Filminstitutet bjuder in till stödstuga i Stockholm 2 maj

Branschmeddelande Publicerad: 2018-04-19 16:45 CEST - Svenska Filminstitutet

2 maj bjuder Svenska Filminstitutet in till nytt tillfälle för öppen stödstuga i Filmhuset i Stockholm.

Ann-Sofie Hermansson deltog i Berättarministeriets skolprogram

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-19 14:20 CEST - Berättarministeriet

Den 19 april besökte kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson Berättarministeriets utbildningscenter i Gamlestaden och följde Hammarkullsskolans klass 2A fantasifulla skapande. Syftet med besöket var att lära sig mer om Berättarministeriets verksamhet och hur stiftelsen arbetar för att minska socioekonomiska faktorers påverkan på barns skolgång.

Program för media vid Kronprinsessans landskapsvandring i Lappland 25 april

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-19 09:05 CEST - Länsstyrelsen Västerbotten

Detaljerat program för media vid Kronprinsessans landskapsvandring i Lappland samt besök i Tärnaby och Hemavan.

Sundsvall är Sveriges friluftskommun 2018

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-18 18:50 CEST - Naturvårdsverket

Sundsvall vinner priset som Sveriges bästa friluftskommun 2018. Hagfors klättrar till plats 29 och utses till årets förbättrare. 14 kommuner får toppbetyg i kategorin naturvägledning och aktiviteter.

Live-chatt med europeiska miljöexperter

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-18 14:20 CEST - Naturvårdsverket

På fredag 20 april anordnar Europeiska miljöbyrån en live-chatt med europeiska miljöexperter via Facebook. Frågor kan ställas om kemikalier och hur de påverkar miljön och vår hälsa.

Ny rapport: 1 000 förtida dödsfall pga. kvävedioxid från trafiken

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-18 12:41 CEST - Miljöpartiet i Stockholms stad

På torsdag presenteras en ny rapport från Östra Sveriges Luftvårdsförbund som visar att baserat på 2015 års luftkvalitet beräknas cirka 1 000 förtida dödsfall per år i Stockholms Län på grund av kvävedioxid från trafiken. Resultatet visar även att cirka 23 000 personer i Stockholms län, utsätts för kvävedioxidhalter över miljökvalitetsnormen där de bor.

Är våren sen i Västerbotten?

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-18 08:49 CEST - Länsstyrelsen Västerbotten

Kjell Bolmgren, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, deltar i Trädgårdsmässan för att berätta om hur klimatet påverkar växter och djur. Du får också veta mer om hur du kan rapportera vårtecken och bidra till klimatforskningen.

Pressinbjudan: Omsorgens dag är tillbaka för en tredje gång

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-18 08:41 CEST - Kalmar kommun

Under fyra tillfällen omsorgspersonal på Kalmar teater för att delta i Omsorgens dag, en inspirationsträff som riktar sig till alla anställda inom omsorgsförvaltningen. – För tredje året i rad har vi cirka 1000 medarbetare anmälda till Omsorgens dag. Här har vi en jättechans att både informera om målsättningar för året och visa vår uppskattning för personalen med något utöver det vanliga, säger Mattias Ask, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen.

Ohlsson den stora överraskningen i landslagstruppen

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-17 11:35 CEST - Svenska Skidskytteforbundet

Efter en fantastisk mästerskapssäsong med 4 OS-medaljer och 4 JVM-medaljer har landslagsledningen haft en utmaning att spetsa konceptet ytterligare. Rakt in i A-landslaget kliver juniorerna Elvira Öberg och Oskar Ohlsson.

KSRR:s nya återvinningscentral växer fram

Nyhet Publicerad: 2018-04-17 10:47 CEST - KSRR, Kalmarsundsregionens Renhållare

Den som nyligen passerat viadukten på Logistikvägen i Smedby strax väster om Kalmar har sett det som vi på KSRR för tillfället är väldigt förväntansfulla och stolta över – Kalmars nya återvinningscentral.

