Backlash att dra ned på Arbetsförmedlingen

Blogginlägg Publicerad: 2019-04-03 17:56 CEST - Afasiförbundet

Afasiförbundet har med oro tagit emot beskedet att Arbetsförmedlingen planerar att göra kraftiga neddragningar i stödet till personer med funktionsnedsättning.

Film Mathilda om afasi

Blogginlägg Publicerad: 2019-03-18 10:27 CET - Afasiförbundet

”Mathilda om afasi” är en film om att få afasi mitt i livet och vägen tillbaka.

Film Albert om språkstörning/DLD

Blogginlägg Publicerad: 2019-03-12 10:56 CET - Afasiförbundet

Alla har rätt till utbildning. Albert berättar målande om sin språkstörning och lite om sin skolgång. Albert liknar människors hjärnor vid bibliotek och berättar om hur hans bibliotek fungerar.

Film om digital delaktighet

Blogginlägg Publicerad: 2019-03-05 11:04 CET - Afasiförbundet

Vad gör du för att skapa digital delaktighet? Afasiförbundet har tagit fram en film om digitaliseringen och dess konsekvenser för många med afasi och språkstörning. Huvudperson i filmen är Moritz Kirchmeier som har afasi.

Nordiska afasirådet skriver brev till ministrar

Blogginlägg Publicerad: 2017-04-06 12:41 CEST - Afasiförbundet

Den kommunikativa rehabiliteringen av afasipatienter är eftersatt i hela norden. Det konstaterade Afasiorganisationerna i Island, Finland, Norge, Danmark och Sverige vid ett möte i Stockholm.

Stärkt stöd till elever med språkstörning ger ekonomisk vinst

Blogginlägg Publicerad: 2016-06-30 13:39 CEST - Afasiförbundet

Elever med språkstörninglöper betydligt större risk att misslyckas i skolan än genomsnittligt. Jan Sydhoff, särskild utredare kring hur elever med grav språkstörning, dövhet och hörselnedsättning kan få bättre stöd i skolan, överlämnade idag sitt betänkande till utbildningsminister Gustav Fridolin.

Bristande delaktighet med kontroversiell kommunikationsmetod

Blogginlägg Publicerad: 2016-03-14 09:58 CET - Afasiförbundet

En kontroversiell kommunikationsmetod för personer med funktionsnedsättning används i hela landet, trots att myndigheter menar att metoden saknar vetenskapligt belägg. – Det är en metod som står i bjärt kontrast till tanken om att personer med funktionsnedsättning ska kunna vara delaktiga på sina egna villkor i samhället, säger Ann Ander legitimerad logoped och ledamot i Afasiförbundets styrelse.

Uppsala förbättrar afasirehabilitering

Blogginlägg Publicerad: 2016-03-07 08:48 CET - Afasiförbundet

Uppsala län satsar på bättre rehabilitering av personer med afasi genom att införa ett åtgärdsprogram. Snabbare och säkrare bedömningar ska göras av personer som fått afasi. - Rehabiliteringen av personer med afasi är eftersatt i hela landet. Samtidigt visar forskningen att tidiga insatser är viktiga. Uppsala läns satsning är därför ett steg i rätt riktning, säger Lars Berge-Kleber, Afasiförbundets odförande.

Afasiförbundet diskuterar med Public Service

Blogginlägg Publicerad: 2015-10-01 14:40 CEST - Afasiförbundet

Idag träffar Afasiförbundet Public Service-företagen tillsammans med representanter från övriga funktionshindersrörelsen. Handikappförbunden är värd för årets konferens som har temat "En av oss".

Stöd Afasiförbundet

Blogginlägg Publicerad: 2015-10-01 13:40 CEST - Afasiförbundet

Stöd Afasiförbundet genom att köpa vår nya t-shirt för 125 kronor plus porto.

Rollspel ökar läkares förståelse

Blogginlägg Publicerad: 2015-09-09 10:25 CEST - Afasiförbundet

Charlotta Saldert, docent i logopedi, är årets mottagare av Sahlgrenska Akademins pedagogiska pris. Hon har utvecklat ett kursmoment för läkarstudenter där de genom rollspel och en film får leva sig in hur det är för patienter med afasi och andra kommunikationssvårigheter.

Personer med afasi och nysvenskar lär varandra

Blogginlägg Publicerad: 2015-05-06 13:33 CEST - Afasiförbundet

Afasiföreningen i Skellefteå driver projektet ”Så ska det låta” där personer med afasi och nysvenskar kommunicerar och stöttar varandra.

