Ekologiska Framtidsdagen 17 maj. Foto: Fredrik Sederholm.

Idag känner Ekologiska Framtidsdagen 2018 politiken på pulsen. Den ekologiska marknaden växer, men vad vill våra politiker? Regeringen har satt upp nya mål för eko – men är de överens om varför och vad skattebetalarna får för de satsningar som görs? Vill våra politiker satsa på Sverige som ekoland?

Årets Ekologiska Framtidsdag sätter fokus på mat och hållbar utveckling, från globala perspektiv och nationella satsningar till lokala praktiska lösningar.

Vi får höra hur ekologisk produktion kan bidra till FNs globala hållbarhetsmål. Vi presenterar studier som visar hur ekologisk produktion kan öka lönsamheten i svenska lantbruk. Och vi visualiserar en kommuns hållbarhetsarbete i hela livsmedelskedjan genom Södertäljerullen som tagits fram av MatLust i samarbete med lokala livsmedelsföretag och mästerkocken Mathias Dahlgren.

Under dagen har vi en hearing med våra åtta riksdagspartier då vi bland annat vill veta hur Sverige kan stärka sin självbild som ekoland. Till utfrågningen kommer Kristina Yngwe (C), Jens Holm (V), Lars Tysklind (L), Stina Bergström (MP), Johan Hultberg (M), Marianne Pettersson (S), Martin Kinnunen (SD) och Lars-Axel Nordell (KD).

– Under Ekologiska Framtidsdagen kommer vi belysa hur den ekologiska produktionen bidrar till FNs globala mål, till lönsamhet i svenska lantbruk och till hållbar livsmedelsproduktion regionalt. Det är något jag särskilt hoppas att våra riksdagspolitiker tar med sig hem från dagen, säger Charlotte Bladh André, VD på Organic Sweden.

– Att få till hållbarhet genom hela livsmedelskedjan och ett kontinuerligt inflöde av nya, hållbara produkter kräver helhetstänk och samverkan mellan många aktörer inom livsmedelsnäringen. Det kommer Ekologiska Framtidsdagen ge flera exempel på, säger Sara Jervfors, projektchef för MatLust och kostchef i Södertälje kommun.

Ekologiska Framtidsdagen är ett samarbete mellan branschorganisationen Organic Sweden och EU-projektet MatLust som båda arbetar för ökad lönsamhet för den hållbara livsmedelsnäringen.

Mer information

Mer om Ekologiska Framtidsdagen: http://matlust.eu/aktivitet/ekologiska-framtidsdagen-2018/.

Länk till program: klicka här!

 

Vi välkomnar intresserade journalister till Magasinet/Münchenbryggeriet (Söder Mälarstrand 25) idag, den 17 maj. Programmet startar klockan 9:30 (registrering från 9:00) och avslutas klockan 15:15. Kontakta MatLust (Daniel Dworetsky) eller Organic Sweden (Charlotte Bladh André) vid intresse.

 

Kontakta oss gärna

Daniel Dworetsky, kommunikation och press, MatLust.
Tel: 08-5230 4805. E-post: daniel.dworetsky@sodertalje.se

Charlotte Bladh André, ordförande Organic Sweden
Tel: 070-1885019. E-post: charlotte.andre@organicsweden.se
MatLust är ett EU-projekt som pågår 2015-2021. Målen är att utveckla en hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen, med fokus på miljö och hälsa samt att etablera Södertälje som regional livsmedelsnod. MatLust erbjuder utvecklingsprogram, nätverk och andra former av kostnadsfritt stöd till små och medelstora livsmedelsföretag. MatLust drivs av Södertälje kommun genom Destination Södertälje, med KTH och Södertälje Science Park som partners.


Kontakt


Ida de Oquiñena

Kommunikation

ida.de-oquinena@sodertalje.se

08-52306442

0720831161

Daniel Dworetsky

Kommunikation

daniel.dworetsky@sodertalje.se

08-5230 4805

076-648 22 36