Det är inte bara vuxna som får gå och rösta i vår. Även barnen har ett viktigt val att delta i. Från och med den 1 januari kan de rösta i Bokjuryn. Där avgör tiotusentals barn och unga varje år vilka som är årets bästa barn- och ungdomsböcker.

Nu börjar den spännande omröstningen om vilka böcker som är årets bästa enligt Sveriges barn och unga!

Bokjuryn är en omröstning där alla upp till 19 år har rösträtt. Det går att rösta på fem böcker, och man kan välja bland alla barn- och ungdomsböcker som kom ut i Sverige under 2014. Förra året var det 35 000 barn och unga som utnyttjade sin rösträtt och deltog i Bokjuryn.

Bokjuryn är samtidigt ett läsfrämjande projekt där skolor och bibliotek anordnar mängder av aktiviteter i läsandets tecken under året. Barnen som är med i Bokjuryn läser massor av böcker, skriver egna berättelser, bokbloggar, boktipsar, träffas i bokcirklar, ritar teckningar och spelar in filmer - och allt handlar om läslust.

Den 1 januari öppnar röstningen på nätet, och den 9 april ska alla ha lämnat in sina röster. De vinnande böckerna presenteras sedan vid en festlig presskonferens på själva Världsbokdagen den 23 april. Presskonferensen, som brukar gästas av kända författare, hålls i år på Linköpings stadsbibliotek. Den sänds direkt på webben och på många bibliotek och skolor har det blivit tradition att samlas och titta på presskonferensen och äntligen få reda på det spännande resultatet.

Bokjuryn presenterar vinnarböcker i sex olika kategorier - Bilderböcker, 6-9 år, 9-12 år, Ungdomsböcker, Serier och Fakta.

Vill du ha kontakt med en skola eller ett bibliotek som jobbar med Bokjuryn 2014 i ditt område? Eller har du frågor om Bokjuryn och vill ha mer information?

Kontakta Tove Eriksson, projektledare för Bokjuryn 2014, på 0702-57 85 45 eller bokjuryn@barnensbibliotek.se

Det läsfrämjande projektet Bokjuryn har funnits i Sverige sedan 1997. Projektet finansieras av Kulturrådet och drivs av Barnens bibliotek/Kultur i Väst. I Bokjuryn 2013 var det 35 000 barn och ungdomar som röstade.

Vinnare i Bokjuryn 2013 var:

Bilderböcker: Hästfesten av Grethe Rottböll och Lisen Adbåge

Böcker 6-9 år: Cykelmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis

Böcker 9-12 år: Tredje tecknet av Ingelin Angerborn.

Ungdomsböcker: Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hahn

Serier: Amulett - Molnsökarna av Kazu Kibuishi

Fakta: Bestar: möt myternas djur av Jan Jäger och Tor Jäger

Kultur i Väst
Förvaltningen Kultur i Väst är en del av Västra Götalandsregionen. Vi tror på stora upplevelser för den enskilda medborgaren och utvecklande samarbeten med kommuner, organisationer och föreningar. I vår verksamhet ingår det regionala biblioteksuppdraget och delar av det regionala musikuppdraget. Läs mer på www.kulturivast.se


Bifogade filer

 dhhpvb53wwuo8lbrykfi
Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45