Många människor skadas varje år helt i onödan på grund av dålig sikt i trafiken. Det kan till exempel handla om häckar och annan växtlighet som skymmer sikten i korsningar och vid utfarter eller som döljer skyltar, vägmärken eller gatlysen.

För att göra våra gator säkrare kommer Kalmar kommun därför nu att se över att tomtägare följer de regler som finns.

– I många fall följs inte reglerna för växtlighet längs gator och cykelbanor. Det är nog helt enkelt så att många inte känner till vilket ansvar man som fastighetsägare har för att hålla efter sin tomt, säger Robert Andersch, trafiktekniker på Kalmar kommun.

Reglerna handlar bland annat om att:

  • Se till att växterna är innanför tomtgränsen.
  • I de fall de växer utanför tomten, se till att det är fri höjd för trafikanter.
  • Växter inte är högre än 80 centimeter närmast gatan vid utfarter.
  • Växter inte är högre än 80 centimeter 10 meter från korsning.

– Nu kommer vi att påbörja ett mer systematiskt arbete med att informera om reglerna. Vi kommer även att undersöka var det finns trafiksäkerhetsproblem kopplat till växtlighet och se till att fastighetsägarna åtgärdar dem, avslutar Robert.

Läs mer om reglerna kring häckar och buskage här.

För mer information kontakta: Robert Andersch, trafiktekniker, 0480-45 40 35, robert.andersch@kalmar.se


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 70 000 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 


Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41