Fotograf/Källa: Svenska Basketbollförbundet

3x3 är gatans version av basket och vid OS i Tokyo 2020 gör grenen OS-debut. En världstour finns redan och under Kristi himmelfärdshelgen kommer den svenska dam- och herreliten att drabba samman med internationellt motstånd längs med östkusten – i städerna Västervik, Oskarshamn och Kalmar. Då hålls nämligen den första upplagan av Sweden 3x3 East Coast Tour, som också är starthelgen på Sverigetouren i 3x3.

Den första upplagan av Sweden 3x3 East Coast Tour innehåller tre stopp, på tre dagar, i tre städer. Den är ett unikt samarbete mellan de tre städerna, basketföreningar, destinationsbolag och Svenska Basketbollförbundet och har också fått stöd av Region Kalmar län.

I Kalmar äger turneringen rum på Arena Långviken söndagen den 2 juni. Kalmar Saints Basket är tillsammans med Svenska Basketbollförbundet lokal arrangör och ser mycket fram emot vad som väntar:
– Det är extremt roligt att få visa upp denna relativt nya idrott för Kalmarpubliken. Förhoppningen är att hela Sverigeeliten kommer att vara på plats, kryddat med både några lokala och några internationella inslag. Det blir action, fartfyllt och spektakulärt helt enkelt, säger Jonas Sjöberg från Kalmar Saints Basket. 

– Idén till East Coast Tour föddes i höstas och tack vare ett gott samarbete kan touren ha premiär redan i år. Det är många aktörer som tillsammans har gjort det möjligt, säger Mattias Pettersson, projektledare på Destination Kalmar.

– Förutsättningarna är de bästa för att vi ska få en bra start på årets Sweden 3x3 Tour. Tre bra stopp på tre dagar lovar gott och förväntas locka såväl svenska som utländska lag att fira Kristi himmelfärdshelgen på östkusten, säger Mats Elsnitz, 3x3 Manager på Svenska Basketbollförbundet.

Om 3x3
3x3 är en tävlingsform av streetbasket. En lite enklare, mer avskalad och fysisk form av basket. Lagen består av minst tre spelare och max en avbytare, som tävlar mot varandra på en plan som är ungefär hälften så stor som en vanlig basketbollplan. Lagen anfaller mot samma korg och alla matcher spelas till musik. Utvecklingen och utbredningen av 3x3 går otroligt snabbt framåt världen över och spelformen är nu ”The no 1 urban team sport in the World” och alltså redan från OS i Tokyo 2020 med som en ny OS-gren.

Kontaktpersoner:
Mats Elsnitz, 3x3 ansvarig Svenska Basketbollförbundet
070-676 45 20, mats.elsnitz@basket.se

Jonas Sjöberg,  Kalmar Saints Basket
072-719 30 98, kalmarsaintsbasket@gmail.com

Mattias Pettersson, Projektledare Evenemang Destination Kalmar AB
0480-45 34 05, mattias.pettersson@kalmar.com

Destination Kalmar ska i samverkan med näringslivet utveckla, profilera och marknadsföra Kalmar som besöksmål. Bolaget ska även samordna och utveckla evenemang och idrottsturism i Kalmar, driva turistcenter- och gästhamnsverksamhet samt i samverkan med Statens fastighetsverk ansvara för verksamheten på Kalmar Slott.

Vi genomför kontinuerligt satsningar för att stärka besöksnäringen och evenemangsutbudet. Det ska alltid finnas många bra anledningar att besöka Kalmar!Kontakt


Lisa Gefvert

Pressansvarig

lisa.gefvert@kalmar.com

0480-45 34 04

Emelie Nilsson

Presskontakt, Kalmar Slott

emelie.nilsson@kalmar.com

0480-45 34 06

Jenny Roloff

Bildansvarig

jenny.roloff@kalmar.com

0480-45 34 02

Åke Andersson

VD

ake.andersson@kalmar.com

0480-45 34 01

Stefan Johnson

Turismchef

stefan.johnson@kalmar.com

0480-41 77 10

Mimmi Mannheimer

Slottschef, Kalmar Slott

mimmi.mannheimer@kalmar.com

0480-45 14 93