Tisdagen den tredje september uppmärksammar vi en otroligt viktig yrkesgrupp - alla de kvinnor och män som är deltidsbrandmän.

En deltidsbrandman kombinerar det vanliga jobbet med beredskap som brandman i sitt närområde. Ofta är deltidsstyrkan på plats på ett larm före den ordinarie styrkan, och kan därför helt ändra förloppet för de drabbade. Både när det gäller mänskliga och materiella skador. De finns också som backup till heltidsbrandkåren när de åker ut på larm för att säkra upp beredskapen på brandstationen inne i Kalmar.

Som en av sex kommuner i Sverige utbildar Kalmar kommun deltidsbrandmän i ute på övningsfältet Ebbetorp. Just nu går 32 kvinnor och män den sex veckor långa utbildningen. Kursen är fullbelagd, vilket gläder räddningschef Karl-Johan Daleén:

"Vi är fullständigt beroende av en fungerande deltidsorganisation. Våra deltidsanställda brandmän gör en fantastisk insats och de involveras årligen i hundratals räddningsinsatser. Det känns mycket roligt att hylla denna viktiga personalgrupp och deras huvudarbetsgivare med 'Brandman- på jobbet- dagen'."

För en arbetsgivare kan det vara en tillgång att ha utbildad räddningstjänstpersonal på sin arbetsplats, något som bör belysas. Vår enhetschef för insats och  beredskap Pär Stensson berättar gärna mer om detta.

"Vi vill också gärna visa vår tacksamhet med de huvudarbetsgivare som ser nyttan och ställer upp på denna samhällsinsats, säger Per Stensson. Utan deras stöd och vilja skulle inte systemet med deltidskårer fungera."

Vill ni veta mer om deltidskårerna och det viktiga jobbet som deltidsbrandman, kontakta oss gärna!

Kontakt:

Karl-Johan Daleén, räddningschef 070-6589235

Pär Stensson, Enhetschef insats och beredskap, 072-4667328

Ulf Pettersson, Utbildningssamordnare Ebbetorp, 070-6053432

Gert Axelsson, deltidsbrandman anställd på Elferson & Co 070-3573219


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 


Bifogade filer

 Brandman på jobbetKontakt


Henrik Nilsson

Kommunikationschef

henrik.nilsson@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 58

0703-99 07 71