Omsorgsnämnden beslutade igår om den nya verksamhetsplanen för 2020. Tack vare en budget i balans kan nämnden genomföra flera nya viktiga satsningar för att Kalmar ska kunna bli en av Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner i landet.

Ett av nämndens mest prioriterade områden är att ytterligare stärka kvalitén i vård- och omsorgsboenden. Det handlar om att vidareutveckla arbetet med socialt innehåll i form av mer utevistelse, fikastunder och andra aktiviteter i omsorgstagarens vardag på boendena.  Det handlar också om att fortsätta stärka kvalitetsarbetet med exempelvis tid för reflektion för medarbetarna och tid för att arbeta med genomförandeplaner som är grunden för hur omsorgstagarna vill ha sina omsorgsinsatser utförda.  

I linje med dessa prioriteringar görs följande satsningar i omsorgsnämndens verksamhetsplan för år 2020:

  • 2 miljoner extra till grundbemanning inom boende
  • 2,3 miljoner kronor för arbete med reflektionstid på boende
  • 0,2 miljoner kronor för extra tid för uppstart av kvalitetsarbete gällande varje ny omsorgstagare som flyttar in på ett boende.

– I en tid av stora ekonomiska utmaningar i hela kommun-Sverige är vi väldigt stolta över att kunna genomföra de här extra satsningarna på motsvarande sammanlagt 4,5 miljoner kronor på vård- och omsorgsboendena i Kalmar. Det är högprioriterat för oss i nämnden att kunna erbjuda socialt innehåll för omsorgstagarna på våra boenden såväl vardag som helg. Därtill vill vi ge våra medarbetare ännu bättre förutsättningar för att kunna genomföra ett bra kvalitetsarbetet  för omsorgstagarnas skull. Det bidrar till en ännu bättre vård och omsorg för omsorgstagarna samt förbättrar arbetsmiljön för våra medarbetare på vård- och omsorgsboende, säger nämndens ordförande Michael Ländin (S).


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41