Välkommen att besöka samverkansövningen Wargvinter där polis, räddningstjänst och ambulans övar gemensamt agerande på skadeplats i händelse av terrorattentat. Totalt ingår ca 400 personer i övningen.

Syftet med övningen är att träna blåljusmyndigheternas förmåga att samverka och arbeta gemensamt under en händelse med pågående dödligt våld. I övningsscenariot gör en terrorgrupp ett koordinerat angrepp mot Stockholm, med många skadade och döda som följd. Blåljusmyndigheterna ska rädda liv, avbryta gärningspersonerna, och så långt det är möjligt minska effekterna av angreppet.

– Vid ett terroristattentat är den första timmen helt avgörande. Det mesta kommer gå på automatik; vad vi gör, hur vi samordnar oss mellan aktörer, hur vi väljer att lösa uppdraget. Men den automatiken måste tränas in, det är inget som kommer av sig själv. Det är detta som vi tränar på i övningen Wargvinter, säger Svante Borg, chef för Storstockholms brandförsvar.

Det är bara i samordning, dvs när blåljusaktörerna hjälper varandra att klara av respektive aktörs uppgifter gemensamt, som man kan bli effektiv i att öka samhällets motståndskraft genom att möta terror och pågående dödligt våld. Erfarenheterna från attentatet på Drottninggatan den 7 april visar också detta tydligt.

I övningen Wargvinter deltar Storstockholms brandförsvar, Södertörns brandförsvarsförbund, Brandkåren Attunda, ingripandegrupper från Polisen i Stockholmsregionen, nationella specialfunktionsgrupper från Polismyndigheten, SOS Alarm samt regional stab, sjukvårdsgrupper och ambulanser från Stockholms läns landsting. I övningen deltar totalt ca 400 personer (ca 160 personer ur blåljusorganisationerna som övade, ca 200 figuranter och ca 40 personer i övningsledning).

Praktisk information för mediabesökare

Övningen genomförs på Livgardets övningsfält i Kungsängen, i en uppbyggd kulissby/stadsmiljö. Samling för besökare sker vid Soldathemmet utanför kasernvakten. Vi erbjuder sedan gemensam transport ut till övningsplatsen på fältet. Om någon har behov av att ta med egen bil ut till övningsplatsen, ange detta i anmälan så diskuterar vi en lösning.

Det råder generellt foto- och filmningsförbud både på samlingsplatser och på övningsplatsen (stöd enligt skyddslagen). Föranmäld media ges fototillstånd i samband med besöket.

När övningsscenariot startat kommer alla tillfartsvägar till övningsplatsen vara fyllda av övade blåljusfordon. Det kommer därför bara i begränsad mån vara möjligt för besökare att lämna övningsplatsen innan scenariot avslutats.

 

Datum:       14 december 2017

Plats:            Livgardets övningsfält i Kungsängen, Granhammarsvägen 1. Samling vid Soldathemmet utanför kasernvakten.

Tider:         

09.00            Svante Borg, chef för Storstockholms brandförsvar, presenterar arbetet med samordning mellan blåljusmyndigheterna vid terrorhändelser för besökande gäster och media. Plats: Soldathemmet.

09.30            Transport avgår från Soldathemmet till övningsfältet.

10.00             Övningsscenariot startar, beräknas pågå 1,5 tim.                 

12.00             Möjlighet till enskilda intervjuer med övningsdeltagare.

                      Därefter transport från övningsfält tillbaka till Soldathemmet.

                

Klädsel:      Övningen sker utomhus i en kulissby. Med hänsyn till årstid och väderläge råder vi besökarna att klä sig varmt (lager-på-lager, isolerande skor, mössa och handskar).

Förtäring:   Fika på Soldathemmet. Varm dryck serveras även på övningsplatsen.

Frågor:       Vid frågor kontakta kommunikatör Björn Westerdahl, 070-764 87 84 eller kommunikationschef Veronica Sandström, 070-764 88 30.

Anmälan:   Antalet platser är begränsade. Anmälan görs till kommunikation@ssbf.brand.se senast onsdag den 13 december.Kommunerna är Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Österåker. Storstockholms räddningscentral larmar och leder också räddningsresurser från fem andra räddningstjänster i Uppland, Västmanland, Södermanland och på Gotland.


Kontakt


Björn Westerdahl

Tillförordnad kommunikationschef

bjorn.westerdahl@ssbf.brand.se

08-4548700

070-764 87 84

Veronica Sandström

Chef, Avdelningen för riskhantering

veronica.sandstrom@ssbf.brand.se

08-454 87 00

070-764 88 30 Pressfrågor om Storstockholms brandförsvar

Storstockholms räddningscentral

Pressfrågor pågående insatser

registrator@ssbf.brand.se

08 - 454 83 74