Ekologiskt bröd har ökat rejält i offentlig sektor det senaste året. En förklaring är Ekomatcentrums och Polarbröds ökade fokus på ekologiskt bröd och det instiftade Ekobrödspriset som förmodligen har bidragit till det senaste årets goda resultat, en ökning med 67 %.

Ekologiskt fortsätter att öka starkt i offentlig sektor. Totalt ökade de ekologiska inköpen med 21 procent mellan 2015 och och 1:a kvartalet 2017. Detta visar färsk statistik från DKAB Service AB.

Under denna period ökade ekologiskt bröd med otroliga 67 procent. Bara färdigmaten ökade med några procentenheter mer, räknat i inköpsvärde. Detta är en framgångssaga för det ekologiska brödet som länge legat långt efter andra produktgrupper såsom mjölk, mejeri och ägg.

För två år sedan var ekologiskt bröd i offentlig sektor ett riktigt sorgebarn. Andelen låg på ett par, tre procent. För att få fart på försäljningen bestämde Polarbröd att tillsammans med Ekomatcentrum sätta fokus på det ekologiska brödet, bland annat instiftades ett pris för att stimulerad ökade inköp av ekologiskt bröd i offentlig sektor. Uppenbarligen har detta gett goda resultat. Nu är de ekologiska brödinköpen uppe i en andel på 10 procent och ökningen verkar hålla i sig.

- Polarbröd märker av den ökade efterfrågan på ekologiskt bröd och försäljningen av våra KRAV-märkta produkter ökar varje år, säger Jenny Jeppsson, Concept Manager på Polarbröd. Det finns en ökad medvetenhet i kommunerna om att bröd både är billigt och klimatsmart.

Ekobrödspriset, som delades ut för första gången på Ekomatsligan 2016, gick då till Vellinge kommun som redovisade högst andel ekologiska brödinköp under 2015. I år går priset till den kommun, region eller landsting som ökat sina ekologiska brödinköp mest under 2016. Vem det blir som vinner avslöjas den 29 maj på Ekomatsligan 2017. Då delar Anna Borgeryd, chefsstrateg på Polarbröd, ut årets Ekobrödspris.

- Ökad konsumtion av ekologiskt bröd blir ett smart sätt för kommunerna att nå sina ekomål. Med hjälp av ”Ekobrödspriset”, som instiftats av Polarbröd och Ekomatcentrum, kan vi belöna de kommuner som köper mycket ekologiskt bröd, säger Jenny.EkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.


Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30