Med 49 procent ekologiskt vardera toppar Lund och Borlänge tillsammans årets Ekomatsliga. På andra plats kommer Vellinge med 48 procent snäppet före Södertälje som får en välförtjänt tredjeplats med 46 procent ekologiska inköp. Landstinget Kronoberg är bäst bland landsting och regioner med 45 procent ekologiska inköp.

Rekordmånga kommuner och landsting har klassat in i årets ekomatsliga, 58 st. Det är 22 fler än förra året. Ingen lyckades passera magiska 50 procent – men både Lund, Borlänge och Velling nådde nästan dit.  Lunds kommun, har under de senaste åren legat mycket högt med sina ekoinköp. Lund har tidigare vunnit Ekoligan fyra år i rad, delad förstaplats 2009  och ensam vinnare 2010-2012. I år får Lund dela förstaplatsen med Borlänge som vinner för andra året i rad.  

Årets nykomling är Vellinge, som stolt intar tredjeplatsen med sina 48 procent. 

Landstinget Kronoberg är för andra året i rad bästa landsting, i år med 45 procent ekologiska inköp. Landstingen är för övrigt väl representerade i Ekomatsligan 10 landsting och två regioner har klassat in i årets liga.

Totalt 23 procent ekologiskt i offentlig sektor 2013

Offentlig sektor köpte 23 procent ekologiska livsmedel under 2013. En ökning med 10 procent sedan 2012.  

-Tyvärr ökade inte de ekologiska inköpen i samma takt som året innan, vilket innebär att vi inte nådde hela vägen fram till 25 procent. Men, nu är det bara två procentenheter kvar och nästa år är vi i garanterat där, säger Eva Fröman på Ekomatcentrum. 
EkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.


Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30