Sveriges egna skidskytte-fanclub är svåra att ta miste på där de står i sina gulblå-tröjor och vikingahjälmar på läktarna. De har åkt runt på tävlingar i hela Europa tillsammans med andra skidskytte-fans och den familjära stämningen är påtaglig. Nu finns de på plats i Östersund och hemma-VM:et för att heja fram de svenska åkarna.

Idén till fancluben startade redan 2008 men väcktes på riktigt när de var ett gäng som åkte ner till världscupen i Ruhpolding. Där kunde de konstatera att det knappt var några svenskar på plats jämfört med norrmän. Efter det bildades Biathlon Family Sweden.

– Det var ca 40 svenskar och 4000 norrmän. Vi tänkte att det är ju roligt att det är så många från Norge men vi måste kunna vara fler från Sverige. Vi vet ju att Skidskytte är populärt i Sverige, säger Bo Lindström, ordförande för Biathlon Family Sweden

Idag har Biathlon Family Sweden ett hundratal medlemmar spridda över landet. Deras sekreterare och kassör bor i Halmstad och det finns medlemmar från bland annat Västerås, Stockholm, Enköping, Umeå och Piteå. Något klubben jobbar på är att få fler medlemmar. 100 kronor kostar det men Bo Lindström tror inte att det är pengarna som hindrar medlemskapet.

– Vi har några tusen som följer oss på facebook men bara några hundra medlemmar. Det är svårare att få folk att vilja bli en del av oss. Många tycker att det är jobbigt att bli medlemmar i föreningar nu mer, säger Bo Lindström, ordförande för Biathlon Family Sweden

Att Bo och hans kamrater fastnade för just skidskytte när det 2008 var VM förra gången i Östersund är stämningen och festen runt omkring. Och den familjära stämningen märks när de åker runt på tävlingar i Europa.

– Jag har fått vänner från alla länder. Det är ingen floskel med det här med att man blir en familj. Som fans håller man ihop och är glad över varandras framgångar. Det är något unikt. Vi har varit på fotbolls-VM och hockey-VM men det är inget som kan konkurrera med det här, avslutarBo Lindström, ordförande för Biathlon Family Sweden.

 

För mer information: Bo Lindström, tel. 0703195990

Om Skidskytte-VM

VM i skidskytte går av stapeln den 7-17 mars 2019 på nationalarenan för skidskytte i Östersund. 12 världsmästare ska koras och deltagare från 35 länder gör upp om medaljerna. 120 000 besök väntas i Östersund och TV-sändningarna når 500 miljoner människor. VM arrangeras av Svenska Skidskytteförbundet på uppdrag av IBU, International Biathlon Union. Östersund har sedan 1989 regelbundet arrangerat världscuptävlingar i skidskytte samt VM 2008. Världscuppremiärerna i december 2019 och 2021 är också tilldelade Östersund.

Relaterade bilderKontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Jessica Bollnert

Pressansvarig för Världscupen i Östersund

jessica.bollnert@skidskytte.se

+47 926 96 058

Nicklas Olausson

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

nicklas.olausson@skidskytte.se

070-3210251

Ella Alvin

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

ellaalvin@hotmail.com

+46738096128

Rikard Grip

Generalsekreterare

rikard.grip@skidskytte.se