Från vänster: Sven-Erik Österberg, Elin Edlund, Tina Nordström, Frida Lindqvist, Boel Godner. Foto: Fredrik Sederholm

Väddö Gårdsmejeri med förädlarna Elin Edlund och Frida Lindqvist i spetsen stod till slut som vinnare i Matverk Stockholm 2019. Den vinnande produkten är Burgarcheddar – en svensk, 100% ekologisk burgarcheddar utan utfyllnadskemikalier, onödiga tillsatser och med perfekta smältegenskaper. Matverks båda jurygrupper med ordförandena Johannes Cullberg, Paradiset och Carola Magnusson, Carolas Eko prisade produkten för dess härliga smak och stora marknadspotential och kallar produkten ”ett eget litet paradis i plastostarnas inferno”.

Priserna delades ut under det heldagsevent som projekt MatLust och Länsstyrelsen i Stockholm anordnar i detta nu. Priserna delades ut av Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, och Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län samt juryordförandena Carola Magnusson och Johannes Cullberg. Modererade finalen av Matverk Stockholm 2019 gjorde tv-kocken Tina Nordström.

”Wow, fantastiskt kul att vinna det här priset med en produkt som ingår i en kategori med tidigare bara utländska alternativ. Nu är den nya generationens burgarcheddar här”, säger Elin Edlund, Väddö Gårdsmejeri.

Första pris: Burgarcheddar från Väddö Gårdsmejeri

Förädlare: Elin Edlund och Frida Lindqvist, Väddö

Huvudråvara: KRAV-ekologisk mjölk

Juryns motivering: En ren och härlig produkt med smaker av skärgården. Väldigt tydligt marknadssegment, stor marknadspotential och väl genomarbetat koncept. Det här kommer att bli en storsäljare. Ett eget litet paradis i plastostarnas inferno.

 

 

Andra pris: Fårtackasalami från Tottie´s mat

Förädlare: Daniel Tottie, Norrtälje

Huvudråvara: Fårkött från Mattssons lamm

Juryns motivering: Juryn tackar för en produkt som löser importproblematiken och matsvinnet i ett slag. En ren smak av skärgårdstacka i kombination av Roslagsspäck ger en fulländad upplevelse i både smak och textur.

Tredje pris: Alkoholfri äppelsnaps med smak av Roslagen från Norrtelje Musteri

Förädlare: Katarina Holmberg, Norrtälje

Huvudråvara: Äpple och aronia från Norrtälje

Juryns motivering: Det här är en produkt som bränner till med en behaglig eftersmak. Med en ny förpackning kan det här bli den nya hälsosamma klassikern till våra högtider.

 

Bakom Matverk Stockholm står näringslivsprojektet MatLust vars syfte är att bidra till en lönsam och hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen samt Länsstyrelsen i Stockholms län.

Mer information om dagens tävlande och jurygrupper finns på www.matlust.eu/matverk.

Mer information om nationella Matverk finns på hemsidan www.matverk.se.

Mer information:

Eva Helén, utvecklingsstrateg MatLust samt tävlingsledare för Matverk Stockholm.
Tel: 08-523 03757. E-post: eva.helen@sodertalje.se

Ida de Oquiñena, press och kommunikation, MatLust.Tel: 08-523 064 42. E-post: Ida.de-Oquinena@sodertalje.se.

Elin Edlund, Väddö Gårdsmejeri, för mer information.
Tel: 0704310422. E-post: elin@vaddogardsmejeri.se
MatLust är ett EU-projekt som pågår 2015-2021. Målen är att utveckla en hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen, med fokus på miljö och hälsa samt att etablera Södertälje som regional livsmedelsnod. MatLust erbjuder utvecklingsprogram, nätverk och andra former av kostnadsfritt stöd till små och medelstora livsmedelsföretag. MatLust drivs av Södertälje kommun genom Destination Södertälje, med KTH och Södertälje Science Park som partners.


Kontakt


Ida de Oquiñena

Kommunikation

ida.de-oquinena@sodertalje.se

08-52306442

0720831161

Daniel Dworetsky

Kommunikation

daniel.dworetsky@sodertalje.se

08-5230 4805

076-648 22 36