Vid seminariet ”Gastronomiska regioner – ett verktyg för att främja tillväxt i Sveriges lands- och glesbygder” den 5 juli presenteras vad gastronomiska regioner är och hur Sverige skulle kunna delas in efter mattraditioner och andra förutsättningar. Ett förslag som tagits fram av ett forskningsprojekt lett av Paulina Rytkönen vid Södertörns högskola presenteras och diskuteras, inför höstens remissomgång.

Sverige är ett land med starka mattraditioner, många av dem lokala. Nu börjar våra ögon öppnas för värdet i dem. Inte minst i och med att många regioner vinner ekonomiskt på att ursprungsmärka sin mat, såsom Parma och Champagne. En lokal mattradition skapar även turismintäkter.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson lanserade under 2012 gastronomiska regioner som ett verktyg för att främja sysselsättning och tillväxt. Men vad är en gastronomisk region och hur tas de fram?

Ett forskningsprojekt, lett av Paulina Rytkönen vid Södertörns högskola som drivs tillsammans med LRF och Restaurangakademien, har i uppdrag att kartlägga hur Sverige skulle kunna indelas i gastronomiska regioner. Genom fokusgrupper med lokalt engagerade i landet har ett förslag tagits fram som presenteras vid lunchseminariet. En nationell remissomgång genomförs under hösten.

Paneldebatt med namnkunniga inom området:
Sören Persson, LRF
Paulina Rytkönen, Södertörns högskola
Magnus Svensson, Restaurangakademien
Riina Noodapera, Regional Matkultur Gotland
Niclas Fjellström, Culinary Heritage Europé
Sara Sundquist, Visita

När? Fredagen den 5 juli klockan 11.30 – 13.00, lunchseminarium

Var? Kunskapshuvudstaden: Donnerska husets trädgård, Donners plats, Visby

Arrangörer: LRF, Södertörns högskola, Restaurangakademien och Culinary Heritage

Kontakt och ytterligare information

Paulina Rytkönen, docent i ekonomisk historia vid Södertörns högskola: paulina.rytkonen@sh.se eller 073-954 15 17

Eleonor Björkman, pressansvarig Södertörns högskola: eleonor.bjorkman@sh.se eller 070-286 13 32

Forskningsprojektet "Gastronomiska regioner som verktyg för att främja tillväxt på landsbygden": www.sh.se/gastronomiska_regioner eller forskningsnyhet.

Södertörns högskolas arrangemang i Almedalen: www.sh.se/almedalen



Södertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Här korsbefruktas verklighet och vetenskap.


Kontakt


Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453

Emma Williams

Forskningskommunikatör

emma.williams@sh.se

0722088876