Fotograf/Källa: Albert Martinsson

En ung kvinna som använder rullstol blir ofta betraktad på ett annat sätt än andra unga människor. Som att inte vara attraktiv, inte bli sedd som kvinna. Hanna Öfors, ordförande för Unga Rörelsehindrade, säger att det är lätt att överkompensera och kanske exponera sig för mycket för att motbevisa den bilden. I ett nytt avsnitt av podden ”Hur tänkte ni nu?” diskuteras kroppen och synen på kroppen ur flera perspektiv.

När vi pratar om kroppen och om hur den fungerar eller inte och hur kan användas eller inte, rör det sig oftast om kvinnokroppen. Men kroppshets och kroppsideal gäller också män. Att ha ätstörningar är till exempel är något som fortfarande kan upplevas som tabu för män. Thor Rutgersson, författare, frilansskribent och aktiv i föreningen Frisk och fri säger att han betraktas som modig som vågade ”komma ut” som man med ätstörning.

Madelen Löw startade föreningen We rise again 2016. Hon beskriver hur hon redan som mycket liten ”hanterades” av vården. Ett litet barn reflekterar inte och ställer sig inte frågan om vad hen vill eller inte vill, som vuxna gör. Ett barn är beroende av vuxenvärlden som ”vet bäst”. För Madelen är det fortfarande svårt att se sin kropp som sin.

Länk till podden: https://soundcloud.com/user-152045771/ar-det-har-min-kropp

Om podden Hur tänkte ni nu?

Det ingen brukar prata om när det handlar om funktionsnedsättningar, just det lyfter Karolina och Janna fram i sin podd.  Med humor och allvar ifrågasätter de funktionshinderrörelsen, sig själva, samhället och – ja, det mesta.

Karolina Celinska gillar att titta på fantasyserier, hejar på Hammarby och reser gärna låååångt bort. Till vardags är hon rättighetspolitisk samordnare på DHR.

Janna Olzon är en åldersneurotisk cyklist med kolonistuga, men också kommunikatör på DHR.

Vill du intervjua Janna eller Karolina angående podden? Vg kontakta dem på 070 - 384 80 31 (Janna) eller 076 – 837 80 34 (Karolina).

Några av titlarna på tidigare podd-avsnitt: ”Någon jävla nytta ska jag väl ha av mitt utanförskap” (om att vinna fördelar med hjälp av sin funktionsnedsättning), ”Gå eller rulla, alla kan knulla” (om sexualitet och funktionsnedsättning), ”Från skallmätning till duschmätning” (om kraven för att få personlig assistans) och ”Är det dödsstraff på att kalla någon för handikappad?” (om uttryck och begrepp i funktionshindervärlden).

#dhr #hanna öfors #kroppsmedvetande #thor rutgersson #madelen löw #weriseagain #fur #friskochfri #rfsu #ätstörning

Dhr.se
Kontakt


Åsa Strahlemo

Förbundsordförande, DHR

asa.strahlemo@dhr.se

070-50 88 029

Catharina Bergsten

Pressekreterare

catharina.bergsten@dhr.se

070 - 194 32 38