I Thailand hålls allt fler elefanter i fångenskap för att turister ska kunna rida på dem och se dem uppträda.

En ny rapport från djurskyddsorganisationen World Animal Protection avslöjar att över tre fjärdedelar av närmare 3 000 elefanter i Asiens turistindustri hålls under fruktansvärda förhållanden.

Elefantridning är en av de mest populära turistaktiviteterna i Asien. World Animal Protection undersökte förhållandena för 2 923 elefanter på turistanläggningar i Thailand, Sri Lanka, Nepal, Indien, Laos och Kambodja och upptäckte att 77% var fruktansvärt illa behandlade.

I Thailand finns det största problemet eftersom landet använder dubbelt så många elefanter inom turism än övriga länder tillsammans. Turismen i Thailand har fördubblats, från 15,9 miljoner till 32.6 miljoner besökare mellan 2010 och 2016. Det har bidragit till en 30-procentig ökning av elefanter som hålls i fångenskap för att underhålla turister (från 1 688 till 2 198). Efterforskningar visar också att åtskilliga anläggningar i Thailand får tusentals besökare dagligen och tiotusentals dollar i vinst varje månad genom att utnyttja asiatiska elefanter – en utrotningshotad art.

När elefanterna inte rids på eller uppträder är de oftast fastkedjade både natt och dag, oftast med kedjor som är kortare än tre meter, De får ofta dålig mat, sällan veterinärvård och hålls i stressande miljöer nära hg musik, vägar eller besökande grupper. Dessa villkor tar ingen hänsyn till elefanters intelligens, beteende och behov.

Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige, säger:

- Den grymma trenden med elefanter som används för ridning och shower växer. Vi vill att turister får kunskap om att de flesta av dessa elefanter tas från sin mamma när de är riktigt små, tvingas genomlida brutal träning och får ett helt liv i djupaste misär. Attraktioner som erbjuder turister en möjlighet att se elefanter i riktiga reservat eller i det vilda inger hopp för elefanternas välfärd.

Rapporten i sin helhet (på engelska) finns här: https://www.worldanimalprotection.org/sites/default/files/int_files/taken_for_a_ride.pdf

Film och bilder finns på begäran, liksom statistik från enkätundersökningen.

Några resultat från enkätundersökningen: Under 2014 gjordes en global enkätundersökning som visar att 53% ansåg att elefantridning var acceptabelt och 40% ansåg att det var oacceptabelt. I år anser endast 44% att elefantridning är acceptabelt och 49% anser det oacceptabelt.

 I Sverige (1 012 tillfrågade i åldern 16–65 år) tycker  28 % att elefantridning är acceptabelt. Samtidigt tycker 88 % av alla tillfrågade att vilda djur hör hemma i det vilda. 90 % anser att researrangörer inte bör marknadsföra skadliga aktiviteter med vilda djur och 65 % av svenskarna vill inte resa med arrangörer som marknadsför skadliga attraktioner med vilda djur.

 Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi har samarbete med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. Våra arbetsområden är djur i samhällen, främst hemlösa hundar och arbetsdjur, lantbruksdjur, katastrofdrabbade djur och vilda djur.


Kontakt


Lise-Lott Alsenius

Presskontakt

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

08-617 79 72

070-397 21 33

Roger Pettersson

Generalsekreterare

rogerpettersson@worldanimalprotection.se

070-217 21 33

Julia Engqvist

Kampanjansvarig

Juliaengqvist@worldanimalprotection.se

08-6177970

08-6177975

706142133