Vinnare av årets Ekomatsliga blev Borlänge kommun med hela 46 procent ekologiskt. Tätt efter kom Lund och Södertälje, med 45, 8 respektive 44,3 procent. Den 12 november premierades de 35 kommuner och landsting som nått över 25 procents andel ekologiska livsmedel av EkoMatCentrum på Bryggarsalen i Stockholm. Isabella Lövin, författare av boken ¨Tyst hav¨ delade ut diplom till alla 35.

Första platsen i årets Ekomatsliga kammades hem av Borlänge kommun. De redovisade hela 46 procent ekologiska inköp under 2012. Lund som vunnit de senast tre åren blev brädade med ett hårsmån med sina 45, 8 procent och fick nöja sig med en andraplats. Inte långt efter kom Södertälje kommun med 44,3 procent. Bästa landsting var Kronobergs landsting som nådde upp till 40 % ekologiskt. Den 12 november premierade EkoMatCentrum de 35 kommuner och landsting som nått över 25 procents andel ekologiska livsmedel.

Isabella Lövin, författare av boken ¨Tyst hav¨ delade ut diplom till de 30 kommuner och landsting som närvarade under dagen.

- Sveriges kommuner blir bättre och bättre på att köpa ekologiska livsmedel. Genomsnittet för hela Sveriges offentliga sektor var 21 procent ekologiska inköp under 2012. Jag är övertygad om att vi på nästa års Ekomatsliga kommer att se flera kommuner och landsting över 50 procent, säger Eva Fröman på EkoMatCentrum.

Den privata restaurangsektorn och vanliga konsumenter har mycket att lära av den offentliga sektorn när det gäller ekologiska livsmedel. I livsmedelsbutikerna låg inköpen på ca 3,5 procent under 2012, en stor skillnad mot offentlig storkök.

- De offentliga storköken visar att det går att köpa stora andelar ekologiskt med en minimal budget. De är ekologiska spjutspetsar som vi kan lära mycket av, säger Eva Fröman.

 

 
EkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.


Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30