Fotograf/Källa: Kalmar kommun

Kalmar och Växjö kommuners stora Linnéstipendium för forskning inom ekologisk hållbar utveckling går i år till Elaheh Jalilzadehazhari för projektet A Novel Method to Increase Value - When Designing or Renovating Buildings.

Enligt juryn har projektet stor potential att ge konkret nytta för människor, företag och miljö.

Beslutsmotiveringen lyder:

Byggbranschen står inför en stor utmaning med cirka en femtedel av Sveriges koldioxidutsläpp. Med ett ökat byggande är behovet stort av att skapa goda och hållbara livsmiljöer.

Elaheh adresserar en aktuell fråga inom byggsektorn och optimerar utifrån ett helhetsperspektiv värdet av miljönytta, boendemiljö, välbefinnande och ekonomi.

Projektet syftar till att utveckla en ny metod som stöd för beslutsfattande i byggprocesser. Detta genom att kombinera utvärdering av inomhusmiljö, livscykelanalys och livscykelkostnad i byggnader. Metoden skapar förutsättningar för bättre samarbete mellan aktörer i byggprocessen.

Resultatet kommer att ge konkret nytta genom produktutveckling och samverkan med branschen i regionen.  Kunskap sätts i rörelse för en hållbar samhällsutveckling.

Linnéstipendiet är på 500 000 kronor och delas ut vid Linnéuniversitetets akademiska högtid i Kalmar 31 januari. 

Juryn bestod av:
Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande, Kalmar kommun
Magnus P Wåhlin, ordförande kommunstyrelsens hållbarhetsutskott, Växjö kommun
Peter Aronsson, rektor Linnéuniversitetet
Jane Wågsäter, hållbarhetsansvarig Länsförsäkringar Kalmar län
Kristina Altner, enhetschef hållbarhet, Södra

För mer information kontakta:
Alexandra Petrakou, universitetsstrateg, Kalmar kommun, 070-295 25 74
Charlotte G Brynielsson, hållbarhetschef, Växjö kommun, 0470-435 88
Linda Leonhardt, samverkansrådgivare, Linnéuniversitetet, telefon 0705-59 49 65


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 


Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41