Kampanjen syftar till att samla in pengar för att finansiera advokatkostnader för de afghanska tolkar som har arbetat med den svenska försvarsmakten och som befinner sig i fara i sitt hemland. Migrationsverket har nekat dem skydd i Sverige.

– Vi vill hjälpa dem som har hjälpt oss, säger Anders Ramnerup, generalsekreterare för Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna. Tolkarnas arbete för de svenska trupperna har varit mycket betydelsefullt och vi vill att de ska ges en chans till en trygg och säker tillvaro i Sverige.

Frågan om de afghanska tolkarna har pågått i flera år. Sverige har hjälpt några, men inte alla. Fortfarande finns ett 20-tal tolkar kvar i Afghanistan som fruktar för sina liv.

Advokatfirman Öberg & Associés har inlett en juridisk process mot Migrationsverket för några av tolkarnas räkning. Processen har varit framgångsrik där tolkarna har vunnit i Migrationsdomstolen. Trots detta fortsätter Migrationsverket att vägra ge tolkarna en rättvis prövning.

– Vi har startat denna insamlingskampanj för att förse tolkarna med rättshjälp. Vi säger inte att alla ska få komma till Sverige. Vi säger bara att de ska få sin sak prövad i enlighet med svensk lag, säger Callis Amid och Stefan Olsson, kampanjledare.

För mer information om kampanjen: www.tolkarna.se

Callis Amid
E-post: callis.amid@tolkarna.se
Tel: +46(0)73-685 56 64

Stefan Olsson
E-post: stefan.olsson@tolkarna.se
Tel: +46(0)73-995 72 00

Per Lennartsson, informationschef
E-post: per.lennartsson@sverigesveteranforbund.se
Tel: +46 (0)70-879 90 86Sveriges Veteranförbund (SVF) är en intresseorganisation och är ett förbund som engagerar sig, före, under och efter insats, för alla veteraner, som brytt och bryr sig om att hjälpa utsatta människor i världen.


Kontakt


Martin Ruist

Presskontakt

martin.ruist@fourpr.se

073-9321262

MariAnne Boström

Generalsekreterare

marianne@sverigesveteranforbund.se

070-879 90 84