Pressvisning nytt förslag för Söderledstunneln

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-17 10:00 CEST - Miljöpartiet i Stockholms stad

På onsdag den 18/4 kl 10 vid nedfarten till Söderledstunneln vid Medborgarplatsen presenterar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) en skrivelse till trafiknämnden. Ta gärna med körkort för bil eller klass 1 EU-moped för provåkning.

Inbjudan till pressträff : Myndighetsdagarna – ett högnivåmöte för stat och kommun

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-16 13:15 CEST - Länsstyrelsen Västerbotten

På onsdag den 18 april inleds Myndighetsdagarna – ett högnivåmöte där företrädare för de statliga myndigheterna Försvarsmakten, Polisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Migrationsverket och ytterligare fem statliga myndigheterna träffar kommunalråd, oppositionsråd och kommunchefer från kommunerna i Norrbotten och Västerbotten.

Bättre kunskap ökar förmågan att upptäcka våld i nära relationer

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-16 12:55 CEST - Miljöpartiet i Stockholms stad

Personer som utsätts för våld i nära relationer upplever ofta att det är svårt att berätta om sin utsatthet. Det är därför avgörande att yrkesverksamma som möter våldsutsatta har kunskap och förmåga att se tecken på våld och ställer frågor om det. Under de kommande tre åren ska 12 000 medarbetare i staden utbildas genom en skräddarsydd uppdragsutbildning på Karolinska Institutet. Detta är den största utbildningssatsning som Stockholms stad har gjort inom området våld i nära relationer.

Insatser för att motverka nedgången av pollinatörer är kartlagda

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-16 10:46 CEST - Naturvårdsverket

I Sverige är minst trettio insatser specifikt inriktade på att gynna bin och andra vilda pollinatörer. Pollinatörerna behövs för matproduktionen, men i dagens landskap finns flera hot mot dem.

Harriet Andersson till Cinemateket

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-16 10:17 CEST - Svenska Filminstitutet

Harriet Andersson gör nu på onsdag ett av ytterst få framträdanden under Bergmanåret 2018, när hon besöker Cinemateket i Stockholm. Innan visningen av Bergmans komedi Kvinnodröm från 1955 möter hon Filminstitutets presschef Jan Göransson i ett samtal, om människorna bakom och framför kameran under hennes nu 70-åriga karriär och förstås de nio Ingmar Bergman-filmerna hon spelade i.

Pressinbjudan: Bengt Cidden Andersson – En berättelse om kulturens kraft i ett litet samhälle.

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-16 09:00 CEST - Kalmar kommun

Minneskväll om Bengt Cidden Andersson. I år skulle Bengt Cidden Andersson ha fyllt 70 år. Vi uppmärksammar det på Kalmar stadsbibliotek med en kväll om Ciddens dikter, om hans fotbolls- och musikintresse, radioprogram, revy och teater.

Barn som bevittnat våld mot en förälder behöver få komma till tals

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-16 08:34 CEST - Region Kronoberg

Barn har enligt barnkonventionen rätt att komma till tals i frågor som berör dem. Men särskilt de små barnen hörs sällan i forskning. Karin Pernebo har i sin forskning bland annat låtit barn mellan fyra och 13 år berätta om sina upplevelser. Nästa vecka disputerar hon med en doktorsavhandling om insatser till barn som bevittnat våld mot en förälder. Ett arbete som kan bidra till förbättring och vidareutveckling av de metoder som vården använder i dag.

Avfall Sverige välkomnar nya satsningen på biogas

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-14 10:06 CEST - Avfall Sverige AB

– Det är mycket positivt att regeringen hörsammat behovet av omedelbara åtgärder för att utveckla biogasen i Sverige, säger Weine Wiqvist, VD Avfall Sverige. Insamling av matavfall som blir till biogas och biogödsel är ett i det närmaste perfekt kretslopp och ett utmärkt exempel på cirkulär ekonomi i praktiken.

Skidskytteförbundets styrelse om situationen inom IBU

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-13 22:17 CEST - Svenska Skidskytteforbundet

Från Svenska Skidskytteförbundets (SSSF) sida har vi följt den senaste tidens händelser som är knutna till Internationella Skidskytteförbundet (IBU) och då mer specifikt till dess ordförande och generalsekreterare.

