Camilla Alexandersson tillträdde den 1 oktober som enhetschef vid Forsviks Bruk. Camilla har en bakgrund inom bland annat konstvetenskap, konstpedagogik, arkitekturhistoria och arkeologi och har arbetat många år inom offentlig förvaltning, senast som kulturstrateg i Klippans Kommun och tidigare bland annat vid Hässleholms Kommun, Malmö Stad och som konstpedagog och intendent vid Borås Konstmuseum.

-  Jag är mycket glad och hedrad över att ha fått uppdraget att leda verksamheten vid Forsviks Bruk, säger Camilla Alexandersson. Här finns en otrolig utvecklingspotential och en historia att berätta.

Inte minst är berättelserna om kvinnorna på Forsvik viktig, liksom den som handlar om demokratiseringsprocessen, menar Camilla.

Vill berätta om människorna som byggde vårt samhälle

-  Vi har artefakterna, byggstenarna, nu måste vi fylla på med murbruket; berättelserna. Det handlar om att återspegla hur samtiden såg ut under respektive epok i brukets historia och koppla det till vad som är intressant för oss idag: Hur var det att leva i Forsvik under de olika epokerna i brukets historia? Var bodde man? Var tvättade kvinnorna? Var gick barnen i skolan? Hur såg livet ut för de människor som är en del av brukets historia och vår industrihistoria, de som var med och byggde vårt samhälle till vad det är idag?

En sexhundra år lång industrihistoria

Forsviks Bruks långa historia börjar redan på medeltiden, då en kvarn anlades här. Läget, där sjön Viken avvattnas ut i Bottensjön och Vättern, gjorde platsen idealisk för industriell verksamhet med vattnet som kraft. Genom seklerna har här smitts järn, sågats brädor och malts mjöl och här grundades Skaraborgs första verkstadsindustri med gjuteri och mekanisk verkstad.  Det unika med miljön är att den består av en sammansatt bruksmiljö från 1700-talet till 1950-talet, där både industribyggnader och tillhörande bostadshus ingår. Arbets- och fritidsmiljöer finns här integrerade och återspeglar livet på platsen under de senaste tre seklerna.

Bruket blev byggnadsminne 2005 och 2008 utsågs Forsviks Bruk till Årets Industriminne.

-  För mig är det himmelriket; här finns historiens vingslag och är man intresserad av historia, som jag är, och av gamla byggnader och berättelserna kring dem, finns det ju en rikedom i byn och bygden, säger Camilla Alexandersson. Det känns som att jag kommit hem!

För frågor och mer information:

Camilla Alexandersson, Enhetschef
Forsviks Bruk
Tfn: 010-441 43 75

camilla.alexandersson@vgregion.se

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45