Världsfesten är igång och med besökare från hela världen skapas kontakter bortom de egna gränserna. 57,000 biljetter är sålda, en siffra som ökar dag för dag. Östersund andas skidskytte och under dagens tävling var det tydligt att festen är här. 8,400 personer samlades för att heja fram åkarna i det snöiga vädret. Första dagen är gjort, nu väntar nio tävlingsdagar till med nya dramatiska tävlingar.

”Vi kommer att få uppleva en fartfylld festplats med massor av aktiviteter för både gamla & unga - och så klart väldigt spännande tävlingar med goda chanser för Sverige.” – Lisa Engman, Marknadsansvarig VM-organisationen 

Världens bästa skidskyttar är samlade i Östersund för att göra upp om de tolv ädla guldmedaljerna. Först ut var det Mixstafett där en spännande duell avgjorde det hela mellan Norge och Tyskland på slutsträckorna. Segrande därifrån blev tillslut Norge. Tredjeplatsen var inte lika självklar men efter starka sträckor på hela laget kunde Italien glida in i mål som trea. Sverige körde in som femma. Tävlingen gav allt som de hängivna fansen längtat efter. 

Redan fyra timmar innan start började de första besökarna komma till arenan och vid start var läktarna fulla av folk. De som inte fick plats på läktarna fann en plats ute i skogen där de kunde se åkarna på riktigt nära håll. 

”Vi stod i grillsvängen och det var riktigt kul, det var ett bra tryck. Upplevelsen var jättekul, livesport är roligt.”-Per Göransson, besökare. 

Bakom kulisserna jobbar 1200 funktionärer och volontärer för att skapa det skidskytte VM som besökarna kommer att minnas. I sina blåställ finns de i kiosken när man vill köpa en kaffe, i straffrundan när åkarna har bommat och på Medal Plaza när vinnaren ska koras. De jobbar dygnet runt för att se till att arenan behåller sin glans. 

Att det är Skidskytte-VM märks inte bara på arenan utan hela Östersund är färgat i VM-färgen orange. På invigningen märktes det hur hela staden slöt upp med 10,000 personer som trängdes tillsammans för att få en glimt av de 500 körsångarna. Stadsfesten med överraskningar i centrum skapar en upplevelse för alla åldrar. På dagtid fylls Stortorget med aktiviteter av olika slag, passandes för de som inte är stora skidskyttefans. På kvällen lyser eldar upp omgivningen och underhållningen flyttar in i Spegeltältet

På tal om underhållning kommer vi att få se åkarna avlossa 146 656 skott under träning och tävling, åka närmare 16 mil i straffrundan och se 35 nationer kämpa för medaljerna. Inte nog med det kommer även en ny tävlingsform introduceras för första gången på ett VM. Den publikpopulära singel-mixstafetten som gjorde entré i skidskyttecirkusen för ett år sedan kommer att avgöras den 14 mars. Men innan dess är det sex andra tävlingar att följa. 

Skidskytte-VM lockar media och tävlingarna visas i 21 länder. För att det ska vara möjligt krävs över 75 kameror, 180 mikrofoner och 1,9 mil kamerafiber. Allt för att människor runt om på jorden ska få ta del av Östersunds och Sveriges VM. 

Om Skidskytte-VM

VM i skidskytte går av stapeln den 7-17 mars 2019 på nationalarenan för skidskytte i Östersund. 12 världsmästare ska koras och deltagare från 35 länder gör upp om medaljerna. 120 000 besök väntas i Östersund och TV-sändningarna når 500 miljoner människor. VM arrangeras av Svenska Skidskytteförbundet på uppdrag av IBU, International Biathlon Union. Östersund har sedan 1989 regelbundet arrangerat världscuptävlingar i skidskytte samt VM 2008. Världscuppremiärerna i december 2019 och 2021 är också tilldelade Östersund.


Relaterade bilderKontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Jessica Bollnert

Pressansvarig för Världscupen i Östersund

jessica.bollnert@skidskytte.se

+47 926 96 058

Patrik Jemteborn

Ordförande organisationskommittén för Världscupen i Östersund

patrik.jemteborn@skidskytte.se

070-671 20 08

Nicklas Olausson

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

nicklas.olausson@skidskytte.se

070-3210251