Stort utbud av ekologiskt kaffe i Sigtunas butiker

mjukt bröd fortsätter att utvecklas. Vi kan se ett dubblerat utbud, flera nya märken och leverantörer. Inte bara grovt bröd utan flera varianter av ljust mjukt bröd. Från att ha varit ett sorgebarn verkar det nu vända.

Utbudet av knäckebröd är fortfarande större än utbudet av mjukt ekologiskt bröd. Det finns ofta ett övervägande stort utbud av lite lyxiga knäckesticks. Vi skulle gärna se mer av runda hålkakor och några ekologiska varianter bland Wasas stora utbud av knäcke.

Kolonialprodukter såsom konserver, pasta, ris, müsli etc finns det relativt gott om, dock i varierat utbud i butikerna. Vi kan notera ett ökande utbud av såväl müsli som pasta, kaffe och te i de flesta butikerna. Här finns gått om EMV- produkter (Egna Märkes Varor, t.ex Änglamark, I Love Eco, Garant) som håller ner priserna.

Produkter som saknas i flera av butikerna är t.ex kyckling, lammkött, korv, köttpålägg, röda linser , lax och välling och gröt till de minsta. Välling och gröt är angelägna produkter för de minsta. De har lång hållbarhet och borde vara lätta att lagerhålla och sälja. 

Vi har noterat att livsmedelskedjornas ekologiska EMV-produkter ökar. EMV är t.ex mycket vanligt på frysta grönsaker och bär och kolonialprodukter. Genom att öka utbudet av ekologiska EMV kan det ekologiska utbudet bli tillgängligt för fler och nya kundkategorier fångas upp. Samtidigt riskerar man att det breda utbudet, de lite dyrare alternativen försvinner. Inte sällan drabbas det svenska ekologiska. Här ska man vara vaksam på att KRAV har högre krav än EU-ekologiskt, särskilt på kött & chark.

Ekomatcentrum och Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden har på uppdrag av Sigtuna kommun genomfört en sjätte ekoinventering i Sigtunas alla livsmedelsbutiker den 5:e september 2016.

Syftet med inventeringarna är att sätta fokus på det hållbara utbudet i kommunen. Vi vill att kommunens invånare ska ha tillgång till ett brett utbud av ekologiskt, närproducerat och rättvisemärkt sortiment av livsmedel. Vi arbetar även med kommunens restauranger och caféer och vi vill att de som serverar lunch, middag eller fika ska erbjuda sina gäster flera miljö- och klimatanpassade alternativ på menyn. Att turister och konferensgäster ska finna ett rikligt utbud av klimat- och miljöanpassade menyer på kommunens alla hotell och konferensanläggningar. Att den närproducerade maten så långt som möjligt producerats miljö- och klimatanpassat. EkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.


Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30