Daniel Helldén Fotograf/Källa: Philip Lantz

"Daniel Helldén är den starkaste politiska rösten för Sveriges cyklister i dag". Det menar Svensk cykling, som är paraplyorgan för landets cykelorganisationer. Nu tilldelas Helldén föreningens opinionspris 2020.

Svensk cyklings opinionspris delas varje år ut till någon eller några som gjort särskilt stora insatser för cyklingen i samhällsdebatten. Bland tidigare pristagare finns cykelforskare, ledarskribenter och miljöministrar. Svensk cykling är en paraplyorganisation som samlar nästan alla landets cykelorganisationer.

– Allt fler i Sverige cyklar och tydligast är den ökningen i Stockholm. Det är resultatet av ett långvarigt arbete för att förbättra framkomligheten och göra det enklare för cyklister. Drivande i detta arbete är Daniel Helldén, förklarar Klas Elm, vd Svensk cykling.

I sin prismotivering lyfter Svensk cykling bland annat fram Daniel Helldéns insatser för fler cykelvägar och cykelparkeringar. Särskilt betonas arbetet med att göra det möjligt att cykla i båda riktningar på gator som är enkelriktade för bilister. 

– Daniel Helldéns arbete i denna fråga gör nu att önskemål om att cykla mot enkelriktat förs fram i många kommuner runt om i landet, säger Klas Elm, vd Svensk cykling.

På grund av den rådande coronapandemin överräcktes utmärkelsen digitalt, via en livesändning på Facebook. Daniel Helldén beskriver sina känslor kring priset.

– Det här är en energiinjektion till mitt fortsatta arbete för att utveckla cyklingen i Sverige till att bli smidigare, säkrare och mer lustfylld. Inte minst är det ett erkännande av att det innovativa arbete som vi gör idag i Stockholm sätter värdefulla avtryck. Det är mycket glädjande, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Flera cykelnyheter aviserades alldeles nyligen när Stockholms stad presenterade sin budget för 2021. Den styrande grönblå majoriteten är överens om att antalet cyklister ska öka.

– Vi erbjuder nu förmånscyklar till stadens alla ca 40 000 anställda, bygger ännu fler nya cykelbanor, cykelparkeringar och ökar antalet stöldsäkra cykelboxar. Samtidigt inför vi en rullande cykeljour som snabbt ska åtgärda uppkomna problem i befintlig cykelinfrastruktur och snabbt avhjälpa hinder. Cykelboomen har bara börjat, konstaterar Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

 

Svensk cyklings prismotivering

Daniel Helldén personifierar cykelboomen i Stockholm. Sedan tillträdet som trafikborgarråd 2014 har cykelpassagerna över innerstadssnittet ökat med mer än 50 procent. Det är ett resultat av att cykeln har prioriterats i stadsrummet och att kommunfullmäktige har fattat flera beslut om cykelmiljarder. Detta gör att cykelvägarna blir fler, att allt fler cykelvägar sopsaltas på vintern och att cykelparkeringarna blir fler. Bakom dessa förändringar finns Daniel Helldén som en tydlig politisk kraft.

Daniel Helldén är den starkaste politiska rösten för Sveriges cyklister i dag. En röst som han använder för att lyfta frågor om säker cykling, snabbcykelvägar för att binda ihop Stockholmsregionen, ekonomiska styrmedel som gynnar cykling och för att cykelundervisning ska ingå i skolans läroplan. 

Han har också varit drivande för att testa olika sätt som gör det enklare för cyklister i Stockholmstrafiken. Det handlar om rätt att svänga till höger vid rött ljus, väntytor för vänstersvängande och allgrönt i korsningar.

Under 2020 har Daniel Helldén stått upp för cyklisters rätt att cykla i båda riktningarna på gator som är enkelriktade för bilister. Vid varje myndighetsbeslut som satt käppar i cykelhjulen har Daniel Helldén sett nya möjligheter för att upprätthålla framkomligheten för cyklister. Det gör nu att kraven på att få cykla i båda riktningar på enkelriktade gator förs fram av cyklister i hela landet.  

Därför förtjänar Daniel Helldén Svensk Cyklings opinionspris 2020 som en uppmuntran att fortsätta arbetet med att göra Stockholm till en världsledande cykelstad som inspirerar andra kommuner i Sverige.

Läs och dela pressmeddelandet på vårt pressrum: http://www.pressmachine.se/pressroom/view/miljopartiet-i-stockholms-stad
Miljöpartiet de gröna i Stockholms stad
Ragnar Östbergs Plan 1, 105 35  STOCKHOLM
08–508 29 000 (växel)
www.mp.se/stockholm   
www.twitter.com/MP_Sthlms_Stad  
www.instagram.com/mp_sthlms_stad


Kontakt


Mårten Roslund

Pressekreterare

marten.roslund@stockholm.se

0761-22 96 25

Elisabeth Ekstrand

Pressekreterare

elisabeth.ekstrand@stockholm.se

076-122 96 02