I samband med firandet av Veterandagen på söndagen fick Callis Amid ta emot Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarnas finaste utmärkelse, Årets Veteran. Callis Amid har bland annat en längre tid engagerat sig för de afghanska tolkarna och fått myndigheter och regering att ändra sin inställning till statens plikt att skydda de lokalanställda tolkarna.

Årets veteran är Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarnas finaste utmärkelse. Årets pristagare är Callis Amid, och han fick ta emot utmärkelsen under en ceremoni på Veterandagsfirandet på Norra Djurgården i Stockholm på söndagseftermiddagen.

Medgrundat kampanjen Tolkarna
Callis Amid har länge varit aktiv i Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna och engagerat sig framför allt för att de afghanska, lokalanställda tolkarna ska ges uppehållstillstånd i Sverige för att komma undan hot och förföljelser i Afghanistan. Han är en av grundarna till kampanjen ”Tolkarna” som syftar till att ge de afghanska tolkarna juridisk representation för att få sina uppehållstillståndsfall prövade. Callis Amid är också sakkunnig i tolkfrågan hos Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna. Så sent som i mars kom en positiv dom i frågan från Migrationsdomstolen, som gick på kampanjens linje, initiativet gör skillnad..

Motiveras av stor kämpaglöd
Callis Amid får utmärkelsen ”Årets Veteran” med motiveringen:

Att se en veterankamrat med en sådan kämpaglöd, oförtröttligt driva en oerhört viktig fråga för sina forna arbetskamrater och kollegor är inspirerande för alla oss andra. Callis Amid har på flera sätt försökt påverka svenska myndigheter att agera för att anpassa lagstiftning och att skapa lagutrymme för Migrationsverket att erbjuda denna grupp av utsatta människor, tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd vare sig det rör sig om tolkar från Afghanistan eller andra insatsområden.

Callis Amid har gjort betydande insatser för tolkarna och deras rätt till en rättssäker hantering. Allt under förbundets värdegrund, kamratskap, omtanke och medmänsklighet. Callis Amid är en riktig fredsbevarare!

Motiveringen i sin helhet finns bifogat.
Sveriges Veteranförbund (SVF) är en intresseorganisation och är ett förbund som engagerar sig, före, under och efter insats, för alla veteraner, som brytt och bryr sig om att hjälpa utsatta människor i världen.


Kontakt


Martin Ruist

Presskontakt

martin.ruist@fourpr.se

073-9321262

MariAnne Boström

Generalsekreterare

marianne@sverigesveteranforbund.se

070-879 90 84