Glasögonformat spänne, spiralformat Fotograf/Källa: Mats Hellgren

Riksantikvarieämbetet har nu beslutat att bronsåldersfyndet som hittades av en privatperson utanför Alingsås i april kommer att hamna på Lödöse museum. ”Vi arbetar nu för att kunna visa föremålen för allmänheten så snart som möjligt”, säger museichef Christian Mühlenbock.

I dag, den 9 juli kom fyndfördelningsbeslutet från Riksantikvarieämbetet om de åtta välbevarade bronsföremål som hittades av en privatperson utanför Alingsås i april. De kommer att ingå i Lödöse museums samlingar.

– Det är så klart väldigt roligt att få ta emot det här unika fyndet. Intresset är stort, och vi har redan påbörjat arbetet för hur vi ska kunna visa de här vackra och välbevarade sakerna för våra besökare, säger Christian Mühlenbock, chef för Lödöse museum.

Det är Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen som driver Lödöse museum. I förvaltningen finns, förutom kunnig museipersonal, även arkeologer och konservatorer, som varit med i arbetet på fyndplatsen.

– Genom vår samlade kompetens har vi förutsättningar för att hantera de unika föremålen på ett bra sätt. Vi är stolta och glada över att få vara med i hela processen, från utgrävning till publik visning. Och så klart är det jättekul att fyndet stannar i Västra Götaland, säger Kerstin Alnebratt, förvaltningschef för Förvaltningen för kulturutveckling.

Fyndfördelningsbeslutet gäller fyra halsringar, två nålar, en kedja i fem fragment och en gjuttapp. Förvaltningen för kulturutveckling inväntar nu fyndfördelningsbeslut från Riksantikvarieämbetet även på övriga föremål som hittades på platsen under den arkeologiska undersökning som förvaltningen utförde på uppdrag av Länsstyrelsen. Beslut väntas komma efter sommaren.

Förvaltningen för kulturutveckling driver, förutom Lödöse museum, även: Forsviks bruk, Göteborgs naturhistoriska museum, Vitlycke museum, Vänersborgs museum och Slöjd & Byggnadsvård på Nääs.

Kontakt
Pernilla Schedin, områdeschef för område 2, Förvaltningen för kulturutveckling
Telefon: 0700 - 20 76 62
E-post: pernilla.schedin@vgregion.se


Fakta om bronsåldersfyndet

I början av april hittade en privatperson några bronsföremål i skogen i Alingsåstrakten. En arkeologisk undersökning på platsen visade att det var ett så kallat depåfynd från slutet av yngre bronsålder, sannolikt perioden mellan 750 och 500 f. Kr. 

De flesta av fynden är bronsföremål som kan associeras med en högstatuskvinna från bronsåldern. De har använts till att smycka olika kroppsdelar, som halsringar, armringar och fotringar men även stora nålar och hyskor som har använts för att dekorera och hålla upp olika former av klädesplagg.

Fyndet är ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts inte bara i Västsverige utan i hela Sverige. Sammanlagt består fyndet av ett 50-tal hela eller större delar av föremål. Dessutom hittades ett 20-tal obestämbara bronsfragment och ett 10-tal järnfragment.

Fakta om fyndprocessen

• Fynden anmäldes till Länsstyrelsen den 12 april 2021.
• Riksantikvarieämbetet fattade beslut om att lösa in åtta bronsåldersfynd från depåfyndet i Alingsås för ett värde av 53 500 kronor, den 11 juni 2021.
• Fyndfördelningsbeslut gällande de åtta välbevarade bronsföremål som hittades av en privatperson, fattades av Riksantikvarieämbetet den 9 juli 2021.
• Fyndfördelningsbeslut om övriga föremål som hittades på platsen förväntas komma från Riksantikvarieämbetet efter sommaren.

Läs mer om bronsåldersfyndet på vår hemsida:
www.vgregion.se/bronsaldersfyndet

Relaterat material

Film: Till pressutskicket finns ca 1 min 15 s rörlig bild för fri användning i samband med information om bronsåldersfyndet. Ange Mikael Agaton som fotograf. Materialet är hämtat ur en kommande dokumentär om bronsåldern på Sveriges västkust. I filmen uttalar sig Johan Ling, professor i arkeologi vid Göteborgs universitet och Johanna Lega, arkeolog vid Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen. I filmen ser du också arkeolog Mats Hellgren och konservator Madelene Skogbert. Här hittar du filmen på Vimeo. 

Foton: Foton från fyndplatsen finns, här i vårt pressrum. Ange det fotografnamn som står i filnamnet vid publicering.

Pressträff: På förmiddagen den 29 april hölls en pressträff. Du kan se den i efterhand här...


Om Förvaltningen för kulturutveckling

I Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling samlas kompetens inom olika konstformer, natur- och kulturarv, drift av museer och besöksmål samt kulturella horisontella perspektiv såsom hållbarhet, tillgänglighet och barn och unga. Förvaltningen bildades 1 januari 2020 och är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling

Relaterade bilderKontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45