Nu är det klart hur Folkhälsomyndigheten fördelar de första leveranserna av vaccin mot covid-19. I januari väntas Västra Götaland få tillgång till 101 500 doser av vaccin mot covid-19. Vaccindoserna kommer användas för att i första läget vaccinera personer på särskilda boende för äldre eller som har hemtjänst.

– Vi är redo för att ta emot vaccinsdoserna och ligger bra till i vår planering för att kunna erbjuda vaccin till de prioriterade grupper som Folkhälsomyndigheten beslutat om, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare, Västra Götalandsregionen.

Folkhälsomyndigheten fördelar vaccin till Sveriges regioner. Fördelningen grundar sig på läkemedelsföretagens uppgifter om produktions- och leveransförmåga samt regionernas andel av befolkningen som är 70 år eller äldre. För Västra Götaland innebär det att totalt 101 500 doser vaccin väntas i januari. I februari väntas ytterligare en halv miljon doser vaccin från olika tillverkare.

– Vaccinerna ska ges i två doser till varje patient med ett antal veckors mellanrum och vi kommer säkerställa att den som fått dos ett också kommer få dos två, säger Kristine Rygge.

Västra Götalandsregionen kommer följa den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Det innebär:

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst
  • Vård- och omsorgspersonal som arbetar nära personer som omfattas av första punkten
  • Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst

– Detta är preliminär information från Folkhälsomyndigheten och i nuläget är vaccinerna ännu inte godkända. Men så fort vaccinerna blir godkända och kan levereras till oss, så är vi redo att påbörja vaccineringen, säger Kristine Rygge.

Fakta: Fördelning av vaccin till Västra Götaland

Tillverkare januari februari
Pfizer 88 000  88 000
Moderna 13 500  13 500
AstraZeneca   404 900

 

Relaterade bilder


Västra Götalandsregionen, VGR, ska bidra till ett gott liv för människorna i Västra Götaland – det är vårt övergripande uppdrag. Det gör vi inom våra områden: hälso- och sjukvård, tillväxt och utveckling, kollektivtrafik och kultur. VGR styrs av förtroendevalda politiker. De 149 ledamöterna i regionfullmäktige väljs av invånarna i de allmänna valen. VGR har ungefär 56 000 anställda som främst arbetar inom hälso- och sjukvården men vi har också verksamhet inom kultur, utbildning och kollektivtrafik.


Kontakt


Västra Götalandsregionens presstjänst

https://www.vgregion.se/aktuellt/press/

presstjansten@vgregion.se

010-441 41 99

Björn Johansson

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Anna Liljenberg

Presschef

presstjansten@vgregion.se

Anders Sandahl

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Patrik Rosell

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se