På onsdag, den 21 december, infaller årets kortaste dag. Det är också kortfilmsdagen då över 50 länder, världen över, frossar i kortfilm av alla olika tänkbara sorter. Kultur i Väst firar kortfilmsdagen genom att visa kortfilm på Landvetters flygplats.

– Vi är jätteglada att kunna bjuda julresenärerna på kvalitativ, svensk kortfilm på flygplatsens skärmar, samtidigt slår vi ett extra slag för det här underbara filmformatet, säger Ingrid Thornell, filmkonsulent på Kultur i Väst.

Men det är inte bara en enda dag om året som Kultur i Väst jobbar med kortfilm. Förvaltningen driver också Frame, Västra Götalands festival för ung, kort film. Varje vår tävlar filmare från 16 år om fina priser.

– Maximilien van Aertryck, vars film vi visar på Landvetter på onsdag, vann Tungviktsklassen i Frame 2015. Tillsammans med Axel Danielsson gör han nu kortfilmer som kommer med på internationella festivaler, säger Ingrid Thornell.

Kortfilmsdagen firades första gången 2011. Numera uppmärksammas dagen i över 50 länder.

I Västra Götaland är det inte bara Kultur i Väst som visar kortfilm på onsdag: Filmis – Uddevalla Filmstudio arrangerar en tre timmar lång visning med kortfilmer på Bohusläns Museum i Uddevalla. I Göteborg firas det på Bio Roy med film, tävlingar och julpyssel, och på Bio Capitol har Göteborg Film Festival kortfilmsvisning.

 

Filmerna som visas på Landvetter 21 december 2017

Hopptornet av Maximilien van Aertryck och Axel Danielsson (15 min)

Bikini av Lasse Persson, (7 min)

Helljus av Julia Thelin, (8 min)

Beyond that Wasteland av Daniel Wirtberg och Jenny Wilsson, (12 min)

Gäddan Sid av Tony Holm (10 min)

Edith & Aljosja av Ann Holmgren (9 min)

 

Kontakt

Ingrid Thornell, filmkonsulent, Kultur i Väst

070 366 94 08

ingrid.thornell@kulturivast.se

Kultur i Väst

Kultur i Väst är en av Västra Götalandsregionens kulturförvaltningar och vi får vårt uppdrag från kulturnämnden. Grunden i vårt arbete handlar om att stärka konsten och kulturen, samt att öka kunskapen om de positiva effekter kulturen har i samhället. För att kunna åstadkomma det, samarbetar vi med andra aktörer, regionalt, nationellt och internationellt. Läs mer på kulturivast.seKontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45