Sjuksköterskan Sofia Grimheden kommer precis från ett hembesök där hon undersökt och tagit prover på ett kroniskt sjukt barn.

Eftersom barn inte drabbas av covid-19 i samma utsträckning som vuxna tar barn- och ungdomskliniken chansen att stuva om resurserna. Bland annat styrs mycket av barnsjukvården om till en mer omfattande hemsjukvård för regionens sjuka barn och unga.

– Meningen är att barnen ska få en så fin vård som möjligt, samtidigt som vi minskar risken för smittspridning och använder våra resurser på bästa sätt, säger Anna Bärtås, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken.

Enligt Anna Bärtås har hemsjukvården på kliniken ökat med 175 procent under det första kvartalet – en upptrappning som uppskattas av såväl personal som patienter och deras familjer.

– Det är en jättestor ökning. Och även om det främst handlar om sjuksköterskebesök så finns det även en tydlig ökning av läkarbesök i hemmet.

– Barnklinikens hemsjukvård är ett bra exempel på hur även sjukhusvården kan erbjuda nära vård. Det gagnar i barnklinikens fall inte bara patienten utan hela familjer, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Läs hela pressmeddelandet.

Marie Lendahls
Pressekreterare
+46 470 58 96 70| + 46 709 84 44 22
marie.lendahls@kronoberg.se
www.regionkronoberg.se


Kontakt