Energismarta Grannar är en europeisk utmaning i energisparande! Fredagen 28 juni är det europeisk prisutdelning i energispartävlingen «Energismarta Grannar» där priser till de bästa energispararna i Europa delas ut. Sverigevinnarna Team Snåljåparna från Borgholm reser till Bryssel för att se om deras prestation räcker till ett förstapris.

Grannar, vänner, föreningsmedlemmar och andra i 16 europeiska länder har bildat lag och antagit utmaningen att minska sin energiförbrukning hemma med minst 8 %, helt enkelt genom energisnålare beteende och energisparrutiner.

Energisparutmaningen har gått av stapeln i två omgångar under december–mars, 2011/ 2012 och 2012/2013. Sammanlagt har 8 526 hushåll deltagit från Tyskland, Belgien, Sverige, Frankrike, Storbritannien, Irland, Ungern, Slovenien, Italien, Spanien, Grekland, Lettland, Rumänien, Bulgarien, Österrike och Polen!

En inspirerande och rolig utmaning!

2008-2009 arrangerades Energismarta Grannar för första gången och slutresultatet blev att det Svenska laget Team Alhgren blev Europeiska mästare. Nu, med en andra omgång i Europa vill man med energispartävlingen visa att det går att spara energi utan att det påverkar komforten och utan att investera – och samtidigt ha trevligt och dela med sig av sina erfarenheter!

I Energismarta Grannar kan alla bidra konkret och minska sin energiförbrukning effektivt och på ett trevligt sätt, minska miljöpåverkan och spara pengar tack vare lägre energiräkningar!

Efter två säsonger med fyra månaders energisparande är det nu dags att avslöja resultaten för Europa!  Vi kommer också att få veta hur mycket energi som alla 8 526 hushåll i 16 länder totalt har sparat.

Alla vinnande lag från de 16 deltagarländerna är välkomna till prisutdelningen. Från Sverige kommer Team Snåljåparna från Borgholm att resa till Bryssel, där de sedan får avnjuta en weekend i staden vilket är deras pris för bästa svenska prestation.

Plats: CIVA, 55 rue de l’Ermitage, Bryssel

Mer information

Presskontakt: Johanna Wallin, tel. 070, johanna.wallin@energikontorsydost.se
För frågor om projektet, kontakta: Christel Liljegren, tel. 070, Christel.Liljegren@energikontorsydost.se
www.energikontorsydost.se

Energikontor Sydost arbetar med förnybar energi och energieffektivisering för en minskad klimatpåverkan och hållbar regional utveckling. Arbetet utförs i nära samverkan med privata och offentliga aktörer i sydöstra Sverige, samt myndigheter och europeiska partners.


Kontakt


Johanna Wallin

Kommunikatör

johanna.wallin@energikontorsydost.se

0709-21 60 56