Almedalsveckan vann publicitetsmatchen över Fotbolls-EM förra veckan. Men Portugals storstjärna Cristiano Ronaldo fick mer publicitet än samtliga svenska partiledare som uppträdde i Almedalen. Det visar mediebevakningsföretaget NewsMachines undersökning av publiciteten under den period som Almedalsveckan och Fotbolls-EM pågick parallellt.

Enligt Newsmachines undersökning omnämndes Almedalen i totalt 6346 inslag från söndagen 3/6 till måndag 11/6, medan siffran för Fotbolls-EM under samma period landade på 4010 omnämnanden.

Mest publicitet av de svenska partiledarna fick statsminister Stefan Lövén (S) med 885 omnämnanden. Statsministern får dock se sig slagen av Cristiano Ronaldo som under den aktuella perioden förekommer i 1320 inslag. Även Frankrikes storstjärna Antoine Griezmann straffar samtliga svenska partiledare med 985 omnämnanden.

— Därmed kan vi säga att det efter full tid blev oavgjort mellan dessa mycket medieintensiva arrangemang. Men i en förlängning av undersökningen skulle troligen Fotbolls-EM visa sig starkast, säger Peter Braroe.

Näst mest publicitet av partiledarna i samband med Almedalen fick Liberalernas Jan Björklund med 558 inslag, tätt följd av Centerpartiets Annie Lööf på 539 inslag. Sist i publicitetsmatchen kom Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt med 321 omnämnanden. Enligt Peter Braroe kan en del av förklaringen till detta kan vara att Almedalsveckans sista dag är ogynnsam ur ett publicitetsperspektiv och att en del av rapporteringen från hans framträdande publiceras efter undersökningsperioden. Trots konkurrensen från Almedalen och Fotbolls-EM är medieintresset för Brexit fortsatt stort – britternas uttåg ur EU gav träff i 3102 inslag under perioden.

Om mediemätningen

Totalt har 1384 svenska nyhetsmedier på Internet, varav 147 PDF-tidningar analyserats, av NewsMachines automatiska sökteknik. Sociala Medier inkluderades inte i mätningen. Sökningarna har gjorts med agenter som räknar antalet artiklar om varje specifik nyhetshändelse. NewsMachine har stått för formuleringen av sökfrågorna. Tidsperioden för undersökningen är 2016-07-03 till 2016-03-11. Almedalsveckan +1 dag. Sökningarna för politiker har skapats genom att kombinera politikerns namn med almedal* för att begränsa sökningen till det som handlar om Almedalen. Exempelvis så är Lövfens exponering i samband med NATO-mötet är inte inkluderad.

För mer information

Vänligen kontakta: Peter Braroe, VD NewsMachine

Tel 070-875 09 91

e-post: peter.braroe@newsmachine.com

Pressrum: http://www.pressmachine.se/pressroom/view/newsmachineNewsMachine AB är ett oberoende omvärldsbevakningsföretag med fokus på webbaserade nyheter.


Kontakt


Peter Braroe

VD

peter.braroe@newsmachine.com

08-46 50 53 00

08-46 50 53 07

0708-750 991

Henrik Zettergren

Analyschef

henrik.zettergren@newsmachine.com

0705-989 449