Under tisdag eftermiddag upptäcktes tre nya bränder i Broddbo/Ulvsbo, Björnmossen och Helgonmossen norr om Sala. Under tisdag natt och onsdag förmiddag har Räddningstjänsten fortsatt att bekämpa branden i Rörbo samt de nya bränderna.

Släckningen av den första skogsbranden vid Rörbo har fortsatt enligt plan och under natten till onsdag har räddningstjänsten fortsatt släckningsarbetet på marken. Resurser har delvis flyttats till de nya bränderna norr om Sala.

Vidare bekämpar räddningstjänsten bränderna vid Björnmossen och Helgonmossen som under tisdag kväll växte i storlek. Under den senare delen av tisdag kväll gick dessa ihop till en brand och räddningstjänsten har ringat in branden.

Vid Broddbo skedde en snabb okontrollerad brandspridning öster ut som resulterade i att räddningsledaren beslutade om utrymning av ett antal fastigheter i Långsjöstugan, Överbo, Östra fallet, Nilsbo och Nötbo. Räddningsarbetet har fortsatt med inriktning att försöka ringa in även denna brand, bland annat med stöd av vattenbombning från helikoptrar.

Under tisdag natt och onsdag förmiddag har räddningspersonal på marken fortsatt arbetet med att begränsa och ringa in bränderna så att de inte sprider sig. Samarbetet med bland annat polisen och försvarsmakten fortsätter och under onsdagen anländer stöd från räddningstjänsten på Gotland, räddningstjänsten östra Skaraborg och flygflottiljen F16.

Prognosen för onsdagen är att släckningsarbetet fortsätter med oförminskad styrka och att kraftsamling sker mot branden öster om Broddbo som är svårast att hantera i dagsläget. Brandrisken i skog och mark är fortfarande extremt hög och situationen påverkas bland annat av vind och luftfuktighet.

Omständigheterna kring branden i Bråddbo har gjort att polisen har inlett förundersökning gällande grov mordbrand. Polisen söker nu tips och iakttagelser från allmänheten om personer och fordon som har avvikit från normalbilden. Polisen kommer även undersöka övriga bränder för att se om det finns ett samband. Den som har tips kan kontakta polisen på telefon 11414.

Människor som bor i området uppmanas att lyssna på rekommendationer från polis och myndigheter samt söka information via krisinformation.se och nödtelefonnumret 11313. Bedömningen av röken är att rök aldrig är nyttigt men att skogsbrandrök inte är lika giftig som till exempel rök från brinnande plast, som kan innehålla gifter. Mer information om brandröken finns här: https://www.1177.se/Vastmanland/Nyheter/Nyhetsbehallare/Vastmanland/Fragor-och-svar-med-anledning-av-skogsbranden-i-Vastmanland/

 Kommunerna är Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Österåker. Storstockholms räddningscentral larmar och leder också räddningsresurser från fem andra räddningstjänster i Uppland, Västmanland, Södermanland och på Gotland.


Kontakt


Björn Westerdahl

Tillförordnad kommunikationschef

bjorn.westerdahl@ssbf.brand.se

08-4548700

070-764 87 84

Räddningscentral Mitt

Pressfrågor pågående insatser

registrator@ssbf.brand.se

08 - 454 83 74