Den 8–12 juli hålls årets upplaga av Kalmar International Sand Sculpture Festival. Under en vecka samlas några av världens bästa sandskulptörer på Kalmarsundsbadet för att skapa fantastiska verk av sand.

I år har 22 ansökningar kommit in från konstnärslag runt om i världen. Av dessa har juryn valt ut åtta lag som kommer att delta i festivalen. Ett av lagen är ett traineelag från Sverige.
– Festivalen har gott rykte, så intresset för att delta är stort. Vi brukar alltid få hit några av världens absolut bästa sandskulptörer. Eftersom lagen skickar in skisser på verken de kommer att skapa vet vi att det kommer att bli fantastiska skulpturer med stor variation, berättar Edwin Böck, som är konstnärlig ledare för Kalmar International Sand Sculpture Festival.

Deltagande lag i Kalmar International Sand Sculpture Festival 2019
Lag 1: Sverige. Lagledare Lars Fager.
Lag 2: Sverige (traineelag). Lagledare Linda Granström.
Lag 3: Ryssland. Lagledare Aleksandr Skarednov.
Lag 4: Norge/ Irland. Lagledare Elisabet Kristensen.
Lag 5: USA. Lagledare Gresham Glover.
Lag 6: Tyskland. Lagledare Frankiska Agrawal.
Lag 7: Italien. Lagledare Vittoria Parrinello.
Lag 8: Mongoliet. Lagledare Munkh Erdene Tsagaan.

Aktiviteter för barn och unga
Precis som förra året blir det dessutom aktiviteter för barn och unga i anslutning till festivalen. Genom ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar kommun, Destination Kalmar och Dörbyskolans fritidshem har barn och unga möjlighet att delta i en pedagogisk verksamhet. Arbetet inleds med utbildning och planering på Dörbyskolans fritidshem. Mellan den 10 och 12 juli kommer ungdomarna sedan att få arbeta på plats i direkt anslutning till festivalen.

Det kommer också att hållas två workshops vid Kalmarsundsbadet torsdagen den 11 juli, klockan 13:00 respektive 14:00. Dessa vänder sig till barnfamiljer och ungdomar i åldern 6–15 år. (Barn under 10 år bör ha med sig en vuxen.) Anmälan kommer inte att kunna göras på plats, utan sker i förväg till kristina.jeppsson@kalmar.se.

Om festivalen
Kalmar International Sand Sculpture Festival hade premiär 2013 och blev genast en succé, både bland konstnärerna själva och de många besökarna. Årets festival hålls den 8–12 juli vid Kalmarsundsbadet. Skapandet av de fantasifulla verken börjar måndagen den 8 juli och under festivalveckan kan besökarna sedan se verken växa fram. Det är också besökarna som röstar fram en vinnare i samband med vernissaget den 12 juli.

För mer information, se:
kalmar.com/ sandskulpturfestivalen

eller kontakta:
Edwin Böck, konstnärlig ledare, Kalmar International Sand Sculpture Festival, tel: 070-234 82 35
Pär Israelsson, evenemangschef, Destination Kalmar, tel: 0480-45 34 08
Kristina Jeppsson, kultur- och fritidsförvaltningen, Kalmar kommun, tel: 0480-45 06 35

 

Destination Kalmar ska i samverkan med näringslivet utveckla, profilera och marknadsföra Kalmar som besöksmål. Bolaget ska även samordna och utveckla evenemang och idrottsturism i Kalmar, driva turistcenter- och gästhamnsverksamhet samt i samverkan med Statens fastighetsverk ansvara för verksamheten på Kalmar Slott.

Vi genomför kontinuerligt satsningar för att stärka besöksnäringen och evenemangsutbudet. Det ska alltid finnas många bra anledningar att besöka Kalmar!Kontakt


Lisa Gefvert

Pressansvarig

lisa.gefvert@kalmar.com

0480-45 34 04

Emelie Nilsson

Presskontakt, Kalmar Slott

emelie.nilsson@kalmar.com

0480-45 34 06

Jenny Roloff

Bildansvarig

jenny.roloff@kalmar.com

0480-45 34 02

Åke Andersson

VD

ake.andersson@kalmar.com

0480-45 34 01

Stefan Johnson

Turismchef

stefan.johnson@kalmar.com

0480-41 77 10

Mimmi Mannheimer

Slottschef, Kalmar Slott

mimmi.mannheimer@kalmar.com

0480-45 14 93