Astrid Lindgrens Värld-stipendiet delas varje år ut till en person eller organisation som i ”Pippi Långstrumps anda använder sin kunskap och makt till att glädja och hjälpa barn”. 2017 års stipendium tilldelas Berättarministeriets verksamhetsansvarig, Dilsa Demirbag-Sten. 

2017 års stipendium tilldelas Dilsa Demirbag-Sten med följande motivering: ”Dilsa Demirbag-Sten har lett och företrätt Berättarministeriets framgångsrika och nyskapande arbete med skrivarverkstäder för barn och unga i särskilt utsatta områden i Sverige. Berättarministeriets vision är ett Sverige där alla är trygga i det skrivna ordet och har förutsättning att aktivt delta i samhällslivet. Stiftelsen Berättarministeriet och alla dess volontärer, lärare och andra engagerade, har under Dilsa Demirbag-Stens ledning, i högsta grad använt sin kunskap och inflytande till att glädja och hjälpa barn, helt i Pippi Långstrumps anda. I sitt eget, delvis självbiografiska, författarskap har Dilsa Demirbag-Sten gestaltat både utanförskap, utsatta barns situation och kvinnoförtryck. Hon är en engagerad förespråkare för alla barns och ungas rätt till det skrivna ordet och till ett rättvist liv – oavsett vars och ens härkomst eller sociala bakgrund – och är därför en värdig mottagare av Astrid Lindgrens Världs stipendium 2017.”

”Det är otroligt hedrande att mitt arbete för Berättarministeriet uppmärksammas. Det stärker oss i vårt fortsatta arbete tillsammans med lärare, volontärer och partner”, säger Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig Berättarministeriet

Den årliga stipendiaten väljs av ett programråd där anhöriga och vänner till Astrid Lindgren sitter: Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman, Astrid Lindgrens barnbarn Nils Nyman, författarinnan och journalisten Margareta Strömstedt, förlagsprofilen Marianne Ericsson, Barbro Alvtegen, Leif Ruhnström, Kjell-Åke Hansson och företagets vd Joacim Johansson. Stipendiet på 30 000 kronor kommer att delas ut i samband med en föreställning i Astrid Lindgrens Värld lördag den 2 november.

Bland tidigare stipendiater finns: Ilon Wikland, konstnär (1988), George Riedel, kompositör (1989), Lennart Hellsing, författare (1998), Hugo Lagercrantz, professor (2004), Gunilla Bergström, författare (2012), Martin Widmark författare (2015).

För mer information, kontakta: Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig Berättarministeriet
dilsa@berattarministeriet.se, 070-958 82 04 
 

Om Berättarministeriet: Stiftelsen Berättarministeriet driver sedan 2011 skrivarverkstäder för barn och unga i områden med hög arbetslöshet, för närvarande i Södertälje samt Husby och Hagsätra i Stockholm. Berättarministeriet vill på ett kreativt och lustfyllt sätt inspirera barn och unga att erövra det skrivna ordet och därmed aktivt kunna delta i samhällslivet.
www.berattarministeriet.se Berättarministeriet är en icke vinstdrivande, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som verkar för ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet. Vi är idag verksamma i områden med hög arbetslöshet och våra utbildningscenter finns i Södertälje, Husby och Hagsätra i Stockholm samt Gamlestaden i Göteborg. Vi stöttar lärare i våra upptagningsområden med kostnadsfria pedagogiska program som genom kreativa metoder lockar eleverna, oavsett kunskapsnivå, att erövra det skrivna ordet. Vår verksamhet bygger på en tresektoriell samverkan där resurser från det offentliga, det privata och det ideella gemensamt säkerställer Berättarministeriets långsiktiga utveckling och kvalitet.


Kontakt


Fanny Siltberg

pressansvarig

fanny.s@berattarministeriet.se

073 - 682 31 25