Klimatklivet ökar konkurrenskraften för svenskt näringsliv

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-13 11:30 CEST - Naturvårdsverket

Det är företagen som tar de största klimatkliven. 70 procent av det fördelade anslaget från Klimatklivet har gått till aktörer i privat sektor. Det visar Naturvårdsverkets senaste lägesbeskrivning av satsningen.

Statliga myndigheter drar sitt strå till stacken genom att minska sin miljöpåverkan

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-13 11:00 CEST - Naturvårdsverket

Det är nu 20 år sedan de första 25 pilotmyndigheterna fick i uppgift att införa ett miljöledningssystem. Idag är det 188 stycken myndigheter som ska ha ett sådant system. Under de här 20 åren har det skett stora framsteg i myndigheternas miljöarbete såsom minskade koldioxidutsläpp från transporter, större andel upphandlingar med miljökrav och minskad energianvändning.

Lisa Aschan, regidebuter och återvinning

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-13 10:53 CEST - Svenska Filminstitutet

Lisa Aschan gör sin tredje långfilm, Disa Östrand regidebuterar och Moving Sweden spränger gränserna för återvinningscentralens betydelse. Det och mycket mer finns bland projekten som fick produktionsstöd av Filminstitutet i februari.

Sänkt hastighet och förbud mot omkörning

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-13 10:18 CEST - Länsstyrelsen Västerbotten

Fyra vägar runt om i länet berörs av Länsstyrelsens beslut om nya trafikföreskrifter. Bland annat väg 1067 vid Stornässundet där hastigheten sänks från 90 km/h till 70 km/h.

Bakläxa för Försäkringskassan i vägledande assistansdom

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-13 10:13 CEST - RBU

Idag slår Högsta förvaltningsdomstolen fast att egenvård kan grunda rätt till personlig assistans. Utfallet var väntat och bekräftar att Försäkringskassan sedan två år tillbaka har gjort en felaktig tolkning av rättsläget. Under den tiden har antalet assistansberättigade sjunkit med fler än 1400 personer.

Viktig dom om personlig assistans meddelas dag

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-13 06:35 CEST - RBU

Idag kl 10 kommer Högsta förvaltningsdomstolen att meddela dom i ett principiellt viktigt mål om personlig assistans.

Anna Ekström besökte Berättarministeriet i Södertälje

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-12 16:39 CEST - Berättarministeriet

Den 11 april besökte gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström Berättarministeriets utbildningscenter i Södertälje. Syftet med besöket var att ta del av Berättarministeriets verksamhet på nära håll och lära sig mer om hur Berättarministeriet jobbar för att minska socioekonomiska faktorers påverkan på barns skolgång.

Swedish feature film Border selected for Cannes

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-12 16:24 CEST - Svenska Filminstitutet

Ali Abbasi's first Swedish feature film Border has been selected for the prestigious category Un Certain Regard at this year’s edition of the Cannes film festival. The film is based on a short story by John Ajvide Lindqvist, author of the acclaimed novel and later film Let the Right One In.

Innovationstävling med helt nya affärsmodeller

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-12 16:00 CEST - Naturvårdsverket

För att fortare nå miljömålen driver Naturvårdsverket en innovationstävling för en mer transformativ infrastruktur. Den 18–19 april träffas deltagarna för ett femte och sista tävlingsinternat. Denna gång med fokus på affärs- och organisationsutveckling för mer innovation. En av tävlingens unika del är att lagen består av konkurrenter som måste jobba tillsammans för att hitta nya innovationer och lösningar.

Kalmars besöksnäring fortsätter att växa

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-12 14:27 CEST - Destination Kalmar

Kalmars besöksnäring fortsätter att växa. Det visar den inkvarteringsstatistik som Tillväxtverket och SCB har presenterat för helåret 2017. Framför allt är det andelen internationella gäster som ökar.

Kalmar län arena för satsning på flytande biogas i tunga transporter

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-12 14:17 CEST - Energikontor Sydost

Regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige lanserar, i ett brett samarbete, fem arenor runt om i landet för att påskynda omställningen till fossilfria, tunga transporter. Kalmar län är hem för arenan för flytande biogas som samlar aktörer från hela landet.