I två år reste fotografen Maja Kristin Nylander till Rumänien och byarna Jiana, Recea och Gruia. Hon ville lära känna de människor man allt oftare ser med utsträckta händer i svenska städer. Vilka är de och vilket liv har de lämnat för att komma till Sverige? Hennes arbete blev en bok med titeln Det är vi som är dom och en utställning med samma namn, som öppnar på Bohusläns museum den 10 januari.

Titeln på utställningen och boken fångar i sex ord situationen: Viljan att visa Rumäniens fattiga romer som människor: värdiga, stolta, starka, mitt i den stora fattigdom som präglar deras liv. Att visa på en omvärld som så ofta skjuter romernas svåra situation ifrån sig; gör dem till ett svårbegripligt ”dom”.

Samma ambition låg bakom den stora utställningen Vi är romer, som visades på Göteborgs Stadsmuseum förra året och nu turnerar runt i landet. Maja Kristin Nylander är även fotograf i den utställningen. Det är vi som är dom kan ses som en utlöpare till Vi är romer, även om den är ett projekt för sig.

Kom nära människorna

Bilderna som visas i utställningen är porträtt på romer i tre rumänska byar, miltals bortom staden, långt efter att vägen tagit slut i södra Rumänien. Det är porträtt på ett folk som tvingats leva helt andra liv än de tänkt sig och hoppats på. Ett folk som fördrivits och som lever i utanförskap. Det är porträtt av de som är dom.

I två år reste Maja Kristin i byarna, mötte människor och byggde upp den tillit som krävs för att kunna fotografera dem. Den långa historien av förföljelse och diskriminering i många länder har gjort romer misstänksamma mot majoritetssamhället men Maja Kristin blev mottagen med en otrolig värme.

-  Man kommer långt med att vara öppen och ärlig och ge av sig själv, berättar hon. Då får man något tillbaka. Man måste förtjäna förtroendet.

Ville ge något tillbaka.

När Maja Kristin kom till byarna i södra Rumänien tyckte hon det var svårt att se fattigdomen. Hon har upplevt mycket i jobbet som fotograf, men detta var extra svårt att se, säger hon.

-  Jag kände mig konstig som fotograferade och bestämde mig för att åka tillbaka och visa bilderna.

Så kom hon att pendla flera gånger: ner och fotografera, tillbaka med kopior av de färdiga bilderna.

När arbetet var färdigt ville hon ge något tillbaka i utbyte mot den värme hon fått uppleva. Hon reste ner med den färdiga boken för att ge ett exemplar till var och en som finns med i den.

Som fotograf har Maja varit mån om att skildra människorna med stolthet och värdighet i deras hemmiljö, även om förhållandena är svåra. Hon berättar om reaktioner när hon kom med boken:

– När vi till sist fanns kvinnan på omslaget sa hon att hon alltid trott att hon var så ful. Men nu, när hon fanns på mitt omslag, tänkte hon att hon är vacker...

Ur boken:

”I de romska byarna Jiana, Recea och Gruia i sydvästra Rumänien finns inga fasader i guld, inga lyxiga Gucciemblem. Om det finns romer som blivit rika på att tigga så bor de inte här. Här är husen byggda av lera, plankor och cement. Många saknar el och vatten. Vissa har varken dörrar eller fönsterrutor vilket gör att det är fuktigt, kallt och luktar lite surt inomhus, som av tyg som aldrig får en chans att torka. Här bor de människor jag är van att se med utsträckta händer. Men nu är det de som är hemma. Här är det jag som i egenskap av journalist vill ha något av dem. De står i klungor och pratar om sina barn, sina grannar, vilka som flyttat, vilka som kommit tillbaka från utlandet. Det är svåra tider i Rumänien, även för rumäner, och det slår ännu hårdare mot minoriteterna. Levnadsnivån ligger långt under majoritetens vad gäller allt; boende livslängd, tillgång till skolgång, arbetsmarknad och hälsovård.  Den bästa chansen till försörjning är att åka utomlands, i de flesta hushåll är det någon som är borta och jobbar. Jag får höra att en tiggande familj i bästa fall kan få ihop 1000 euro på en månad vilket motsvara sex månaders försörjning i Rumänien. Och inom jordbruket eller byggnadsbranschen tjänar man ännu mer.

Den här dubbelheten finns hos alla jag träffar. Glada över att få vara hemma, i sitt sammanhang, med vänner och familj, men stressade över att vara den som måste vända på slantarna som familjemedlemmar skrapar ihop i utlandet.”

Om fotografen: Maja Kristin Nylander, född 1979, är verksam som fotograf och bildkonstnär i Göteborg. Hon intresserar sig för hur minoriteter porträtteras och hur de kan få inflytande över bilden av sig själva inom ramarna för en konstnärlig eller journalistisk process. 

Utställningen och boken Det är vi som är dom, är producerade i samarbete med stiftelsen Människa Medmänniska, en politiskt och religiöst obunden stiftelse som bedriver verksamhet med fokus på hjälp till självhjälp bland fattiga romer i Rumänien. Alla intäkter från bokförsäljningen går till hjälpprojekt i Rumänien.

Varmt välkommen till utställningens invigning på Bohusläns museum den 10 januari kl 13!

Invigare är Ingrid Schiöler.

Ingrid Schiöler har arbetat för romers rättigheter i fyrtio år. Hon har följt hur romerna fått det bättre i Sverige – samtidigt som samhällsklimatet har hårdnat ute i Europa. Hennes engagemang har gjort att hon förra året utsågs till hedersrom.

Vid invigningen deltar också fotografen Maja Kristin Nylander.

För frågor och mer information:

Sofie Henrysson Rudvall, Bohusläns museum
Tfn:. 0522-656523
Mobil: 076-9494163
E-post: sofie.henryson_rudvall@vgregion.se

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45