöpartiet i Stockholms stad

Stockholms stad prioriterar arbetet med få friskare sjöar och vattendrag, och avsätter mer än 40 miljoner kronor per år i stadens budget för det arbetet. Målet är friskare sjöar, som har ett rikt djur- och växtliv under ytan och samtidigt är fria från kemikalier som kan påverka sjöns ekosystem och människors hälsa negativt. Nu finns det totalt 7 specifika åtgärdsplaner för stadens sjöar.

Ingen titel
Gränslösa drömmar i Nyfors i Eskilstuna

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 16:14 CEST - Eskilstuna kommun

Hue Huyhn har skapat Eskilstunas nyaste offentliga konstverk. Torsdag 17 juni klockan 13.30 invigs den cirka 7 x 16 meter stora muralmålningen ”Gränslösa drömmar”.

Ingen titel
Fyra forskare tilldelas 30 miljoner kronor

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 15:59 CEST - Riksbankens Jubileumsfond

Inom satsningen Pro Futura delas i år 30 miljoner kronor ut till fyra forskare som ges möjlighet att forska och vistas vid institut för avancerade studier.

Ny rapport: potentialen för förnybar energi redan mer än tillräcklig för att ersätta fossila bränslen och uppfylla 1,5°C-målet

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 15:20 CEST - Jordens vänner

Fossil Fuel Exit Strategy visar att befintlig kol-, olje- och gasproduktion sätter världen i riktning mot att överskrida Parisavtalets mål. Rapporten analyserar den globala potentialen för förnybar energi och finner att varje region på jorden kan ersätta fossila bränslen med förnybar energi för att hålla uppvärmningen under 1,5 °C och ge tillförlitlig tillgång till energi för alla.

Fler lodjur dokumenterade under årets inventering

Nyhet Publicerad: 2021-06-15 13:02 CEST - Naturvårdsverket

Resultaten från årets inventering visar att det finns omkring 1 250 lodjur i Sverige. Nationellt är det en ökning med ungefär 100 djur jämfört med förra året. Antalet lodjur ligger därmed över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 870 individer.

Ingen titel
Ett viktigt steg mot ny järnväg Göteborg-Borås

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 12:41 CEST - Västra Götalandsregionen

Stora infrastrukturprojekt såsom ny järnväg ligger ofta hisnande långt fram i tiden. Men nu verkar det som spaden kan vara i jorden inom några år för ny järnväg på sträckan Göteborg-Borås. Byggstart är planerad till tidigast 2025, och idag tog regionstyrelsen ställning till det sista av tre samråd från Trafikverket som regionen ska hantera för att byggstart ska kunna bli verklighet.

Regionstyrelsen 15 juni

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 12:34 CEST - Västra Götalandsregionen

Vid sitt sammanträde idag beslutade regionstyrelsen bland annat att förlänga möjligheten att besluta om särskilda åtgärder för Västra Götalandsregionens externa parter med anledning av pandemin och att ta bort dolda telefonnummer från hälso- och sjukvården.

Prekredit.com - nu lanserat i Sverige

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 12:34 CEST - PR Direkt

Äntligen har det skett - Prekredit.com har under 2021 lanserats i Sverige och kan numer erbjuda en helt kostnadsfri och enormt smidig jämföringstjänst för lån! Oavsett om det är privatlån eller företagslån du letar efter så har Prekredit listorna över de bästa alternativen just nu. Prekredit är inte en bank utan en tjänst som listar de bästa lånen på marknaden så att du snabbt och enkelt ska kunna ta del av dem i ett behändigt format - innan du klickar dig vidare till banken och ansöker.

Ingen titel
Revansch om psykisk ohälsa och basinkomst

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 12:01 CEST - Riksförbundet för Social och Mental Hälsa

Nummer 2 av Revansch har tema basinkomst, också kallat medborgarlön. I våras beslöt Fi! att driva frågan om basinkomst, och Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH) vill se en statlig utredning och en pilotstudie i Sverige.

Ingen titel
Toppresultat för Sophiahemmet i hygienmätning

Nyhet Publicerad: 2021-06-15 11:53 CEST - Sophiahemmet

På Sophiahemmet följs basala hygien- och klädregler till punkt och pricka. Det visar vårens nationella mätning i efterlevnad av reglerna. Bakom det fina resultatet ligger ett ständigt pågående förbättringsarbete.

Bostadsbyggandet sjunker i länet

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 11:19 CEST - Länsstyrelsen Västerbotten

Stora investeringar i näringslivet i kombination med en intensiv planering för tillväxt har skapat förväntningar på hög byggtakt i Västerbottens län. Kommunerna bedömer i den årliga bostadsmarknadsenkäten att byggande av 3500 nya bostäder kommer att påbörjas under 2021 och 2022. Under 2020 sjönk dock antalet färdigställda bostäder i länet för andra året i rad.

Digital pressträff 16 juni: Så hanterar Västra Götalandsregionen covid-19

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 11:05 CEST - Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen bjuder in till en digital pressträff i morgon onsdag 16 juni klockan 13:30.

Gymnasiebehörigheten i Eskilstuna fortsätter att öka

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 11:00 CEST - Eskilstuna kommun

Gymnasiebehörigheten för eleverna i årskurs 9 ökar för tredje året i rad i Eskilstuna. Skolorna har haft ett mycket starkt fokus på att säkra upp just gymnasiebehörigheten vilket gett gott resultat. Detta trots påverkan av pandemin och blandningen av när- och fjärrundervisning.

