Drygt sjuttio procent av jordens yta är täckt av vatten. Trots det är livet under havsytan en okänd värld för de flesta av oss. Nu finns möjlighet att åtminstone visuellt dyka ner i den färgrika och fascinerande värld som ryms i våra nordiska och tropiska vatten. Fotoutställningen ”Under vattenytan” med åttio bilder visas på Göteborgs Naturhistoriska museum mellan 8 januari och 15 mars.

Redan nu finns foton från våra nordiska vatten att beskåda i Malmska Valen Kök & Kafé. Den 8 januari invigs utställningen officiellt, då även foton från tropiska vatten kommer att finnas på plats en våning upp, på väggen utanför föreläsningssalen. Med sina 80 bilder är utställningen den största i sitt slag som visats i Sverige. Den har tidigare visats på Scandinavian Photo i Göteborg och i vår ska den visas på en dykmässa i Stockholm.

Hängivna amatörer

Det är de göteborgska dykarklubbarna Kraken och Sjökorna, båda anslutna till Svenska Sportdykarförbundet, som står bakom utställningen. Båda klubbarna har med åren allt mer inriktat sig på undervattensfotografering och flera av medlemmarna har varit svenska mästare i undervattensfoto och vunnit både nordiska mästerskap och stora, internationella tävlingar. Medlemmarna fotograferar i både varma och kalla vatten, vilket framgår av de närmast magiska bilderna i utställningen.

-  Undervattensfoto är en liten gren inom fotografi, säger Kent Forsén dykare, fotograf och en av de som deltar i utställningen med sina bilder.

-  För att kunna ta den här typen av bilder måste du ju först och främst kunna dyka. Dessutom krävs en speciell utrustning; du måste ha ett undervattenshus till kameran. Eftersom ljuset – och därmed också färgerna - försvinner väldigt snabbt ju djupare du dyker, behövs också konstljus, om du inte befinner dig på väldigt grunt vatten.

Vill visa världen under ytan

För Kents del är det ett nästan livslångt intresse för dykning som lett fram till ett behov av att få visa andra människor det han ser under ytan. Han började dyka redan som ung grabb och tillhör idag den hängivna skara som reser världen runt för att dyka och dokumentera det han ser.

-  För många blir det också så, att när du har dykt tillräckligt länge, vill du ha något mer att göra än att bara dyka, konstaterar Kent.

På utställningen syns Kents och hans klubbkamraters bilder från bland annat Sveriges, Norges och Kanadas kalla vatten och från tropiska vatten, som i Indonesien och Röda Havet.

Under vattenytan invigs på Göteborgs Naturhistoriska Museum torsdagen den 8 januari och visas och med 15 mars 2015. Redan nu finns bilder från våra nordiska vatten att se i Malmska Valen Kök & Kafé.

Varmt välkomna!

För frågor och mer information:

Kent Forsén, DK Kraken Göteborg
Tfn: 031-20 94 38
E-post: kent.forsen.mma@telia.com,

Eva Goffe, Göteborgs Naturhistoriska Museum
Mobil: 070-696 56 95
E-post: eva.goffe@vgregion.se

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45