Se över ersättningsystemet för logopedin

Blogginlägg Publicerad: 2015-03-13 07:56 CET - Afasiförbundet

Den 16 mars beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms län att kostnaderna för bland annat logopedin ska minska med i genomsnitt fem procent. Beslutet innefattar även ändringar i förfrågningsunderlag.

Kommuner sviker barn med särskilda behov

Blogginlägg Publicerad: 2014-12-03 11:05 CET - Afasiförbundet

Flera kommuner har slutat att betala ut det tilläggsbelopp till Skolpengen som ska användas för att ge mer resurser till elever i behov av särskilt stöd. - Det slår hårt mot elever med språkstörning och andra funktionsnedsättningar, säger Talknutens ordförande Ann Ander.

Julkalendern tillgängligare för barn med språkstörning

Blogginlägg Publicerad: 2014-11-26 16:44 CET - Afasiförbundet

Årets julkalender ”Piratskattens hemlighet” kommer för att syntolkas och teckenspråksgestaltas på barnkanalen.se och i SVT Play. - Det är väldigt positivt att julkalendern görs mer tillgänglig, säger Ann Ander ordförande för Talknuten. En del barn med språkstörning använder tecken och andra har lättare att följa med i handlingen när en film syntolkas.

Unga ger afasi ett ansikte

Blogginlägg Publicerad: 2014-11-21 11:35 CET - Afasiförbundet

Mathilda Cederlund fick afasi och stroke när hon var 26 år. Hon är en aktiv ambassadör som ofta är ute och föreläser och berättar om vad funktionsnedsättningen innebär. - Det är fantastiskt att Mathilda och andra som får afasi mitt i livet har modet att vara ute i medier och ge afasi ett ansikte, säger Lars Berge-Kleber, Afasiförbundets ordförande.

Äntligen funkofobi i SAOL

Blogginlägg Publicerad: 2014-11-06 11:03 CET - Afasiförbundet

Svenska Akademin har fattat beslut om att ordet funkofobi, fördomar mot personer med funktionsnedsättning, kommer med som nytt ord.

Välbesökt föreläsning om språkstörning

Blogginlägg Publicerad: 2014-11-05 18:26 CET - Afasiförbundet

Talknuten och Habilitering & Hälsa i Stockholm ordnade en föreläsning för föräldrar om språkstörning hos barn. Föreläsare var personal från Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM. De föreläste om vad det innebär att ha en språkstörning och hur man kan ge stöd i skolan. Ett 80-tal föräldrar kom och lyssnade och ställde frågor.

Bra beslut att stoppa utförsäkringarna

Blogginlägg Publicerad: 2014-10-21 17:01 CEST - Afasiförbundet

Den första juli 2015 stoppas utförsäkringarna från sjukförsäkringen. - Äntligen, säger Afasiförbundets ordförande Lars Berge-Kleber om regeringens beslut att slopa den bortre tidsgränsen från sjukförsäkringen.

Afasipris till butik som ger kunderna tid

Blogginlägg Publicerad: 2014-10-17 11:34 CEST - Afasiförbundet

Afasiföreningen i Gävleborgs län har utsett butiken Tempo som ligger centralt i Bollnäs till Afasivän.

Var med i Afasiförbundets tävling!

Blogginlägg Publicerad: 2014-10-13 16:01 CEST - Afasiförbundet

För personer med afasi är det ofta svårt att hitta ord för en sak som hen vill beskriva. Afasiförbundets Facebook-tävling går därför ut på att beskriva en bild med ett, eller flera, alternativa ord. Skriv ett eller så få ord som möjligt i kommentatorsfältet på Facebook-sidan för att beskriva dagens bild.

Nödvändigt att partierna håller sitt löfte att räkna upp statsbidragen

Blogginlägg Publicerad: 2014-10-02 10:38 CEST - Afasiförbundet

- Det är nödvändigt att partierna håller sitt löfte och räknar upp statsbidragen i höstens budget, säger Afasiförbundets ordförande Lars Berge-Kleber i en kommentar till Handikappförbundens debattinlägg "Sex partier har lovat" i UNT.

Stort gensvar efter "Räddningen för afasisjuka"

Blogginlägg Publicerad: 2014-09-09 15:00 CEST - Afasiförbundet

Afasiförbundet i Värmland har fått ett stort gensvar efter att SVT:s inslag "Räddningen för afasisjuka". - Folk ringer till oss och vill komma till oss. Företagare har frågat om vi vill ärva gamla kontorsmaskiner, berättar Susanne Björkegren som är verksamhetsansvarig på Afasiföreningen i Värmland.