Südtiroler Apfel SGB – friskheten i äpplena och den certifierade kvaliteten är resultatet av äppelodlarnas hårda arbete året om

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 10:00 CEST - Månsson & Brandt

300 soliga dagar om året. Bördig jord och höjder på 200 - 1000 meter skapar perfekta förhållanden för Südtiroler Apfel SGB från Sydtyrolen. Idealiska miljöförhållanden och mångårigt kunnande. Mer än 7000 äppelbönder i Sydtyrolen/Südtirol odlar sina oftast små gårdar, 2,5 hektar i genomsnitt, med massor av odlingspassion, flit och hårt arbete. Lär känna deras arbete. Hur det pågår genom alla fyra säsongerna.

Naturum öppnar efter pandemin

Nyhet Publicerad: 2021-06-15 09:29 CEST - Naturvårdsverket

Efter mer än ett år av stängda lokaler under pandemin öppnar majoriteten av Sveriges 32 naturum upp inför sommaren. Genom att följa de nya restriktionerna och behålla många aktiviteter utomhus ska man säkra en trygg öppning.

Ingen titel
Så ska Eskilstunas nya vård- och omsorgsboenden heta

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 09:09 CEST - Eskilstuna kommun

Vågen och Odlarbäcken blir namnen på Eskilstunas nya vård- och omsorgsboende i Skiftinge respektive Trumtorp.

Liten ökning i omsättningen i näringslivet

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 09:00 CEST - Konjunkturinstitutet

Omsättningstappet har minskat något i näringslivet som helhet jämfört med undersökningen från i maj. Omsättningstappet är nu 7 procent vilket är en förbättring med 1 procentenhet jämfört med förra månaden. Detta framgår av Konjunkturinstitutets senaste extraundersökning som publiceras i dag.

Så tycker kvinnor i Västra Götaland om mödrahälso- och förlossningsvården

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 09:00 CEST - Västra Götalandsregionen

8 698 kvinnor i Västra Götalandsregionen har hittills delat med sig av erfarenheter från mödrahälso- och förlossningsvården – de allra flesta är nöjda

Unik studie – många kravställare ökar administrationen i primärvården

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 08:48 CEST - Södertörns högskola

Anställda i primärvården lägger i dag omkring 40 procent av sin arbetstid på administrativa uppgifter visar en unik studie från Södertörns högskola. Och orsaken ser ut att vara flera, separata, kravställare som sammantaget lett till ett ökat administrativt tryck.

Brister i rapportering vid placering av barn kan få allvarliga konsekvenser för föräldrar

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-15 08:03 CEST - Inspektionen för socialförsäkringen

Ett krångligt regelverk och bristande rapportering kan leda till att föräldrar blir återbetalningsskyldiga för socialförsäkringsförmåner när deras barn placeras i HVB, familjehem eller liknande. Det konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) i en rapport som publiceras i dag.

Ingen titel
Beslut idag: Hagsätraskogen skyddas som naturreservat

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-14 19:57 CEST - Miljöpartiet i Stockholms stad

På dagens kommunfullmäktige togs beslut om att inrätta ett nytt naturreservat i Stockholms stad, Hagsätraskogens naturreservat, för att skydda djur- och växtliv och samtidigt säkra naturmark som används flitigt av stockholmarna. Hagsätraskogens naturreservat är 31 hektar stort och ligger i anslutning till Älvsjöskogens naturreservat och Rågsveds naturreservat.

Eskilstuna satsar på sommarlovet och ungdomars delaktighet

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-14 16:21 CEST - Eskilstuna kommun

Under sommarlovet arrangerar Eskilstuna kommun, föreningar och andra verksamheter kostnadsfria aktiviteter för barn och unga — många aktiviteter kan arrangeras tack vare kommunens lovstöd på 4,5 miljoner kronor. Bland annat satsar Ung fritid och mötesplatser, liksom annars, på ungdomars delaktighet.

Kemisk återvinning - ingen universallösning för plast

Nyhet Publicerad: 2021-06-14 09:18 CEST - Naturvårdsverket

Materialåtervinningen av plast är i dagsläget alldeles för låg. För att nå Sveriges klimatmål till 2045 så måste förbränningen av plast minska, och mer måste återvinnas. Naturvårdsverkets studie av tekniker för kemisk återvinning av plast visar på stora begränsningar.

Ingen titel
Jonas Leksell ger sig ut i det vilda med Sommarboken

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-14 07:00 CEST - VGR Kulturutveckling

Nu drar årets upplaga av Sommarboken igång på bibliotek över hela Sverige. Det läsfrämjande biblioteksprojektet har i år temat Ut i det vilda och årets ambassadör är den naturälskande programledaren Jonas Leksell.

Sveriges bästa låneförmedlare avslöjas i stor jämförelse av Dittlån.se

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-11 19:38 CEST - PR Direkt

Dittlån.se har publicerat en betydande jämförelse som riktar sig till både privatpersoner och företag.

Eskilstuna kommun vädjar: undvik trängsel

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-11 13:41 CEST - Eskilstuna kommun

Vi har just nu högsommarvärme i kombination med skolavslutning. Extra viktigt att alla tar sitt ansvar för att undvika trängsel.