Camilla Hamid är årets alumn vid Södertörns högskola Fotograf/Källa: Ulrika Pousette

Utmärkelsen Årets alumn tilldelas i år hemkunskapsläraren, receptkreatören och bakboksförfattaren Camilla Hamid. ”Med stora mått av humor, engagemang och bakglädje förgyller hon vardagen för många människor, utan att göra avkall på sin integritet och bakgrund”.

Camilla Hamid är verksam som lärare i hem- och konsumentkunskap vid en skola i norra Stockholm. Utöver det är Camilla en driven entreprenör som har skapat en stor plattform genom sitt stora intresse för bakning. I sin motivering framhåller juryn Camillas förmåga till att inspirera och väcka nyfikenhet och glädje i ett livslångt lärande.  

– Så otroligt ärofyllt och väldigt roligt! Säger Camilla om utnämningen och fortsätter: På skolan där jag jobbar är det många elever som inte ser högre utbildning som ett självklart alternativ. Jag vill försöka inspirera dem och göra det jag kan för att de ska vilja söka vidare. 

Camilla tog sin lärarexamen vid Södertörns högskola 2018 och arbetar idag som lärare. Camilla har över 250 000 följare på Instagram, driver bakbloggen My Kitchen Stories och syns i rutan på TV4:s Nyhetsmorgon och Kökets baktips. Dessutom är hon författare till två böcker om bakning, har släppt sin egen app, Bakakuten, och driver sedan 2019 podden Tillåt kakor tillsammans med Emma Brink Rask.  

Camilla har vunnit flera priser både för sin bakblogg och för sin närvaro på sociala medier; utmärkelser som årets matinstagrammare, Influencerpriset samt Sveriges bästa bak- och dessertblogg.  

Camilla omtalas ofta för sitt pedagogiska och prestigelösa sätt att sprida kunskap. Och det gäller inte minst i arbetet med hennes elever. 

– För mig är det väldigt viktigt att som lärare inse att jag inte alltid har rätt och inte alltid vet mest. Man måste vara mottaglig för tankar, åsikter och ifrågasättande från sina elever. Dels hjälper det dem att utvecklas men jag utmanas också samtidigt i min lärarroll, säger Camilla Hamid. 

Juryns motivering: 

Värme, genuinitet och en fantastisk förmåga att sprida kunskap och glädje är några av de egenskaper som kännetecknar årets alumn – Camilla Hamid. Med stora mått av humor, engagemang och bakglädje förgyller hon vardagen för många människor, utan att göra avkall på sin integritet och bakgrund. I rollen som högstadielärare såväl som på Instagram och i sina böcker om bakning imponerar Camilla med sin förmåga att både förmedla kunskaper och inspirera andra till skapande, helt i linje med den lärarprofession hon utbildat sig till. Med öppenhet, pedagogiskt nytänkande och en strävan efter att väcka nyfikenhet och glädje i ett livslångt lärande är Camilla Hamid en utmärkt representant för Södertörns högskola och en stark förebild för studenter. 

Södertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Här korsbefruktas verklighet och vetenskap.Kontakt


Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453

Emma Williams

Forskningskommunikatör

emma.williams@sh.se

0722088876