Nästa vecka samlas närmare 40 slöjdlärare för att lära sig mer om digitala verktyg i slöjden under två fortbildningsdagar som anordnas av Gnesta kommun.

Slöjdlärarna kommer främst från skolor runtom i Sörmland och Västmanland.

Syftet med dagarna är att samla textil- samt trä- och metallslöjdlärare för att möjliggöra fördjupad förståelse och kunskap kring vad det innebär att använda digitala verktyg i slöjden.

Projektet med fortbildningsdagarna drivs av två av Gnestas slöjdlärare, Fransisca Sastre och Lena Åberg, som har arbetat med planeringen sen i våras.

Schemat är fullspäckat med föreläsningar, workshoppar, produktvisningar och tid för reflektion och kollegialt lärande. Innehållet bygger på det faktum att arbete med digitala verktyg numera finns med i slöjdens kursplan för årskurserna 4-6 och 7-9.

Inbjudna föreläsare är slöjdlärarna och lärarutbildarna Elisabet Jagell och Karolin Wagner som håller i varsin föreläsning om hur digitala verktyg och hantverk kan mötas. Vidare föreläser The Wood Region, Hemslöjdskonsulenterna från Sörmlands museum samt Daniel Kärrlander från Södertälje Science Park.

Folier, Husqvarna Viking & Pfaff samt Janome håller i varsin föreläsning, produktpresentation och workshop. Föreläsningarna och workshopparna behandlar allt från 3D-skrivare och ritprogram för broderisymaskiner och skärmaskiner, till att diskutera risker och möjligheter och planera lektionsinnehåll där digitala verktyg och andra material ingår.

Fortbildningen om digitala verktyg i slöjden pågår 29 oktober 09.00-16.45 och 30 oktober 09.30-16.00 på Elektron (Västra storgatan 15) och Frejaskolan i Gnesta.Gnesta kommun är en aktiv och förändringsbenägen kommun i Storstockholmsregionen. Vi har goda kommunikationer till Stockholm, Nyköping och Skavsta Flygplats. Vårt nära samarbete med näringsliv och föreningsliv gör Gnesta till en lättillgänglig och personlig tillväxtkommun med stor framtidstro. En kommun där människor växer och är kreativa. Gnesta ligger i Sörmland drygt en halvtimme från Stockholms centralstation och växer mer än någonsin. Vi är drygt 11 000 invånare och 850 medarbetare som arbetar engagerat med att ge våra medborgare och besökare bästa möjliga service och kvalitet.


Kontakt