Årets Ekokrog 2009: Pontus!

Pontus! i Stockholm har utsetts till Årets Ekokrog av EkoMatCentrum och White Guide. Priset delades ut på White Guide Galan, restaurangernas egen Oscarsgala på Vinterträdgården, Grand Hotel den 9 mars.

Utmärkelsen Årets Ekokrog 2009 tilldelas restaurang Pontus! i Stockholm med motiveringen:

"För en målmedveten satsning på ekologiska och närproducerade råvaror av hög kvalitet med imponerande kontroll i både kök och matsal. Trots sitt trendsättande har de långsiktiga ambitioner för en uthållig gastronomi med tanke på såväl den egna verksamheten som djur och natur."

- Det är roligt att få tilldela Pontus! denna utmärkelse. Ett målmedvetet miljöarbete med stor vikt vid ekologisk mat på en krog med plats för så många gäster förtjänar uppmärksamhet, säger Carin Enfors, EkoMatCentrum, om årets vinnare.

Utmärkelsen "Årets Ekokrog" delas nu ut för fjärde gången.

- Det är glädjande att se det intresse för ekologiskt och för lokalproducerat som har växt fram i restaurangbranschen sedan utmärkelsen installerades 2006. Det har blivit allt knivigare att utse en vinnare eftersom så många har blivit så bra, fortsätter Carin Enfors. Med det ökade intresset har också kunskapen om ekologiskt ökat i bredare krogkretsar.

Fler restauranger arbetar medvetet med ekologisk mat och dryck. Dessa krogar utmärks i White Guide med en eko-symbol.

White Guide och EkoMatCentrum - Informationscentrum för Ekologiska Produkter, samarbetar för att lyfta fram restauranger som arbetar med kvalitetsråvaror framställda på ett ekologiskt och hållbart sätt.

Med utmärkelsen Årets Ekokrog premieras en restaurang där ekologiska råvaror utgör en av grundpelarna i ett ambitiöst gastronomiskt arbete. Detta är något som bidrar till en hållbar utveckling på restaurangscenen - och i förlängningen för oss alla. Förutom ekologiskt ingår närproducerat och gastronomisk nivå i bedömningskriterierna.

Fler restauranger, caféer och cateringföretag med hög andel ekologiskt finns på www.ekokrogar.se

EkoMatCentrum - Informationscentrum för ekologiska produkter - skapar intresse för ekologiska produkter och medverkar till hållbara produktionsmetoder.

Ekologiska livsmedel produceras med god djuromsorg, utan bekämpningsmedel, handelsgödsel och onaturliga tillsatser. GMO - genmodifiering - är inte tillåten.

 EkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.


Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30