Ett starkt samhällsengagemang kombinerat med ett framgångsrikt arbete inom entreprenörskap gör Vanessa Marko, tidigare student på Retorikkonsultprogrammet till Årets alumn 2015.

Vanessa Marko

För fjärde året i rad delas utmärkelsen Årets alumn ut på Södertörns högskola. Utmärkelsen ska gå till en alumn som är en god förebild för andra studenter och som presterat och engagerat sig lite utöver det vanliga i sin karriär eller i andra sammanhang.

I år går priset till Vanessa Marko som studerat på Retorikkonsultprogrammet på högskolan. Vanessa är en bra förebild för dagens studenter eftersom hon visar att det går att skapa en verksamhet och driva ett företag utifrån såväl ett personligt musikintresse som ett stort samhällsengagemang. Idag arbetar Vanessa på företaget och föreningen Femtastic som hon var med och grundade år 2010 och som verkar för att skapa scen och utrymme för kvinnor.

- Jag är superglad och ärad, säger Vanessa. Det känns som att den här utmärkelsen handlar om vad jag har gjort med mina studier efteråt, vad jag har åstadkommit. Inte om vem som är bäst i skolan eller på högskolan.

Vanessa avslutade sina studier på Retorikkonsultprogrammet vid Södertörns högskola år 2010. Hennes C-uppsats handlade om kvinnliga rappares strategier för att slå sig fram på hiphopscenen. Samma år var hon med och grundade Femtastic som arbetar för att stärka kvinnor inom urban musik samt att inspirera unga tjejer att ta plats med sin konstform.

- Min tid på Södertörns högskola var mycket bra. Det var en kreativ och produktiv tid, de flesta idéer jag fick kunde jag förverkliga genom olika typer av retoriska projekt och analyser. Jag gillar stilen på högskolan, avslappnad och tillåtande. Och jag vet att jag alltid kommer ha nytta av det jag lärde mig, tillägger Vanessa.

Genom att på ett framgångsrikt sätt visa att det går att skapa och driva en verksamhet både utifrån ett personligt intresse och ett stort samhällsengagemang anser juryn för Årets Alumn att Vanessa ska tilldelas årets utmärkelse.

Utmärkelsen kommer att delas ut på Södertörns högskola den 25 november 2015.

Delar av motiveringen:

"Vanessa Marko har kombinerat sitt stora musikintresse, sina akademiska studier och ett starkt samhällsengagemang med ett aktivistiskt arbetssätt. Retorikkonsulten från Södertörns högskola engagerar sig i arbetet för jämställdhet genom att förena känsla och konstutövande med akademisk kunskap och reflektion".Södertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Här korsbefruktas verklighet och vetenskap.


Kontakt


Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453

Emma Williams

Forskningskommunikatör

emma.williams@sh.se

0722088876