Fotograf/Källa: Nicklas Olausson

Under helgen som kommer ska en rekordbra svensk världscupsäsongen avrundas på hemmaplan i Östersund. Här presenteras det svenska lag som tagits ut till helgens tävlingar.

Hittills har det blivit 30 pallplatser för det svenska landslaget under säsongen. En säsong som varit väldigt annorlunda men också rekordbra för svensk del. De två senaste pallplatserna kördes hem under söndagens avslutande stafetter i Nove Mesto, Tjeckien, där det blev en tredjeplats i mixstafett och en förstaplats i singelmixstafett. Två pallplatser som de svenska åkarna körde och coachade hem genom ett fint samarbete i laget när hela ledarstaben sattes i karantän till följd av ett positivt fall.

– Det var extremt speciellt och ingenting vi var förberedda på, men faktiskt helt självklart för alla oss att ställa upp. Det var verkligen det minsta vi kunde göra och inget krav som ledarna ställde på oss, utan något vi frivilligt anmälde oss till när vi insåg att ingen av coacherna kunde delta, förklarar Mona Brorsson.

Nu ska säsongen avslutas, och det på hemmaplan i Östersund. På fredag drar världscupavslutningen igång och det är sprint, jaktstart samt masstart som står på programmet under säsongens allra sista världscuphelg.

– Det ska bli kul att få tävla på hemmaplan, äntligen! Det känns verkligen skönt att få komma hem och göra en fin avslutning här, så jag hoppas verkligen att det blir bra tävlingar och att vi kan se till så det blir spännande hemma i TV-sofforna, säger Linn Persson inför helgens världscupavslutning.

Truppen till de avslutande tävlingarna i Östersund liknar till stora delar det lag som har varit på plats i Nove Mesto de senaste två veckorna. På damsidan kommer dock Stina Nilsson att ansluta till truppen och få chansen att göra sin debut i världscupsammanhang.

– Stina har visat bra åkform framförallt de senaste IBU-cuperna och vi tror att det är viktigt för hennes utveckling att få chansen att både träna och tävla med de bästa i världen, säger Johannes Lukas om uttagningen.

 

Vad gäller tränarteamet så kommer det att bestå av Anna-Maria Uusitalo som ansvarig, Jonas Johansson på skjutvallen, Erika Oskarsson och Ola Ravald ute i spåret och Marcus Bystedt som fysio samt på plats i start och mål.

– Vi har fått till en stabil och trygg organisation där samtliga ledare känner de aktiva väl, så jag är övertygad om att det kommer att fungera bra under helgens tävlingar, säger Anna-Maria Uustialo, sportchef på Svenska Skidskytteförbundet.

Den svenska truppen
Damer

Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb
Mona Brorsson, Finnskoga IF
Linn Persson, SK Bore
Elvira Öberg, Piteå Skidskytteklubb
Anna Magnusson, Piteå Skidskytteklubb
Stina Nilsson, Lima SKG

Herrar
Sebastian Samuelsson, I21 IF
Jesper Nelin, Piteå Skidskytteklubb
Martin Ponsiluoma, Tullus SG
Peppe Femling, Piteå Skidskytteklubb
Gabriel Stegmayr, Dala Järna IK

Sverige - Världsledande inom skidskytte

Svenska Skidskytteförbundet arbetar för att bredda skidskytte genom starka regioner och föreningar i hela landet, popularisera skidskytte genom att arrangera hållbara evenemang i världsklass samt skapa förutsättningar för eliten att nå internationell toppklass. Vår vision är att Sverige ska vara världsledande inom skidskytte. 


Platser

Jämtland

Kontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Rikard Grip

Generalsekreterare

rikard.grip@skidskytte.se

Victor Agestam

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

victor.agestam@skidskytte.se

0767849485

Emma Höglund

Mediamanager och kommunikatör svenska skidskytteförbundet

emma.hoglund@skidskytte.se

+46761391220